Liitto

Opiskelijoiden ja freejäsenten jäsenmaksuihin tulossa muutoksia

Journalistiliitto aikoo selkiyttää opiskelijajäsenten jäsenmaksuja ensi vuoden alusta alkaen. Freelancereiden kiinteään kuukausimaksuun on puolestaan tulossa freejäsenten ansiotason noususta johtuva yhden euron korotus. Journalistiliiton valtuusto käsittelee esitettyjä muutoksia syyskokouksessaan 12. – 13. joulukuuta Helsingissä.

 

Yrittäjien ja freelancereiden kiinteä jäsenmaksu seuraa liiton sääntöjen mukaan freelancereiden työmarkkinatutkimuksen ansiokehitystä. Se on suuruudeltaan prosentti freejäsenten verotettavasta mediaanitulosta. Lokakuussa valmistuneen työmarkkinatutkimuksen mukaan summa olisi 20,25 euroa kuukaudessa. Näin ollen Journalistiliiton hallitus esittää valtuustolle free-jäsenmaksun nostamista yhdellä eurolla, 20 euroon kuukaudessa.

”Uutinen on hyvä, koska se kertoo freeansiotason parantuneen”, sanoo Suomen freelance-journalistien tuore toiminnanjohtaja Hanna Kaisa Hellsten.

”Harva varmaan lähtökohtaisesti tykkää maksaa enemmän, mutta viime kädessä liiton palvelut ratkaisevat sen, kuinka oikeudenmukaiseksi freejäsenet maksun kokevat.”

 

Toukokuussa liiton valtuusto hyväksyi Helsingin Seudun Journalistien aloitteen, jossa esitettiin, että Journalistiliitto selvittää opiskelijoiden jäsenmaksun alentamista ja yksinkertaistamista. Tarkoituksena oli helpottaa jäsenmaksujen maksamista ja vähentää opiskelijajäsenten eroja.

Journalistiliiton opiskelijatyöryhmä ehdottaa valtuustolle nykyistä yksinkertaisempaa mallia. Opiskelijajäsenen jäsenmaksu olisi neljä euroa kuukaudessa. Ensimmäinen opiskeluvuosi ei enää olisi ilmainen. Ensimmäisen vuoden jälkeen jäsenyys olisi kuitenkin nykyistä edullisempi, sillä opiskelijat maksavat tällä hetkellä toisesta opiskeluvuodesta alkaen 7,50 euroa kuukaudessa.

Viiden ja puolen vuoden opiskelun jälkeen jäsenmaksu muuttuu tuloperusteiseksi. Se on tuolloin 1,4 prosenttia tuloista, kuitenkin vähintään 15 euroa kuukaudessa. Tältä osin malli ei muuttaisi nykyistä.

”Opiskelijoiden tavallisin aika erota liitosta on puolentoista vuoden kuluttua liittymisestä, eli heti ilmaisvuoden jälkeen”, Journalistiliiton palvelujohtaja Simon Huldén sanoo.

”Heti jäsenyyden alusta alkava, mutta aiempaa pienempi jäsenmaksu sitouttaa heitä paremmin pysymään jäsenenä. On parempi perustella jäsenyyttä sillä, mitä meiltä saa, eikä sillä, että ensimmäinen vuosi on ilmainen.”

Huldénin mukaan liittoon liittyy paljon opiskelijoita.

”Meihin liittyy vuodessa jopa 300 uutta opiskelijajäsentä, mutta toisaalta eroaa 150. Siksikin mallia haluttiin nyt kehittää”, Huldén sanoo.

”Kevätvaltuustossa 7,5 euroa kuussa koettiin suhteellisen korkeaksi opiskelijalle, ja sehän melkein puolittuu. Muutoksen taloudellinen merkitys ei ole liitolle suuren suuri.”