Nimitys

Vuoden fuksi Elsa Paakkinen pääsi kesätöihin kahteen paikallislehteen

Elsa Paakkinen, 20, aloitti 3. kesäkuuta Nokian Uutisten ja Tyrvään Sanomien kesätoimittajana. Hän opiskelee Tampereen yliopistossa ensimmäistä vuotta journalistiikkaa ja erikoistuu kuvajournalismiin. Paakkinen on ainejärjestölehti Gonzon toinen päätoimittaja. Hän on kotoisin Espoosta.


Miten päädyit kesätöihin kahteen paikallislehteen?
Hain töihin Tyrvään Sanomiin. He kysyivät, haluaisinko tehdä tietyt viikot Tyrväällä ja tietyt Nokialla. Lehtien toimitukset eivät ole kaukana toisistaan.

Jännittääkö?
Jännittää aika paljon. Tämä on ensimmäinen journalistinen palkkatyöni. En ole journalistina valmis, mutta olen yliopisto-opintojen myötä valmis tekemään journalismia. Olen saanut akateemista pohjaa siitä, mikä on oikein ja mikä väärin ja mikä merkitys journalismilla on. Tiedän tekoälystä aika paljon. Kielenhuollon opetus on ollut hyvää.

Onko paikallisjournalismi tärkeää?
On tärkeää antaa ihmisille tietoa heidän omalta alueeltaan. Pidän tärkeänä, että keskitymme ihan tavallisiinkin ihmisiin. Kunnille tärkeät jutut saattavat jäädä isommissa medioissa piiloon. Odotan nopeatahtista uutistyötä.

Millaista kokemusta sinulla on toimittajan työstä?
Kuuluin lukioikäisenä Helsingin kaupungin Nuorten Ääni -toimitukseen. Pääsin kirjoittamaan juttuja Helsingin Sanomiin ja Apuun. Kirjoitin jutut kierrätysmuodista sekä Miss Suomi -kilpailusta.

Mikä teki sinusta parhaan hakijan kesätoimittajaksi?
Olin psykologian ylioppilaskirjoituksissa kansallisesti viiden parhaan joukossa. Se kuulemma kiinnitti huomion. He halusivat antaa mahdollisuuden nuoremman polven journalistille, jolla on tietoa sosiaalisesta mediasta.

Sinut valittiin journalistiikan Vostok-ainejärjestön vuoden fuksiksi. Miten näin pääsi käymään?
Tämä on unelma-alani, ja odotukseni ovat täyttyneet. Olen saanut tosi hyviä kavereita, ja vuoden fuksi tuli sen kautta. Meillä on niin kiva meno ainejärjestössä.

Miten innostuit journalismista?
Näin yläasteikäisenä World Press Photo -valokuvia, kun meidän piti tehdä koulussa kuva-analyysiä. Tajusin, että tällaistakin duunia on olemassa. Jäin ihan koukkuun!

Kuka on ammatillinen esikuvasi?
Valokuvaaja Meeri Koutaniemi. Hän on kansainvälinen ja inspiroiva.

Mitä teet vapaa-ajalla?
Harrastan harmonikansoittoa ja muodostelmaluistelua. Nuorena luistelin huipputasolla. Rakastan klassista musiikkia.

Mistä haaveilet?
Toivon, että journalismin arvostus säilyy ja toimitustöitä on tulevaisuudessakin. Toivon myös, että tekoäly ja some eivät veisi liikaa tilaa journalismilta.