Journalismi

Annu Ruotsalainen kirjoittaa lätkästä ja on siksi lukijan mielestä ”ruma mummo” – ”Jääkiekkoyhteisö tarvitsee naisten mielipiteitä”

”Ole nainen ja kirjoita (nais)jääkiekosta. En ihmettele, miksi alalla on enemmistö miehiä. (…E)n kyllä keksi ketään naista, joka haluaisi lukea näitä paskapalautteita, (joita) tulee vain koska on nainen, joka kirjoittaa lätkästä.” 

Kuopiolainen Annu Ruotsalainen, 26, on kirjoittanut jääkiekosta Jatkoaika-sivustolle vuodesta 2018.  Julkaisun toimituspäällikkönä toimiva Ruotsalainen kirjoittaa enimmäkseen naisten jääkiekosta.  

Viime viikolla Ruotsalainen avautui Twitterissä saamansa palautteen laadusta.

Hänen teksteistään nimenomaan kolumnit ovat osalle lukijoista liikaa. Palautekanavissa toistuvat kirjoittajan sukupuoleen keskittyvä vähättely, tytöttely ja ulkonäön kommentointi.  

Tammikuussa Ruotsalainen kommentoi naisten maajoukkueen maalivahtivalintasähläystä. Hän yritti ymmärtää sekä päävalmentaja Pasi Mustosta että olympiajoukkueesta pudotettua maalivahti Noora Rätyä.  

”Sain palautetta, että minulle siis sopii, että pomoni ryhtyy häiritsemään minua seksuaalisesti”, Ruotsalainen sanoo.  

Seksuaalinen häirintä ei tiettävästi liity Mustosen ja Rädyn riitaan millään tavoin. 

”Aiemmin kolumneistani on sanottu, että en tiedä mistä kirjoitan, että eihän nainen voi tietää jääkiekosta. On sekä tytötelty että kutsuttu rumaksi mummoksi”, Ruotsalainen kertoo Journalistille.  

”Kaikki asiaton negatiivinen palaute on tullut miehiltä. Naisilta tulleet harvat palautteet ovat olleet kannustavia.” 

Annu Ruotsalainen seurasi Vaasan Sportin harjoituksia Niiralan montussa, Kuopiossa.

Digitaalisen kulttuurin tutkija Riikka Turtiainen Turun yliopistosta sanoo, että urheilu ja etenkin palloilulajit ovat pitkään olleet ”miesten valtakuntaa”. 

”Naistoimijoiden ilmestyminen kuvaan aiheuttaa käsittämättömiä purkauksia.” 

Kun jalkapallovalmentaja Marianne Miettinen aloitti muutamia vuosia sitten Ylellä asiantuntijakommentaattorina, parjattiin muun muassa hänen ulkonäköään ja ”liiallista asiantuntevuuttaan”, Turtiainen muistaa.  

”Todellisuudessa joitain ärsytti vain se, että hän oli nainen”, Turtiainen sanoo. 

”Onneksi hän jaksoi ala-arvoisesta palautteesta huolimatta olla tienraivaajana muille.” 

Ilmiö on Jatkoaikaa isommassakin jääkiekkomediassa tuttu. Ylelle ja TV5:lle jääkiekkoa selostava Sari Sirkkiä-Jarva kertoi alkuvuodesta 2021 Helsingin Sanomien henkilökuvassa ainoastaan sukupuoleen liittyvästä palautteesta.  

Jatkoajan päätoimittaja Jani Mesikämmen sanoo, että toimittajille tulee asiatonta palautetta silloin, kun jutuissa on hiemankaan yhteiskunnallista näkökulmaa.  

”Ja ikävä kyllä on niin, että jos nainen erehtyy ottamaan kantaa, niin aina löytyy niitä, jotka pelaavat sen kortin, että olisit sinä hiljaa. Palautteessa naisille ja miehille on selkeä ero”, Mesikämmen sanoo.  

Jatkoajan kirjoittajissa naisia on paljon. Sitä tehdään vapaaehtoispohjalta – vain päätoimittajalle maksetaan palkkaa. 

”Siksi mietin tätä asiaa jatkuvasti”, Mesikämmen sanoo.  

”Pystynkö ja osaanko auttaa tarpeeksi näissä tilanteissa. Koetan kiinnittää siihen huomiota, vaikkei meillä olekaan fyysistä toimitusta, jossa helpommin näkisi miten ihmiset voivat.” 


Annu Ruotsalainen allekirjoittaa ajatuksen, että jääkiekko on miesten valtakunta, edelleen.  

”Kun kirjoitin naisten liigan tuomareiden heikosta tasosta, joku kirjoitti, että tuommoinen ’ämmien typerä ringette’ pitäisi lopettaa kokonaan niin ongelmaa ei olisi, ja että tätäkään ei saisi sanoa, ettei ’joku hilloviiva’ pahoittaisi mieltään”, hän sanoo.  

”Miehet ilmeisesti pelkäävät, että naiset päihittävät heidät tiedoissa ja taidoissa. Pelaan itse seitsemättä vuotta jääkiekkoa. Naisia väheksyvä kulttuuri lähtee jo siitä, että saamme aina huonoimmat jäävuorot.” 

Annu Ruotsalainen on aloittanut jääkiekosta kirjoittamisen Jatkoajasta eikä toistaiseksi ole kirjoittanut muualle. Saako lannistava palaute sitten antamaan periksi? 

Ei, Ruotsalainen sanoo.  

”Ei sitä jaksaisi kuunnella, mutta sielläpähän huutelevat. Toisaalta se motivoi, koska se kertoo siitä, että jääkiekkoyhteisö tarvitsee edelleen naisen ääneen sanomia mielipiteitä. Jossain vaiheessa naisten ääni ehkä tulee jääkiekossa normalisoitumaan ja palautteetkin muuttuvat.”  

EDIT: 2.2. 10.36. Korjattu alkupuolen sitaattiin: Nimenomaan kaikki asiaton negatiivinen palaute on tullut miehiltä.