Media-ala

Poimuri

Mediasta sanottua.

Julkisen sanan neuvoston kanteluita lukiessani ihmettelen usein pontevuutta, jolla päätoimittajat puolustavat juttuja, jotka tietävät itsekin falskeiksi. Eikö mokien tunnustaminen nimenomaan voisi tuoda luottamusta, mediallekin?

Kirjailija, terapeutti ja toimittaja Anja Snellman Seurassa 5. helmikuuta

 

Meidän journalistien kannattaa kuunnella kritiikkiä jo senkin takia, että median luotettavuutta ja toimittajien uskottavuutta kyseenalaistetaan nyt monesta suunnasta. Valeuutisten, disinformaation ja suoranaisen paskapuheen levitessä avoimuus ja itsekriittisyys ovat entistä olennaisempia.

Toimittaja Jaakko Lyytinen Helsingin Sanomissa 10. helmikuuta

 

Kun olen käynyt kouluissa puhumassa Journalistin ohjeista, on ollut mielenkiintoista havaita, että osa nuorista ei sanojensa mukaan juuri välitä siitä, onko joku asia piilomainontaa vai ei. Samat nuoret osaavat kuitenkin usein erottaa valeuutisen oikeasta uutisesta. Lähdekriittisyys perustuu siihen, että havaitsee, onko viesti tehty lukijan ehdoilla vai onko siinä jonkun muun, kuten mainostajan, viesti taustalla.

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström Ylen verkkosivuilla 3. helmikuuta

 

Sekä kaupallinen että verojen kautta rahoitettu media toteuttavat julkista palvelua silloin, kun niiden käyttäjilleen tarjoama sisältö on eettisesti kestävää.

Kulttuurihistorian dosentti Paavo Oinonen Turun yliopiston tiedotteessa 8. helmikuuta

 

Media on jo siirtynyt digitalisaation aiheuttamasta synkkyydestä kohti tukevampaa uutta ansaintamallia. Netflix ja Spotify ovat opettaneet kuluttajat maksamaan laatusisällöstä.

Päätoimittaja Emilia Kullas Talouselämässä 22. helmikuuta