Työelämä

Tyylipisteiden jakaja

Radiotuottaja Anne Achté arvioi olevansa Euroopan ahkerin cheerleading-tuomari.

Oslo, Minsk, Singapore, Ljubljana, Orlando.

Ylen radiouutisten tuottajan Anne Achtén kevät on tuttuun tapaan kiireinen. Viidessa kuukaudessa hän ehtii tuomaroida cheerleading-kisoja viidessä eri maassa.

”Olen luultavasti Euroopan eniten tuomaroiva cheerleading-tuomari”, Achté sanoo.

Ahkeruuteen häntä motivoi tiivis yhteisö.

”Tämä laji houkuttaa mukaansa huumorintajuista ja seikkailuhenkistä porukkaa, jonka parissa ei tule tylsää hetkeä. Vuosien varrella muista tuomareista on tullut läheisiä ystäviä, joita näkee paljon useammin kuin vaikkapa omia vanhempiaan.”

Myös rakkaus cheerleadingiin saa jaksamaan kilpailujen kiertämistä.

”Cheerleading ei ole urheilua veren maku suussa, vaan lajissa pitää olla hauskaa. Esimerkiksi kilpavoimistelussa tuntuu olevan hirveät paineet.”

Achtélle on tärkeää, että cheerleadingissä on paikka erikokoisille ja -näköisille urheilijoille.

”Lajissa tarvitaan erityyppisiä ominaisuuksia. Joillakin on hyvä vartalonhallinta volteissa, jotkut taas ovat vahvoja nostajia ja toiset pitkiä ja sopivia takavarmentajiksi.”

 

Achté on ollut mukana Suomen cheerleading-piireissä alusta saakka. Vuonna 1984 hän oli perustamassa yhtä maamme ensimmäistä cheerleading-ryhmää, joka on tamperelaisen amerikkalaisen jalkapalloseura Rocksin kannustusjoukko.

”Alku oli hankalaa, koska mitään opetusvideoita ei ollut. Jenkkiryhmien valokuvista yritimme päätellä, miten sinne pyramidiin oikein on menty, ja kehittelimme omia huonoja tekniikoita yrityksen ja monen erehdyksen kautta.”

Aluksi Achté oli itsekin SM-tason cheerleader, mutta keskittyi pian enemmän valmennukseen ja 1990-luvun lopulta lähtien tuomarointiin. Samaan aikaan cheerleading irtautui urheilujoukkueiden kannustuksesta omaksi kilpailulajikseen ja suosio kasvoi nopeasti. Nyt kilpacheerleadingin harrastajia on Suomessa jo noin 10 000.

 

Työkseen Achté vastaa radiouutislähetysten sisällöstä ja niiden organisoinnista. Tuomaroinnissa ja tuottajan työssä tarvitaan hänestä paljon samoja taitoja: olennaisen näkemistä, nopeaa reagointia ja ihmisten ohjaamista.

”Pitää varautua odottamattomiin tilanteisiin ja tulla toimeen mitä erilaisimpien ihmisten kanssa. En ole tässä päätyössäni aina riittävän hyvä, mutta urheiluharrastuksen parissa koen, että uin kuin kala vedessä.”

Ennen kaikkea cheerleading on kuitenkin vastapaino Achtén leipätyölle.

”Kaikista asioista ajan tasalla pysyminen on uutistyössä innostavaa, mutta stressaavaa. Kilpailureissujen aikana eletään kuitenkin niin tiiviisti cheer-kuplassa, että mitään muuta ei ehdi ajatella. Se on rentouden tuoja harrastuksessa.”

Anne Achté

59-vuotias Ylen radiouutisten tuottaja. Työkierrossa Ylen Aamu-tv:n tuottajana kevään 2019 ajan. Työskennellyt Ylessä 30 vuotta muun muassa tuottajana Ylen Ykkösaamussa, YleQ:ssa ja Radio Ainossa.

Asuu Helsingin Kalasatamassa.

Koulutukseltaan humanististen tieteiden kandidaatti. Opiskellut tiedotusoppia, taloustiedettä ja englantilaista filologiaa Tampereen Yliopistossa. Lukuvuoden 2012 – 2013 HS-Säätiön stipendiaattina Oxfordin Yliopistossa.

Harrastaa cheerleading-tuomaroinnin lisäksi samppanjoita, sisustamista, kirpputoreja ja kuntosaliharjoittelua.