Tutkittua

Taloutta tv-uutisissa kommentoineista poliitikoista yli 90 prosenttia miehiä

Muita miesvetoisia aiheita olivat muun muassa ulko- ja turvallisuuspolitiikka, sisäpolitiikka, vaalit ja teollisuus, ilmenee Joonas Lehtosen pro gradusta.

Suomen politiikan sukupuolittunut työnjako alkoi purkautua 1980-luvulta lähtien. Naiset ovat kuitenkin jääneet politiikan uutisoinnissa vuosikymmenestä toiseen miesten varjoon.

Tieto selviää Joonas Lehtosen laatimasta pro gradu -tutkielmasta Uutisia miehistä ja rahasta, jonka Helsingin yliopiston poliittisen historian laitos hyväksyi joulukuussa. Tutkielmassa analysoidaan poliittisen uutisoinnin sukupuolittuneisuutta Ylen televisiouutisissa vuosien 1988 ja 2018 välillä. Tutkimukseen on poimittu neljä kuukauden mittaista tarkastelujaksoa kolmenkymmenen vuoden ajalta.

Tutkituilla jaksoilla naiset muodostivat enimmillään 41,5 prosenttia eduskunnasta ja 60 prosenttia hallituksesta. Naispoliitikkojen näkyvyys tv-uutisissa pysyi silti koko ajan vähäisenä. Aineiston naispainotteisin kuukausi oli toukokuu 1998, mutta silloinkin vain 36,4 prosenttia uutisissa esiintyneistä poliitikoista oli naisia.

Naiset suljettiin ulos etenkin perinteisesti miehiseksi käsitettyjen aiheiden piiristä. Esimerkiksi taloutta kommentoivista poliitikoista 94,4 prosenttia oli miehiä. Muita miesvetoisia aiheita olivat muun muassa ulko- ja turvallisuuspolitiikka, sisäpolitiikka, vaalit ja teollisuus.

Uutisissa ylläpidetyt sukupuoliroolit vaikeuttavat naispoliitikkojen pääsemistä esiin. Toisaalta naisten heikko näkyvyys johtunee osittain uutistoimituksissa käytettyjen tiedonhankintarutiinien kankeudesta. Tietoa ja kommentteja haetaan sieltä, mistä niitä on ennenkin totuttu hakemaan.

Lehtosen pro gradu -tutkielman voi ladata kokonaisuudessaan täältä