Media-ala

Lukijoilta: Journalistin mieli ja osaaminen säilyvät

Viestintätoimistot ja yritysten viestintäosastot vetävät väkeä. Hyvä niin: ihmiset tarvitsevat töitä ja yritykset tarvitsevat osaajia. Voisiko tämän muutoksen nähdä positiivisena: journalistin mielenlaadulla varustettu ihminen voi olla todellinen voimavara, kirjoittaa Salla Nazarenko.

Journalistin verkkolehden 2/2016 barometrissa 41 prosenttia journalisteista oli sitä mieltä, että viestintätehtäviin siirtyvää journalistia kannattaa onnitella siltä pohjalta, että media-alalta kannattaa pelastautua heti kun voi.

Toisaalta osa oli sitäkin mieltä, että viestintätehtävissä pääsee hyödyntämään kaikkea uralla oppimaansa.

Median ansaintamallien kriisin alistuneen ihmettelyn sijaan meidän, suomalaisten journalistien, kannattaisi olla ylpeitä identiteetistämme ja osaamisestamme.

Olen itse tehnyt reilun vuoden työtä täysin toisen alan järjestössä, joskin olin siirtynyt uutistyöstä sananvapausjärjestöihin jo yli kymmenen vuotta sitten.

Journalistin koulutuksesta, kokemuksesta ja mielenlaadusta on työssäni ollut pelkkää hyötyä. Journalisti osaa seuloa epäolennaisesta olennaisen, journalisti tietää, miten tärkeää on selkeä ja avoin viestintä toimijalle kuin toimijalle. Journalisti ei kumartele kuvia, vaan tarttuu puhelimeen ja soittaa isoimmallekin pampulle tietäen, että yleisöllä on oikeus tietää.

Mikä tärkeintä, journalistiin on sisään rakennettu ymmärrys oikeudenmukaisuudesta ja epäoikeudenmukaisuudesta.

Suomessa on erittäin korkealaatuinen journalistikoulutus. Tänä vuonna Haaga-Helian ammattikorkeakoulun journalismikoulutus on jopa Bonnier-ehdokkaiden joukossa. Maailmalla liikkuessani olen saanut huomata, että suomalaisilla journalisteilla ja tavaramerkillämme sananvapaudella on annettavaa muillekin.

Alalla rytisee, se on totta, mutta se ei tarkoita, että osaamisellemme ei olisi käyttöä.

Viestintätoimistot ja yritysten viestintäosastot vetävät väkeä. Hyvä niin: ihmiset tarvitsevat töitä ja yritykset tarvitsevat osaajia. Voisiko tämän muutoksen nähdä positiivisena: journalistin mielenlaadulla varustettu ihminen voi olla todellinen voimavara.

Parhaimmillaan yritys- ja järjestöviestintään työllistyvät journalistit voivat avata yhteiskuntaa. Kerran journalistin mieli, aina journalistin mieli.

Salla Nazarenko

Journalisti, toiminnanjohtaja, Lääkärin sosiaalinen vastuu ry

Lue lisää aiheista: