Näinkö on?

Ylelle vinoilu loppuu sinun vahtivuorollasi, Johanna Lahti?

Johanna Lahti aloittaa marraskuussa Ilta-Sanomien uutena vastaavana päätoimittajana. ”Kiroiluni on asettunut sellaiselle tasolle, että minut voi päästää huoletta myös kalustettuihin huoneisiin.”

Puheet naisten heikoista mahdollisuuksista päästä mediatalojen johtotehtäviin ovat täysin joutavia.

Eivät varmasti täysin joutavia, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että johtotehtävissä on ainakin isoissa välineissä naisia ehkä enemmän kuin ikinä.

Sinusta ei tullut edeltäjäsi Tapio Sadeojan tavoin Ilta-Sanomien kustantajaa. Tämä rajoittaa mahdollisuuksiasi kehittää lehteä.

Ilta-Sanomien menestyksen ratkaisevat lukijat ja journalismi: se että ihmiset voivat luottaa, että IS kertoo joka hetki tärkeimmät ja kiinnostavimmat uutiset. Siitä minä olen täysivaltaisesti vastuussa.

Aikoinaan Ilta-Sanomien toimittajana olit toimituksen karskein kiroilija. Päätoimittajana joudut vähän miettimään puheitasi.

Tuskin olin edes kärkikastissa. Kiroiluni on jo aikoja sitten asettunut sellaiselle tasolle, että minut voi päästää huoletta myös kalustettuihin huoneisiin.

Olet kotoisin Porista, ja sen takia kaikki eivät ymmärrä ”huumoriasi”.

En ymmärrä lainausmerkkejä. Porilaiseksi olen sieltä pehmeimmästä päästä. Enemmän väärinymmärrystä aiheuttavat minun nopea ja vuolas puheeni ja länsisuomalaisittain ekonomisesti pätkityt sanat.

Olet aina ihaillut Ulla Appelsinin kykyä nähdä yhteiskunnalliset asiat persunäkökulmasta.

En ole huomannut, että Ulla edustaisi jonkun tietyn puolueen näkemyksiä. Hän on erittäin taitava journalisti ja terävä kirjoittaja. Hänellä on rohkeutta ja taitoa katsoa asioita sellaisista näkökulmista, joihin muu media harvemmin tohtii tarttua.

Ilta-Sanomat on oikeistomyönteinen lehti. Tämä linja muuttuu kaudellasi rajusti.

Ilta-Sanomat on riippumaton ja aidosti moniääninen uutismedia. Iltapäivälehtityyliin kuuluu terävyys ja kuviakumartamattomuus. Katsontakannasta riippuen lehteä yritetään leimata milloin miksikin ääripuheeksi, jos viesti ei myötäile omaa maailmankatsomusta. Niin kauan kuin haukkuja tulee oikealta, vasemmalta ja keskeltä, tilannetta voi pitää hyvänä.

Olet naimisissa Ylen strategiapäällikön Mika Rahkosen kanssa. Keskustelet usein miehesi kanssa huolestuneesti Suomen median tulevaisuudesta.

Keskustelevatko keski-ikäiset avioparit muka keskenään? Voisin sanoa näin, että kun tällaiset herkät sielut Porista ja Kotkasta kohtaavat, asiapuheen sijasta me lausutaan runoja ja luonnostellaan hiilipiirroksia.

Yhteenlasketun mediavaltanne määrä on suurempi kuin muiden päätoimittajapariskuntien valta yhteensä.

Kiehtova yhtälö. Teillä taitaa siellä Journalistissa olla hieman erilaiset laskimet kuin meillä muilla. Tähän lopputulemaan en pääse kyllä millään matematiikalla.

Sinun päätoimittajakaudellasi Ylen rahoituksesta vinoilu loppuu Ilta-Sanomien sivuilla.

Yle on julkisilla varoilla rahoitettu yhtiö, joten se on syystäkin julkisen tarkastelun kohteena. Sen toimintaa seurataan jatkossa ihan varmasti yhtä tiukasti kuin nytkin.

Molempien iltapäivälehtien perisynti on asioiden tahallinen paisuttaminen.

Iltapäivälehtiin kuuluu tietynlainen terävyys, mutta suomalaiset ovat fiksuja mediankäyttäjiä, eikä Ilta-Sanomat olisi Suomen suurin uutismedia, jos yrittäisimme harhauttaa lukijoita.

Iltapäivälehdet tekevät Suomen ylivoimaisesti laadukkainta journalismia, jonka takana voit ylpeänä seistä.

Voin seistä todella ylpeänä Ilta-Sanomien journalismin takana. Ilta-Sanomissa journalistinen kunnianhimo on aina ollut kovassa kurssissa. Nopeus, luotettavuus, kiinnostavuus ja yllättävyys ovat hyviä laadun mittareita, ja niissä kaikissa IS on huipputasoa.

Näinkö on -juttusarjassa esitetään kohtuuttomia väitteitä. Sarjan aiemmat osat voit lukea täältä.

Johanna Lahti, 47

Ilta-Sanomien vastaava päätoimittaja 1. 11. 2019 alkaen.

Toiminut aiemmin Sanoma Lifestyle -yksikön johtajana, Me Naisten päätoimittajana ja eri tehtävissä Ilta-Sanomissa vuodesta 1997 lähtien.

Filosofian maisteri Tampereen yliopistosta.