Nimitys

Savolainen toimittaja palasi juurilleen

Heidi Kuosmanen, 25
Valittiin Savon Sanomien vakituiseksi verkkotoimittajaksi. Hän on aiemmin työskennellyt myös Karjalaisessa sekä
paikallislehti Pitäjäläisessä.
Kuosmanen on toiminut esimerkiksi uutis- ja verkkotoimituksessa sekä vuorovastaavana.
Koulutukseltaan hän on filosofian maisteri sekä suomen ja venäjän kielen opettaja.

Miten sinusta tuli toimittaja?
Minua on aina kiinnostanut kirjoittaminen ja lukeminen. Päädyin kuitenkin toimitusavustajaksi sattuman kautta: kävin Nilsiässä lukiota, ja minua haastateltiin Nilsiän ja Rautavaaran alueiden paikallislehteen eli Pitäjäläiseen parhaasta äidinkielen ylioppilasaineesta. Kun toimittajalle selvisi, ettei minulla ollut vielä kesätyöpaikkaa, hän pyysi minua töihin. Olen työskennellyt siellä avustajana siitä asti ihan tähän vuoteen saakka.

Puhut sujuvaa venäjää. Oletko päässyt hyödyntämään kielitaitoasi työssäsi?
Kyllä, erittäin paljon. Minulle on annettu sekä Karjalaisessa että Savon Sanomissa usein venäjänkielisiä haastateltavia, ja olen esimerkiksi tänä vuonna haastatellut paljon sekä ukrainalaisia että venäjänkielisiä ihmisiä. Lisäksi olen välillä etsinyt muille toimittajille venäjänkielisiä tietoja.

Mitä verkkotoimittaja tekee?
Huolehdin pääosin siitä, että verkkolehden etusivu on houkutteleva ja ajankohtainen. Lisäksi teen somejakoja, vastaan toimituksen puhelimeen ja teen uutisvuoroja.

Kirjoitat työssäsi monenlaisia juttuja lukemattomista eri aiheista. Millaiset jutut ovat sinun suosikkejasi?
Pidän eniten henkilöhaastatteluista, joissa pääsee tutustumaan uusiin ihmisiin, ja tutustumaan heidän omiin tarinoihinsa ja intohimoihinsa. Verkkotoimittajana teen uutisvuoroa noin viikon kuukaudessa, joten tällä hetkellä niitä tulee kirjoitettua harvemmin.

Mitä odotat tulevilta vuosilta?
Odotan pääseväni kirjoittamaan monipuolisia juttuja, tutustumaan uusiin ihmisiin ja kehittymään kirjoittajana. En sulje opettajan töitä kokonaan pois, mutta tällä hetkellä journalismi kiinnostaa minua eniten.

Olet myös sekä opiskellut että opettanut suomen kieltä. Miten ohjeistaisit nykytoimittajia kielenhuollossa?
Kannattaa seurata aktiivisesti Kielitoimiston ohjeistuksia ja suosituksia, ja tarkistaa oikeinkirjoitus, jos siitä on epävarma. Taittaessa olen huomannut, että pilkkujen ja pronominien kanssa on useimmin parannettavaa.

Olet asunut koko elämäsi Itä-Suomessa. Mitä kotiseuturakkaus merkitsee sinulle?
Muuttaessani Joensuuhun opiskelemaan ja tavatessani opiskelijoita muualta Suomesta huomasin kaiken tiivistyvän murteeseen ja itäsuomalaiseen puherytmiin. Savon murre saa olon tuntumaan kotoisalta. Lisäksi se on savolaista lupsakkuutta ja maanläheisyyttä.

Oletko ensisijaisesti savolainen vai suomalainen?
Savolainen! Olen syntynyt täällä ja palannut takaisin juurilleni. Tunnen Savon kotipaikakseni.

Kuka on ammatillinen esikuvasi?
On mahdotonta nimetä vain yksittäisiä toimittajia. Töissä on tullut niin paljon vastaan kollegoiden kirjoittamia juttuja, joita olen ihaillut. En osaa valita vain yhtä.