Päivi Lehtomurto aloitti joulukuussa Työterveyslaitoksella mediaviestinnän erityisasiantuntijana. Sitä ennen hän työskenteli kymmenen vuotta Demissä.
Mikä veti Työterveyslaitokselle?
Hyvinvointi ja työelämä ovat intohimoaiheitani. TTL:lla on kutkuttava uudistumisen meininki. Myös mediaviestinnän tiimi on uusi, ja meillä on työparini Juha Hietasen kanssa paljon vapautta luoda toimintatapoja.
Mikä työnsi A-lehdistä ja Demistä?
Tuli ehkä kymmenen vuoden kriisi. Työtehtäväni A-lehdissä olivat vaihtuneet parin vuoden välein, ja nyt olin ollut päätoimittajana sen ajan.
Liittyikö lähtösi A-lehtien syksyn yt-neuvotteluihin?
Työnhakuprosessini oli yt-ilmoituksen aikaan jo käynnissä. Yt-neuvottelut vaikeuttivat lähtöä. Esihenkilönä mietin, miten hommat hoituvat ja ihmiset pärjäävät.
Vahvuutesi ja oppimisen paikat uudessa työssä?
Demissä mietin työkseni median tulevaisuutta ja nuorten tavoittamista. Kokemus auttaa viestinnän suunnittelussa myös täällä. Oppia pitää esimerkiksi tiedon saavutettavuuteen liittyvää lainsäädäntöä ja käytäntöjä.
Mitä mediaviestinnän erityisasiantuntija tekee?
Auttaa mediaa löytämään haastateltavia työelämäaiheisiin ja kannustaa laitoksen asiantuntijoita osallistumaan yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Miten käännät aivosi Z-sukupolven tyttöjen koukuttamisesta median koukuttamiseen tutkimustuloksilla?
Nuorten lahjomattoman kohderyhmän tavoittamiseksi kokeilluista ”kaikista keinoista” lienee hyötyä myös toimittajien hurmaamisessa.
Miten ohjaat laitoksen viestintää neutraalilta ylätasolta kohti kiinnostavaa konkretiaa?
Voimme esimerkiksi auttaa mediaa löytämään tutkijoiden lisäksi haastateltavaksi niitä, joiden arkea laitoksen tutkimustulokset koskettavat.
Miten viestijän ja journalistin identiteetit eroavat?
Journalisti on yleisön palvelija ja tiedon portinvartija. Mediaviestijä huomioi sen, mitä organisaatio haluaa viestiä. Täällä motivoivaa on etenkin se, että viestinnän aihe on tutkittu tieto.
Vaihdat mediatalosta julkisoikeudelliseen yhteisöön. Mihin kulttuurieroon törmäsit ensimmäisenä?
Täällä kaikkeen on ohjeet ja prosessit. Slangikin on uutta: työpaikka on Työtis, työntekijät työtisläisiä ja yksiköt salkkuja.
Onko vaihto esihenkilöstä asiantuntijaksi helpotus vai menetys?
Se on kivaa vaihtelua. Esihenkilökokemuksesta on apua tiimityössä, strategisessa suunnittelussa ja itsensä johtamisessa. Uuteen työhön ja taloon on helpompi tutustua asiantuntijana kuin esihenkilönä.
Kuka on ammatillinen esikuvasi?
Verohallinnon somekonseptit ovat nostaneet viranomaisviestinnän rimaa Suomessa. Viestintätiimiä vetää Kati Kalliomäki. Journalisteista Reetta Räty tekee aina vaikutuksen yhdistelmällä uteliaisuutta, empatiaa ja kyseenalaistamista.
Päivi Lehtomurto, 34, aloitti joulukuussa Työterveyslaitoksella mediaviestinnän erityisasiantuntijana. Sitä ennen hän työskenteli kymmenen vuotta A-lehtien julkaisemassa Demissä. Työnkuvia olivat toimittaja, toimitussihteeri, tuottaja, toimituspäällikkö ja viimeksi päätoimittaja.
Uusimmassa lehdessä
- Myyntitykki ja toimittaja — Matti Pulkkisen monet roolit kummastuttavat Pirkanmaalla
- Kesän Yle-keskustelut latistivat työntekijöiden tunnelmat – ”On ikävää, jos Yleä mustamaalataan tarkoituksella”
- Yle-keskustelussa puhutaan vääristä asioista
- Susanna Landor vill ge ÅU en tydligare journalistisk styrning
- Tienaako nainen miestä huonommin, koska ei kehtaa pyytää isompaa palkkiota? Tutkija pitää selitystä liian helppona.