Liitto

Ylen pätkätyöläisten asema kohenee, Maikkarilla iloitaan palkankorotuksista

Ylen ja MTV:n uudet työehtosopimukset tuovat parannuksia journalistien ja sisällöntekijöiden arkeen. Yleisradiossa varsinkin pätkätyötä tekevien asema paranee, kun työnantajan on kerrottava jatkosta viimeistään kaksi viikkoa ennen uuden työsopimuksen voimaantuloa.

Journalisti kertoi numerossa 2/2020, että varsinkin Svenska Ylellä työsopimuksia ketjutetaan tavalla, joka syö toimittajien luottamusta Yleen.

”Juttu Svenskan pätkätyöntekijöistä vauhditti tessiin kirjattua määräystä työnantajan velvollisuudesta toimittaa pääluottamushenkilölle selvityksiä työvoiman käytöstä. Nyt se toteutetaan mahdollisimman pikaisesti. Työnantajan kanssa käydään myös yhdessä läpi nimenomaan määräaikaiset ja tuntityöläiset yksiköittäin, alkaen Svenskasta”, Ylen pääluottamusmies Anu Kähkönen sanoo.

”Tämä koronahässäkkä tosin vaikuttaa yhtiön toimintaan varsin voimallisesti, joten katsotaan, milloin selvitys saadaan alkuun.”

Ylen palkat nousevat huhtikuussa 2020 yhteensä 1,7 prosenttia ja kesäkuussa 2021 yhteensä 1,6 prosenttia. Lisäksi vuorolisiin tulee korotuksia. Myös kilpailukykysopimuksen eli kikyn aiheuttamat lisätunnit poistuvat.

 

Maikkarillakin on syytä tyytyväisyyteen.

”Tunnelmat ovat rauhalliset. Lakon välttäminen oli helpotus ja lakko vältettiin juuri siksi, että saimme ihan kohtuullisen sopimuksen. Ja nyt kun maailmantilanne on tämä, niin ihmisten aika menee töissä tämän viheliäisen viruksen uutisointiin”, Media- ja ohjelmatyöntekijät MOT ry:n hallituksen puheenjohtaja Kari Pyrhönen sanoo.

”Meille neuvottelijoille oli hienoa, että saimme jäsenistön tuen niin lakkovaroituksen jättämiselle kuin neuvotteluille sovittelijan luona.”

Pyrhösen mukaan sopimus ei muuta olennaisesti mitään, ei ainakaan huonompaan suuntaan.

”115 tunnin työaika kolmeviikkoisjaksossa jäi. Sen lyhentäminen olisi tullut kohtuuttoman kalliiksi, toisin sanoen olisimme joutuneet leikkaamaan työaikaperusteisia lisiä.”

Pyrhösen mukaan hyvää on se, että kuuden viikon jaksossa maksetaan nyt heti ylityökorvaus.

Media- ja ohjelmatyöntekijät MOT ry esitti työehtosopimuksen pidentämistä kolmella kuukaudella, helmikuun 2022 loppuun. Työntekijät esittivät, että palkankorotuksen tulee olla isompi kuin yleisen linjan mukainen 3,3 prosenttia. Korotusprosentiksi tulikin 3,7.

”Tämä oli merkittävä periaatteellinen voitto. Vääntö oli pitkä ja rankka maraton. Nyt voin kuitenkin todeta, että me pääsimme Palvelualojen työnantajat Paltan kanssa lopulta sopimukseen keskenämme. Emme sovittelijan pakottamana”, Pyrhönen sanoo.