Anna hyvän kiertää

Ippi Arjanne kirjoitti, kuinka kasvoi eroon huuhaasta

”Olin pohtinut jo jonkin aikaa huuhaa-aiheen käsittelyä. Korona nosti esiin rokotevastaisuutta ja muuta polarisaatiota, ja uskomusten ymmärtäminen kiinnosti minua muutenkin. Jonkin aikaa mietin aihepiiriin sopivaa näkökulmaa”, kertoo Iiris ”Ippi” Arjanne.

”Sitten jossain vaiheessa tajusin, että itse asiassa voisin itse olla ihan kiinnostava näkökulma.”

Yle julkaisi 31-vuotiaan toimittajan Ippi Arjanteen esseen Kasvoin huuhaan keskellä – matkani siitä pois on ollut hidas, nöyryyttävä ja kivulias Kulttuuricocktailin verkkosivuilla tammikuussa 2021.

Arjanne kertoo tekstissään lapsuudestaan homeopatian, reikihoidon ja parantavien kristallien parissa. Hän kirjoittaa, millaista on, kun vanhemmilta saatu lapsen ja nuoren maailmankuva on täysin toisenlainen kuin muilla. Arjanne kertoo myös, millaista on vähitellen kasvaa irti aiemmin totuutena pitämistään epätieteellisistä uskomuksista.

”Mietin ensin, että on jotenkin inhottavaa kirjoittaa itsestään. Sitten totesin, että kokemusteni avulla pystyn ehkä kuvaamaan monia asioita suoremmin. Jutun kirjoittaminen oli yllättävän helppoa, itsestään tietää pohjatiedot aika hyvin.

Jossain vaiheessa mietin, oliko tämä nyt huomion kalastelua ja saako tällaisesta sosiaalipornosta kukaan mitään. Sain jutusta kuitenkin ihan hyvää palautetta. Sain muun muassa viestin juttua samastuttavana pitäneeltä ihmiseltä, jolla oli samankaltaista taustaa. Kirjoittaminen oli totta kai itselleni myös terapeuttista. Oli jännä ja poikkeuksellinen tunne, kun Kulttuuricocktailin toimituksessa mietittiin jutun rakennetta ja ikään kuin editoitiin henkilökohtaisia muistojani.

Jutun kirjoittaminen oli vanhemmilleni aivan ok, mutta jälkeenpäin sen julkaisemisesta on aiheutunut pientä välienselvittelyä, riitaakin. Maailmankuvien eroavaisuudet ovat niin perustavanlaatuisia. En ollut sitä aivan tajunnutkaan ennen kaiken tämän tuomista julki.

Tähän Journalistin haastatteluun suostumista jouduin hiukan miettimään. En haluaisi kieriskellä toistuvasti itsessäni tai profiloitua ihmiseksi, jolla on traaginen menneisyys, josta haluan kertoa koko ajan kaikille.”

Ippi Arjanne, 31

  • Podcast-tuottaja ja toimittaja Jaksomediassa.
  • Työskennellyt aiemmin muun muassa Yle Radio Suomessa ja Yle Puheella.
  • Humanististen tieteiden kandidaatti, pääaineena suomen kieli. Opiskellut myös radiotyötä ja musiikkia.

Toimittaja Adile Sevimlin valinta:

”Suosittelen Ylen Kulttuuricocktailissa vuosi sitten julkaistua Ippi Arjanteen juttua Kasvoin huuhaan keskellä – matkani siitä pois on ollut hidas, nöyryyttävä ja kivulias.
Teksti on luettava, selkokielinen, koskettava ja informatiivinen, kaikkea yhtä aikaa. Lisäksi se on edelleen ajankohtainen.
Juttu avaa uuden näkökulman keskusteluun rokotekriittisyydestä ja lisää ymmärrystä erilaisista maailmankatsomuksista ja ihmisistä. Tämä on helvetin hyvä ja tärkeä teksti.”