Liitto

Journalistien työttömyyskassa Finka sulautuu osaksi uutta jättikassaa

Uudesta kassasta tulee Suomen kolmanneksi suurin työttömyyskassa. Kolmen kassan yhdistyminen tuo liitolle säästöjä ja lisää kassan yhteiskunnallista vaikutusvaltaa.

Journalistien, näyttelijöiden, muusikoiden ja itsemaksavien työttömyyskassa Finka, Teollisuuden työttömyyskassa ja Rakennusalan työttömyyskassa aikovat sulautua uudeksi työttömyyskassaksi.

Uusi kassa aloittaa suunnitelman mukaan toimintansa vuoden 2022 alussa. Finkan edustajisto kokoontuu 24. huhtikuuta, jolloin se käsittelee sulautumissopimusta.

Uudesta kassasta tulee Suomen kolmanneksi suurin työttömyyskassa. Sillä on noin kaksisataatuhatta jäsentä. Uutta kassaa suurempia ovat vain Yleinen työttömyyskassa ja Korkeasti koulutettujen työttömyyskassa.

Uuden kassan nimeä ei ole vielä kerrottu.

Finkan hallituksen puheenjohtaja, toimittaja Kimmo Lundén sanoo, että fuusio on hyvä asia Finkalle ja Journalistiliitolle. Se tuo säästöjä tila-, hallinto- ja järjestelmäkustannuksiin ja parantaa kassan mahdollisuuksia markkinoida itseään. Isommalla kassalla on myös enemmän vaikutusvaltaa.

”Lainsäätäjät kuuntelevat isompaa kassaa ihan toisella tavalla kuin Finkaa. Isompi kassa pystyy selviämään tehtävistään paremmin kuin pieni kassa”, Lundén sanoo.

Journalistiliiton jäsenen ei tarvitse tehdä muutoksen takia mitään. Kassajäsenyys jatkuu automaattisesti uudessa kassassa.

”Tavoitteenamme on jäsenten tehokas palvelu myös jatkossa. Fuusiossa meille on tärkeää, että kassa on avoin kaikille ja toimialasta riippumaton. Toinen tärkeä asia on, ettei kassan jäsenmaksu ole prosenttiperusteinen vaan euromääräinen, kuten se on nyt Finkassa”, Lundén sanoo.

Viime vuonna Finkan jäsenmaksu oli 159 euroa. Koronan takia maksu nostettiin tälle vuodelle 198 euroon. Tavoitteena on, että maksu putoaa ensi vuonna reilusti. Viime vuoden maksuihin verrattuna fuusio tuo Journalistiliitolle noin 300 000 euron vuotuiset säästöt.

Journalistiliitto ei ole nostanut jäsenmaksua kohonneiden kassamaksujen takia, vaan on kattanut kustannukset sijoitustoiminnan tuotoillaan.

Finka kärsi vuosina 2014 – 2016 pahoista talousvaikeuksista. Sen tasoitusrahastoaste painui alle lain edellyttämän sadan prosentin. Vahvistamattoman viime vuoden tilinpäätöksen mukaan rahoitusaste nousi vuodenvaihteessa 185 prosenttiin suhteessa kassan omiin maksuvelvoitteisiin ja kuluihin. Teollisuuskassa ja Rakennuskassa ovat hyvin vakavaraisia. Molempien tasoitusrahastoaste on yli 300 prosenttia.

EDIT 12.3. 2021 klo 11.27. Oikaisu: Finkan rahoitusastetta kuvaava luku 185 prosenttia on peräisin viime vuoden tilinpäätöksestä, ei tämän vuoden talousarviosta, kuten jutun alkuperäisessä versiossa todettiin.

Työttömyyskassojen fuusio

Journalistiliiton jäsenten Finka, Teollisuuskassa ja Rakennuskassa yhdistyvät ensi vuoden alussa.

Uudessa suurkassassa on jäseniä yhteensä noin 200 000. Teollisuuskassaan kuului viime vuonna noin 135 000, Rakennuskassaan reilut 45 000 ja Finkaan reilut 18 000 jäsentä.

Yhteensä kassat maksoivat etuuksia lähes 420 miljoonaa euroa.