Liitto

Kesätyöntekijöitä tarvitaan myös poikkeusoloissa – määräaikaisuus sitoo molempia

Monet mediayhtiöt ovat aloittaneet koronavirustilanteen varjolla yt-neuvottelut. Esimerkiksi Keskisuomalainen-konserni aikoo lomauttaa henkilöstönsä enintään 90 päiväksi huhtikuun ja heinäkuun välisenä aikana. Sanomalehtien liiton maaliskuussa tekemässä kyselyssä miltei puolet liiton jäsenyritysten päätoimittajista ja toimitusjohtajista piti todennäköisenä, että henkilöstöä irtisanotaan tai lomautetaan epidemian vuoksi.

Tilanne huolestuttaa alan kesätöihin meneviä. Kesätyöpaikkoja ei kuitenkaan ole koronan varjolla juurikaan peruttu.

”Joitain rekrytointeja on keskeytetty ja viestinnän harjoittelupaikkoja peruttu”, Journalistiliiton opiskelijalähettiläs Laura Forsén kertoo.

Liiton toimistolle on tullut asiasta toistaiseksi vain muutamia yhteydenottoja.

Koko maassa yt-neuvottelujen piirissä on ollut yli 420 000 työntekijää. Lomautusten tarve on suurempi vaikkapa teollisuudessa ja matkailu- ja ravintola-alalla kuin tiedotusvälineissä.

 

Mediatalot ovat perustelleet omia lomautuksiaan mediamyynnin laskulla johtuvilla taloudellisilla, ei tuotannollisilla syillä. Jos mediamyynti palaa pian kriisin jälkeen ennalleen, ei lomautuksille ole perusteita – myöskään kesätyöntekijöiden osalta.

Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen muistuttaa, että epidemian aikana luotettavan tiedon merkitys on vain lisääntynyt. Sisällölle on kysyntää.

Joillain osastoilla työ toki on voinut vähentyä. Urheilutapahtumien, kilpailujen ja sarjojen peruminen näkyy urheilujournalismin vähentymisenä. Sama koskee kulttuurijournalismia. Ei esimerkiksi ole uusia elokuvia tai teatteriesityksiä, joista kirjoittaa.

”Kulttuurin ja urheilun puolella voi oikeasti ollakin perusteita vähentää journalistista tekemistä. Tehtävää varmaan silti riittää kaikille uutispuolella”, Savolainen arvioi.

 

Jos kesätyöstä on jo sovittu, ei sitä voi tuosta vain perua. Määräaikainen työsopimus sitoo molempia osapuolia.

Työnantajalla on kuitenkin oikeus lomauttaa määräaikainen työntekijä, jos töitä ei yksinkertaisesti riitä. Tämän mahdollistavat poikkeustilan ajaksi tehdyt muutokset työlainsäädäntöön. Silloinkin lomautuksen tarve voidaan arvioida vasta, kun kesätyöntekijä on työpaikallaan.

Työnantaja voi purkaa määräaikaisen työsuhteen koeajalla poikkeuksellisesti myös tuotannollisista ja taloudellisista syitä.

Määräaikaisuus sitoo työntekijääkin. Lomautustilanteessa määräaikaisella on kuitenkin nyt oikeus purkaa työsopimus.

Journalistiliitto on julkaissut verkkosivuillaan tietopankin koronaviruksen vaikutuksista kesätöihin ja harjoitteluihin.