Kuolleita

Päätoimittaja puolusti koskiluontoa ja periaatteitaan

Päätoimittaja Seppo Vento 13. 6. 1930 Vesanto – 9. 2. 2021 Joensuu

Yhteiskuntatieteiden maisteri, Karjalaisen entinen päätoimittaja Seppo Vento kuoli 9. helmikuuta kotonaan Joensuussa. Hän oli kuollessaan 90-vuotias. Vento syntyi Vesannolla 13. kesäkuuta 1930. Ylioppilaaksi hän pääsi Kemijärven yhteiskoulusta.

Lahti-lehdessä Vento oli päätoimittajana 1959 – 1960. Lahdesta hän siirtyi Joensuuhun kokoomuslaisen Karjalaisen toiseksi toimittajaksi. Päätoimittajaksi Vento nousi vain 35-vuotiaana 1965 ja hoiti tehtävää vuoteen 1992.

Vennon tärkein taistelu oli pelastaa Lieksan Ruunaan kosket. Valjastamista kannattivat maakunnan pääpuolueet. Riita tärveli lehden ja rakentamista kiihkeästi ajaneen maaherra Esa Timosen (kesk.) välit.

Vaikka Vento oli päällikkötoimittaja, hän toimi 1964 – 1968 Pohjois-Karjalan Sanomalehtimiesyhdistyksen puheenjohtajana. Häntä kismitti se, että journalistien ammattiliitto siivosi tuolloin päätoimittajat pois jäsenluettelostaan.

Periaatteet ajoivat Vennon ja lehden uudet pääomistajat törmäyskurssille. Vento ilmoitti 1991 lopussa jäävänsä eläkkeelle 31.12.1992. Suunnitelmaan tuli mutka alkuvuonna 1992, kun hän antoi lehdessä tilaa uutiselle pääomistajien vankeustuomioista.

Juttu suututti omistajat, jotka erottivat Vennon ja päättivät lopettaa palkanmaksun. Se ei onnistunut. Työt päättyivät, mutta palkka juoksi eläkepäiviin saakka.