Anna hyvän kiertää

Twitter on journalisti ja kustannustoimittaja Tuukka Tuomasjukan rääkäisypäiväkirja

”Toimittajien pitäisi antautua enemmän keskustelulle siitä, ovatko heidän valintansa onnistuneita. Omien mokien sivuuttamisen sijaan joskus olisi hyvä sanoa suoraan, että nyt ei mennyt ihan putkeen”, sanoo freelance- ja kustannustoimittaja Tuukka Tuomasjukka.

Tuomasjukka on valjastanut Twitter-tilinsä mediakriittiseksi kanavaksi. Hän penää postauksillaan perusteluita suomalaisen journalismin valinnoille, nostaa esiin selkeitä virheitä ja herättelee keskustelua alan toimintatavoista. Hän on muun muassa avautunut toimittajien kohtaamista vaikuttamisyrityksistä, ihmetellyt, miksi Eswatini muuttui uutisissa vaivihkaa takaisin Swazimaaksi, ja älähtänyt, jos verkkouutisten oikaisukäytännöistä on yritetty luistaa.

Tuomasjukka löytää median toiminnasta petrattavaa viikoittain. Yksi ensimmäisistä laajempaa huomiota saaneista ketjuista syntyi marraskuussa 2018, jolloin Tuomasjukka kritisoi Yle Kioskin päätöstä siirtää palvelun Youtube-kanava seuraajineen yhden somevaikuttajan taakse.

”Postaukseni herättivät sen verran huomiota, että Ylen pomotkin vastasivat niihin. Siitä alkoi nykymuodossaan se, mitä teen Twitterissä tänä päivänä. Joskus mediassa tulee vastaan asioita, joiden ei ole hyvä antaa mennä ohi. Toisaalta mietin jatkuvasti, mikä on oikeasti tarttumisen arvoista.
Kai minulla on jokin sanomisen tarve, ja Twitter toimii ’rääkäisypäiväkirjana’. Sinne voi matalalla kynnyksellä kirjoittaa ajatuksia, koska ne sujahtavat nopeasti syötteen sekaan. Vuosien varrella olen onnistunut keventämään kovinta kiihkoa ja keskittymään enemmän journalismin periaatteisiin kuin yksittäisiin toimittajiin. Ymmärrän, että kaikki tekevät virheitä ja rapatessa roiskuu. Kehua voisin enemmänkin.

Twitter on minulle virtuaalinen käyntikortti, mutta mietin aika vähän sitä, saanko kritiikilläni hankalan maineen. Ajattelen, että jos kritiikki on perusteltua ja argumentit kantavia, toimeksiantajat osaavat arvostaa sitä. Joskus olen saanut Twitterin kautta työtarjouksia.

Välillä olen varmaan vääntänyt turhaan pikkuasioista. Journalismin luottamus muodostuu kuitenkin pienistä periaatteista. Jos niistä lipsutaan, ollaan turmion tiellä. Eivät kaikki kysymykseni ole relevantteja, ja muutama huono vitsikin on tullut kirjoitettua, mutta ei sekään vaarallista ole. Kaikki twiitit eivät lähde leviämään eikä keskustelua aina synny. Tärkeintä on, että huomio on esitetty.”

Tuukka Tuomasjukka, 27

  • Tamperelainen toimittaja ja kustannustoimittaja.
  • Yhteiskuntatieteiden kandidaatti Tampereen
    yliopistosta.
  • Kustannustoimittaa tietokirjoja Vastapainolla ja kirjoittaa freelancerina muun muassa Journalistiin, Suomen Lehdistöön, Suomen Kuvalehteen ja Isoon Numeroon.
  • Suomen freelance-journalistien varapuheenjohtaja sekä Journalistiliiton valtuuston jäsen.

Toimittaja-äänisuunnittelija Sami Lindforsin valinta:

”Tuukka Tuomasjukka on Twitterissä ansioitunut vallan vahtikoirien vahtikoira. Hän penää sinnikkäästi Twitterissä perusteluja journalistisista ratkaisuista. Tuukka jaksaa myös vääntää media-alan ulkopuolisille rautalankaa journalismin käytännöistä silloinkin, kun toimittajien järjenjuoksu ei tunnu avautuvan millään. Medialta on vaadittu enemmän läpi-
näkyvyyttä journalistisista päätöksistä
niin kauan kuin olen ollut alalla. Tuukka on usein hoksauttanut, että avoimuudessa ja itsereflektiossa on vielä työstettävää.”

Lue lisää aiheista: