”Kun kirjani Kaikki rahasta (Gummerus, 2018) sai myönteisen vastaanoton, halusin jatkaa aiheen käsittelyä. Kun Yle etsi uusia podcast-aiheita, ehdotimme ystäväni, tuottaja Anna Karhusen kanssa konseptia, jossa rahaa käsiteltäisiin monesta eri näkökulmasta”, sanoo toimittaja ja bloggaaja Julia Thurén.
Nyt Thurén on tehnyt Melkein kaikki rahasta -podcastiaan Ylelle kaksi kautta, viime syksyn ajan päätyökseen. Viimeisin jakso ilmestyi 17. joulukuuta. Podcastin aiheita ovat olleet muun muassa säästäminen, kuluttamisen etiikka, palkat, perintö sekä raha kaverisuhteissa ja parisuhteissa. Podcastin jatko on vielä auki. Kirjan ja podcastin ohella Thurén käsittelee raha-asioita blogissaan ja sometileillään.
”Etenkin kipeitä aiheita, kuten taloudellinen väkivalta parisuhteessa, oli helpompi tehdä Ylelle kuin kaupalliseen podcastiin. Podcastissa on myös paljon hyötytietoa. Osan voisi oppia yhteiskuntaopin tunnilla, osaan olen haastatellut useita asiantuntijoita. Pääosassa jaksoissa ovat yleensä kokemusasiantuntijat, jotka olen löytänyt Instagram-seuraajieni joukosta.
Ennen kausien alkua kysyin seuraajiltani, mitkä aiheet kiinnostaisivat, ja sain satoja vastauksia. Kun olimme päättäneet aiheet tuottajani Johanna Reenin kanssa, kysyin Instassa, mistä näkökulmasta niitä pitäisi käsitellä. Seuraajissani on ihmisiä todella hyvätuloisista toimeentulotuella eläviin, joten viestien lukeminen on ollut opettavaista.
Jutusteleva sävy asiapodcastissa vaatii huolellisen käsikirjoituksen ja paljon taustatöitä. Käyn käsikirjoituksen ennakkoon läpi myös haastateltavien kanssa, mutta en juuri ennen nauhoitusta. Olen itse podcast-vieraana huomannut, että silloin ei välttämättä muista, sanoiko jonkun asian hetki sitten nauhoituksessa vai taustakeskustelussa.
Nauhoituspäivinä olen tehnyt Ylen studiolla kolme jaksoa – ja ollut niiden jälkeen aivan hajalla siitä, miksi en kysynyt jostain asiasta enempää tai kuunnellut haastateltavaa tarkemmin. Lopulta sanon itselleni, että harvoin niitä kukaan muu huomaa ja paremmin ensi kerralla.
Joskus korjaamiseen on oikeasti syytä. Esimerkiksi osa perintöjaksosta otettiin uusiksi, kun keskustelu kuolemasta äityi turhan lennokkaaksi. Myös raha itsessään on herkkä aihe. Välillä mietin, pystynkö itse melko hyvätuloisena ymmärtämään tarpeeksi toisten erilaista tilannetta.”
Julia Thurén, 33
Toimittaja, bloggaaja ja yrittäjä.
Kirjoittaa parhaillaan tietokirjaa kuluttamisesta.
Työskennellyt A-lehdillä Demissä, Trendissä ja Avussa.
Kirjoittanut tietokirjan Kaikki rahasta (Gummerus) sekä yhdessä Raisa Mattilan kanssa Lapsiperheen parisuhdekirjan (Otava).
Valtiotieteiden maisteri Helsingin yliopistosta.
Freelancekirjoittaja Eeva Kolun valinta
”Viime vuosina kiinnostus talousasioihin ja avoin puhe niistä tuntuvat mullistuneen etenkin nuorten naisten keskuudessa. Freelancetoimittaja Julia Thurén on ollut näkyvästi mukana saamassa muutosta aikaan. Hän on kirjoittanut ja puhunut talousasioista blogissaan, podcastissaan, sosiaalisessa mediassa sekä kirjassaan Kaikki rahasta – ja tehnyt sen hauskasti, ymmärrettävästi ja ilman häpeää. Talousasioiden esittäminen vaikeasti ymmärrettävänä salakielenä pitää yllä eriarvoisuutta. Thurén viestii, että ne voi ottaa haltuun myös ilman isoa liksaa tai ekonomin koulutusta. Itse olen Thurénin Melkein kaikki rahasta -podcastin innoittamana alkanut ensimmäistä kertaa puhua avoimesti tuttavien kesken palkoista ja kysyä kollegoilta apua töideni hinnoittelussa.”