Journalisten

Svenskfinland lider brist på högklassig ekonomijournalistik, säger HBLs nya ledarskribent

”I Svenskfinland rapporteras för litet och ytligt om såväl företagsekonomi som national- och privatekonomi”, säger Hufvudstadsbladets nya ledarskribent Torsten Fagerholm.

I augusti flyttade Torsten Fagerholm från chefredaktörsstolen på Affärsmagasinet Forum till Hufvudstadsbladets ledarredaktion. Jobbet fick han via en platsannons.

”De sökte någon som specifikt bevakat ekonomi, energi, klimat och teknik. Jobbet på Forum har varit fantastiskt, men efter sex år har man kanske haft sina bästa utvecklingsidéer.”

Fagerholm säger att han är otålig och ständigt vill lära sig nytt. Han gillar att söka kul utmaningar, även om Forum också bjöd på sådana.

”Tidningen har en väldigt kvalificerad läsekrets och ribban är hög.”

Är den lägre på HBL?

”Inte nödvändigtvis. Svenskfinland har en hög bildningsnivå och därtill är det stimulerande att skriva om ekonomi, politik och energi på ett lättbegripligt sätt.”

Fagerholm menar att Svenskfinland generellt lider brist på högklassig ekonomijournalistik. Det handlar självfallet inte om enskilda reportrar, utan om resursallokering.

”Efter många år av nedprioritering har HBL nu äntligen börjat stärka ekonomijournalistiken.”

Torsten Fagerholms ledare kommer framöver att handla en hel del om hotet mot demokratin, bildningsidealet och skattebasen från de globala teknikjättarna.

”Varje gång du surfar på nätet eller öppnar en applikation finns någon i bakgrunden som försöker, och ofta lyckas, utöva makt samt påverka dig”, säger Fagerholm.

Hur är då Fagerholms relation till Konstsamfundet som äger KSF Media och också är majoritetsägare i Forum?

”Det är tur att det finns sådana aktörer, med kapital att trygga existensen av en nisch som inte lönar sig men definitivt behövs. Samtidigt måste vi naturligtvis också kunna genomlysa och ifrågasätta dessa institutioner. Vilka personer tar besluten, på vilka grunder och med hurdana konsekvenser samt med vilka alternativ?”

Fagerholm nämner själv paradoxen, att en tidning som HBL också kritiskt ska bevaka sin ”välgörare”.

Hur ser du på turbulensen de senaste åren?

”För några år sedan hade jag tänkt två gånger inför att söka jobbet som ledarskribent på HBL. KSF Media var i kris och agerade spretigt. Jag tycker nuvarande fokus på kärnverksamheten, att ge arbetsro åt de anställda och leverera utvald kvalitetsjournalistik, är rätt.”

Torsten Fagerholm, 37

 

Aktuellt: Ny ledarskribent på Hufvudstadsbladet.

Tidigare: Chefredaktör på Affärsmagasinet Forum. Jobbade dessförinnan bland annat på Bloomberg News, Montel, Svenska Yle, Studentbladet, utrikesministeriet och försvarsministeriet.

Utbildning: Politices magister vid Åbo Akademi 2007.

Familj: Gift med Maria, sekreterare för internationella ärenden vid riksdagen och pappa till Freja, 5 år, samt Noemi, 2 år.