Näinkö on?

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Atte Jääskeläinen rekrytoi sinut aikoinaan Hesarista. Et lähtisi toista kertaa hänen kelkkaansa.
Pitää oikaista se, että emme liikkuneet kelkalla vaan tulin Pasilaan ensimmäisenä päivänä sukset kainalossa. Arvostan Attea, mutta en tee tällaisia ratkaisuja henkilön, vaan tehtävän kiinnostavuuden perusteella.

Toimitusten isot kuohut ovat työntekijöille raskaita prosesseja, mutta ne antavat loistavia mahdollisuuksia uralla etenemiseen.
Jos niissä kuohuissa keskittyy tekemään hyvin kulloisenkin tehtävänsä, niin saattaa olla, että kuohuissa käy ihan hyvin.

Jouduit tekemään Atte Jääskeläisen alaisuudessa johtotoimia, joita et olisi halunnut tehdä.
Ihan kaikissa tehtävissä joutuu tekemään toimia, joita ei välttämättä haluaisi tehdä – myös minun alaisuudessani. En ole koskaan joutunut tekemään sellaista, joka olisi arvojeni vastaista. Sellaisessa tilanteessa olisi aika vaihtaa työpaikkaa.

Olisit oikeasti halunnut Helsingin Sanomien vastaavaksi päätoimittajaksi, mutta onhan tämäkin ihan kiva työ.
Tämä on minun unelmatyöni. Olen todella iloinen siitä, että uskalsin vaihtaa 18 vuoden jälkeen. Olisi jäänyt satoja mahtavia ihmisiä tutustumatta ja tosi paljon asioita oppimatta, jos olisin jäänyt sinne.

Olet katsellut Jouko Jokisen työpistettä ja ajatellut: ”Jonakin päivänä tämä kaikki voi olla minun.”
Katselen sitä joka päivä, sillä se on jo minun, koska meillä on yhteinen työpiste. Meillä on pulpetit vierekkäin uutishuoneen peränurkassa vaahtosammuttimen vieressä. Parasta on se, että saamme vieressä istuvilta meteorologeilta tuoreet säätiedot joka päivä.

Ylen työilmapiiri on parantunut parin viime vuoden aikana. Se on Ylen lukuisten hyvien pomojen ansiota.
Tämä on taivahan tosi. Täällä on satsattu paljon esimiestyöskentelyyn ja ennen kaikkea sen laatuun – ei määrään. Oikeasti meidän hyvä meininki on kaikkien ansiota. Täällä on töissä Suomen parasta porukkaa.

Olet niin kova innostaja ja innostuja, että saat myytyä vihanneksen kasvunkin supertärkeänä uutisena toimittajille. 
Tästä en mene takuuseen. Onneksi täällä toimituksessa on rauhoittelijoita, jotka panevat realiteetit paikoilleen.

Sanomalehtitaustainen pomo on paras johtaja Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoimitukselle.
Onhan se näin oltava, kun meitä on tänne kaksin kappalein palkattu. Olen rakastunut myös televisioon ja radioon, kuten aikoinaan sanomalehteen. Tuore rakkaus vipattaa punttia eniten. Tärkeintä on kuitenkin aina journalistinen ajattelu, ei väline.

Laulat Yle Uutisten orkesterin U1:n riveissä. Sen itsekriittiset sanoitukset ovat turvallisin tapa antaa palautetta talon muulle johdolle.
Talo on täynnä hyviä laulajia, mutta kyllä työasioiden hoitaminen on helpompaa suoralla puheella kuin laulamalla.

Yle-pomoilla on bingo siitä, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa rahoituksen leikkaamista.
Se olisi kuolettavan tylsä bingo. Eikä me sellaista pidetä koska kaikki tietävät, että seuraavan Yle-kolumnin kirjoittaa vanha työkaverini, Iltalehden päätoimittaja Perttu Kauppinen.

.

Uutisten liki päivittäisille koronalähetyksille on jo suunniteltu tuotantokaudet 2–18.
Lähinnä ihmettelen, miksi kaupalliset mediatalot eivät ole nähneet tässä potentiaalia tehdä kilpailevia lähetyksiä, kuten Elämää koronan jälkeen, Exit-korona, Koronan kanssa ravintolassa tai alttarilla.

Sinulla on noin 330 alaista ja uusioperheessäsi on viisi lasta. Näiden yksiköiden johtamisessa on paljon samaa.
Kyllä. Joka ilta pitää katsoa peiliin, että olisiko jonkun asian voinut tehdä vähän paremmin.

Journalistien ei kannattaisi etsiä elämänkumppaneitaan toimitusten ulkopuolelta. Suhteet siviilien kanssa eivät vain toimi.
Olen syyllistynyt nimenomaan ei-siviilin kanssa kimppaan menemiseen. Luulen, että me kumpikin joskus tahoillamme mietimme, että olisiko siviilin kanssa sittenkin helpompaa.

Heititte puolisosi Kari Räisäsen kanssa kolikkoa siitä, kumpi lähtee Hesarista. Sinä voitit. 
Näin hullusti on päässyt käymään, että olen laittanut journalistin kanssa hynttyyt yhteen. Meille on helpompaa, että ollaan eri taloissa, eikä me siitä lopulta arpaa heitettykään.

Olet usein myöhässä tapaamisista. Olet kehittänyt valloittavan tavan saada myöhästelyt anteeksi.
Kiva kuulla sinulta, että saan nämä myöhästelyt anteeksi. Valloittavasta tavasta en tiedä mitään, mutta minulla tosiaan on huono tapa myöhästellä. Olen koko ikäni koittanut korjata sitä, valitettavasti siinä onnistumatta.

Harrastat vihannesten viljelyä, murtomaahiihtoa ja kuorolaulua. Olet siis tyypillinen Espoossa kasvanut töölöläinen hipsteri.
Kyllä, mutta olen myös Kotkassa syntynyt savolaistaustainen pränksteri. Ei ole hyvä laittaa itseään liian tiukkaan lokeroon eikä suhtautua itseensä niin kovin juhlavasti.


Näinkö on -juttusarjassa esitetään kohtuuttomia väitteitä. Sarjan aiemmat osat voit lukea täältä.

Riikka Räisänen, 49

Yhteiskuntatieteiden maisteri, Tampereen yliopisto 1998

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tammikuusta vuodesta 2017 alkaen.

Siirtyi Helsingin Sanomista Ylen Yhteiskunta-toimituksen päälliköksi vuonna 2015.

Toimi HS:ssä 1997 – 2015 toimittajana, uutispäällikkönä ja esimiehenä sekä päätoimittajana. Vuonna 2013 oli myös HS:n ja Nelosen uutisten vt. vastaava päätoimittaja.

Me Naisten toimituspäällikkö 2008 – 2009.

Naimisissa Helsingin Sanomien toimittajan Kari Räisäsen kanssa.

Harrastaa kuorolaulua, pienviljelyä, kirjoja, Kuura-koiran ulkoilutusta, hiihtoa ja kevyttä voimailua.