Näinkö on?

Olet pyytänyt lehdellesi talousapua yläkerrasta, Freija Özcan

Kotimaan uusi päätoimittaja ei ole varma, oliko hänen nimityksensä jumalainen väliintulo vai rangaistus aiemmista teoista.

Olet pappi ja nyt myös päätoimittaja. Aiot muuttaa tittelisi muotoon ”pääsaarnaaja”.
Se olisi houkuttelevaa, mutta saarnaaja käyttää paljon sanoja, ja tässä hommassa on tärkeämpää kuunnella. Pääsielunhoitaja voisi olla hyvä titteli minulle.

Edeltäjäsi Mari Teinilä siirtyi päätoimittajan tehtävistä Kotimaan rivitoimittajaksi ja sinusta tuli päätoimittaja. Käännettä voi pitää jumalallisena väliintulona.

Mikään ei ole sattumaa, mutta tämä tehtävä tuli eteeni niin nopeasti, että arvelen sen olevan rangaistus kaikista teoistani. Ehkä se kuitenkin kääntyy siunauksen puolelle.

Et todellakaan aio vaieta seurakunnassa.
En todellakaan, koska minulle maksetaan siitä, että en vaikene seurakunnassa, vaikka sellaistakin naiselta joskus edelleen toivotaan. Olen jo toinen nainen päätoimittajana Kotimaassa, ja edeltäjäni aurasi reitin aika hyvin.

Jeesus puhui vertauksin. Itse pyrit olemaan esihenkilönä suora ja selkeä.
Kotimaan viinitarhaa tässä juuri karsin, kastelen ja lannoitan, jotta köynnökset tuottaisivat mahdollisimman paljon hyvää satoa Kotimaan lukijoille.

Olet lisännyt Kotimaan verkkosivujen maksullisten sisältöjen määrää. Seuraavaksi lukijoittesi pitäisi oppia käyttämään world wide webia.

Kaikki kirkolliset muutokset vaativat aina noin parisataa vuotta, joten kärsivällisyyttä tarvitaan, ja sitä on kertynytkin paljon. Kyllä meidänkin lukijamme vielä oppivat käyttämään www:tä.

Kotimaan levikki laskee ja lukijat ikääntyvät, eivätkä verkon tulot kata printin menetyksiä. Olet jo pyytänyt apua ”yläkerrasta”.
Rukouselämäni on kyllä tiivistynyt viime aikoina, mutta luterilaisuus on siitä ikävä uskonto, että ihmettä rukoillessa ei voi vain heittäytyä odottamaan ihmeen toteutumista, vaan pitää tehdä oma osansa. Ehkä jossain karismaattisemmassa kirkossa voisi ottaa vähän rennommin.

Kristillisen median kannattaisi Suomessa yhdistää voimansa, mutta pirukaan ei saisi tehtyä kaikille sopivia sisältöjä.
Epäilen, että se on juuri siitä pirusta kiinni, että emme löydä yhteistä tekemisen tapaa. Meidän kyllä pitäisi tehdä enemmän yhteistyötä, mutta se on aika hankalaa.

Pääaineesi Helsingin yliopistossa oli Vanhan testamentin eksegetiikka, joka tarkastelee kriittisesti uskontojen pyhiä kirjoituksia. Aiot jatkaa tällä linjalla julkaisemalla Raamattu-kriittisiä juttuja.

Kriittinen tarkastelutapa on toimittajan perusasenne ja sen pitää koskea kaikkia pyhiä kirjoituksia, mutta myös toimittajia itseään. Kyyniseksi ei kuitenkaan pidä ruveta.

Sinua kutkuttaisi kirjoittaa lehteesi kipakka kolumni otsikolla ”ei siellä kukaan vetten päällä kävellyt” tai ”Jeesuksen äiti ei oikeasti ollut neitsyt”.
Tämä on aika kaluttu aihe, joten mieluummin kirjoittaisin neitsyt Mariasta kolumnin pohtimalla, miksi ihmeessä esimerkiksi katolinen kirkko toivoo hänen olevan neitsyt koko ikänsä. Se on aika kohtuuton toive naiselle.

Harrastat Raamatun ohella muutakin fantasiakirjallisuutta. Taru sormusten herrasta on tarinaltaan kiinnostavampi kuin Raamattu, ja leffatkin ovat parempia.
Raamatussa on enemmän seksiä ja rajumpaa väkivaltaa kuin Tarussa sormusten herrasta. Olisi kiinnostavaa nähdä vaikka Quentin Tarantinon trilogia Raamatun sisällöistä.

Olet naimisissa turkkilaisen muslimin kanssa. Kotonanne vallitsee kansainvälinen ekumenia.
Tilanne kotonamme muistuttaa enemmän kolmekymmentävuotista ristiretkeä. Jerusalemia valloitetaan jatkuvasti, välillä otamme virvokkeita ja sitten taas jatkamme.

Tähtäät siihen, että konservatiivien iskulause kuuluu jatkossa ”Kotimaa, uskonto ja isänmaa”.

Kyllä, koska mehän tässä pidämme koko ajan kriisivalmiutta yllä tarjoamalla ihmisille henkistä tukea arkeen. Näinä sotaisina aikoina iskulause voisi kelvata liberaaleillekin. Itse suosin kuitenkin Villisilmä Vauhkomielen iskulausetta ”alituinen valppaus”

Freija Özcan, 55

  • Kotimaan ja Askeleen päätoimittaja joulukuusta 2022 alkaen.
  • Teologian maisteri ja pappi. Pappisvihkimys 2009 Helsingin hiippakunnassa. Valtio-opin ja suomen kielen opintoja Helsingin ja Jyväskylän yliopistossa.
  • Työskennellyt aiemmin muun muassa Sana-lehden toimituspäällikkönä, Suomen Raamattuopiston Säätiön tiedottajana ja Elämään-lehden toimitussihteerinä.
  • Credo-lehden toimitussihteeri 1994 – 1995.
  • Ristin Voitto -lehden toimittaja ja taittava toimittaja 1989 – 1994.
  • Suomensi ensimmäisessä kesätyössään Jerry Cottonia.
  • Harrastaa fantasiakirjallisuutta, elokuvia, pyöräilyä ja patikointia.
  • Perheeseen kuuluu mies ja kaksi aikuista poikaa.

Lue lisää aiheista: