Nimitys

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Mikä sai sinut hakemaan tätä työtä?

Uskon, että pystyn hyödyntämään Nokialla aikaisemmin oppimaani. Tein Sanomalla muun muassa tietylle kohderyhmälle suunnattujen digitaalisten sisältöjen kehitystä, ja vastaavaa haluan jatkaa myös Nokian Uutisissa. Minua viehättää toimituksen pienyhteisö. Vierastan jähmeitä organisaatioita. Pidän siitä, että tehdään asioita yhdessä, ja kuuden hengen toimituksessa se onnistuu hyvin. Tuntuu hienolta ja tärkeältä mennä nykyisen kotikaupunkini lehteen.

Miten haluat kehittää lehden digipuolta?

Digitilaukset ovat jo nyt hyvässä kasvussa. Siihen satsaaminen on Almalta strateginen linjaus, ja toimituksemme on lähtenyt siihen mukavasti mukaan. Haluamme palvella yleisöämme niissä kanavissa, joita he haluavat käyttää. Emme tietenkään unohda printtiä, mutta lukijamme ovat voittopuolisesti digissä.

Mikä on paikallislehden rooli tässä ajassa? Onko se muuttunut 2000-luvun kuluessa?

Uskon, että on. Mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla. Myös yhteisöllisyyden kannalta paikallismedioilla on merkitystä. Ajattelen, että voisimme olla olennaisten puheenaiheiden tarjoaja ja kaupunkilaisten tunteiden välittäjä.

Mihin Nokian Uutiset kiinnittää aloitettuasi uutisoinnissaan huomiota?

Kiinnitämme entistä enemmän huomiota ihmisiin, siihen että nokialaiset huolineen ja tunteineen näkyvät sisällössä. Toivon, että löydämme myös kriittisen äänen, niin että olemme molempiin suuntiin toimiva linkki kaupunkilaisten ja virkamiesten välillä, emme esimerkiksi kaupungin tiedotuskanava. Haluan, että Nokian Uutisten sisältö on puheenaihe kaikkien nokialaisten aamukahvipöydässä.

Onko paikallislehden helppo säilyttää kriittisyytensä päättäjien ja yrityselämän paineessa?

Siinä on varmasti haasteensa, mutta on ehdottoman tärkeää säilyttää oma ääni ja riippumattomuus. Ratkaisu on avoimuudessa. Ihmiset tuntevat pienessä kaupungissa toisensa, missä on haasteensa ja myös mahdollisuutensa. On tärkeää, että puhumme journalismistamme kuntalaisten kanssa: Mitä merkitystä tällä on ja kenelle sitä tehdään?

Mistä paikallislehdistä itse pidät?

Kalajokilaakso tulee ensimmäisenä mieleen. Olen sieltä kotoisin ja tilannut lehteä aina. Alman lehdistä Valkeakosken Sanomat on nostanut puheenaiheita ja paikallisia ihmisiä niin, että jutut ovat nousseet valtakunnalliseen julkisuuteen.

Millaisessa iskussa Nokian uutiset on?

Hyvässä. Edeltäjäni Juha Karilainen ja vt:nä työskentelevä Annastiina Salonen ovat vieneet digitaalisen puolen jo pitkälle. On hyvä mennä kokeneeseen, kaupunkinsa tuntevaan paikallistoimitukseen.

 

Leena Hirvonen, 39, aloittaa tammikuussa Nokian Uutisten päätoimittajana. Hän siirtyy Nokialle Aamulehden featuretoimituksesta. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa Yle Oulun vastaavana tuottajana ja yli kymmenen vuotta Sanomalla, muun muassa ET:n ja Kodin Kuvalehden toimituspäällikkönä. Nokian Uutiset on Alma Median omistama, printtinä kolme kertaa viikossa ilmestyvä paikallislehti.