Nimitys

Oulun entinen viestintäjohtaja Sanna Keskinen on alueen tärkeimmän lehden Kalevan uusi päätoimittaja

Mikä on Kalevan asema ja merkitys levikkialueellensa?

Asema on jopa vahvempi kuin monella muulla lehdellä. Huomasin sen myös aiemmassa työssäni Oulun kaupungin viestintäjohtajana. Kalevalla on vahva mielipidevaikuttajan ja puheenaiheiden nostajan rooli.

Mitkä ovat Kalevan journalistiset vahvuudet?

Luotettavuus. Lehdellä on hyvää porukkaa ja resursseja tehdä monenlaista, myös kehittämistyötä. Nyt kun Kaleva Medialle on tullut uusia lehtiä yritysostojen kautta, on saatu parannettua verkostoa koko levikkialueella. Jossain vaiheessa aluetoimituksia lakkautettiin, mutta nyt alkaa taas olla havainnointikykyä ja ymmärrystä, mitkä ovat päivänpolttavia asioita levikkialueen eri puolilla.

Mitä haluat Kalevassa kehittää?

Painopiste on digin viemisessä eteenpäin. Vielä en tunne taloa niin hyvin, että osaisin lähteä tekemään isoja linjanvetoja. Olen aina lähtenyt uusiin tehtäviin niin, että kuulostelen ensin talon osaajajoukkoa. Journalismissa tärkeää on ratkaisukeskeisyys vastapainona pelkälle ongelmien revittelylle, samoin moniäänisyys. Ja kuten Kainuun Sanomienkin analytiikka kertoo, paikallisuus on tärkeää.

Päteekö sama paikallisuuden tärkeys myös Kalevassa?

Sanoisin, että se on vahva trendi. Esimerkiksi Hesari tekee omia paikallismedioitaan. Toisaalta paikallinen saattaa olla nykyään globaalia. Kainuussa Terrafame on iso paikallinen uutisaihe, mutta kytkeytyy ilmastonmuutoksen kautta globaaleihin asioihin.

Sujuiko yhteistyö Kalevan kanssa hyvin, kun olit Oulun viestintäjohtajana?

Kyllä. Totta kai lehti ottaa aina oman näkökulmansa asioihin, eivätkä ne aina olleet niitä, mitä me olisimme halunneet. Journalistitaustani varmasti helpotti kanssakäymistä.

Mikä vaikutus viestintätyöllä oli ammatti-identiteetillesi?

Se on kirkastanut, että olen journalisti. Myös viestintä on ollut antoisaa, mutta minulla on ollut koko ajan palo takaisin lehtityöhön. Oulun viestinnässä oli välillä vaikeaa, kun tiesin, että nyt istutaan ison uutisaiheen päällä, eikä toimenkuvaan kuulunut sen levittely. Mutta pesti oli hyvä sukellus kunnallispolitiikkaan ja asioihin, joita tapahtuu julkisuudelta piilossa. Esimerkiksi kaupunginhallituksen kokoukset eivät ole julkisia. Niissä pääsi kuulemaan monenlaista. Oli myös terveellistä huomata, miten vähän median toimintatavoista median ulkopuolella tiedetään.

Millaisissa tilanteissa törmäsit tällaiseen?

Esimerkiksi viranhaltija saattoi soittaa, että nyt se toimittaja on tekemässä tällaista juttua, että miten minun pitäisi tässä toimia. Kysyjää helpottaa, kun hänelle kertoo, mitkä ovat haastateltavan oikeudet ja mitkä toimittajan velvollisuudet. Asia on tärkeä, koska huoli ja pelko saattavat suotta tyrehdyttää tiedon saantia.

Lue myös: Nopea paluu journalistiksi – näin Sanna Keskinen kertoi päätöksestään lähteä viestijästä Kainuun Sanomien päätoimittajaksi (Journalisti 30.11.2018)

Sanna Keskinen, 45, aloittaa toukokuun alussa Kalevan vastaavana päätoimittajana. Hän työskentelee vielä kevään ajan Kainuun Sanomien päätoimittajana. Keskinen on aiemmin työskennellyt muun muassa Oulun kaupungin viestintäjohtajana ja Raahen Seudun päätoimittajana. Kalevan nykyinen päätoimittaja Kyösti Karvonen jää eläkkeelle tänä keväänä.