Nimitys

Edellistä työtä jatkamaan

Tiina Ojutkangas aloittaa tammikuussa Kokkolassa ilmestyvän Keskipohjanmaan päätoimittajana.

Miksi palaat journalistiksi?

Mielestäni kehittämispäällikön työ on ollut yhtä lailla journalistin työtä. Päätehtäväni on ollut toimitusten digitaalisten sisältöjen kehittäminen ja julkaisutapojen miettiminen, ja olen tehnyt myös Keskipohjanmaan uudistusta.

 

Millaisia muutoksia kehittämisen tuloksena tapahtuu?

Mietimme tarkemmin, millaiset sisällöt kiinnostavat asiakkaita ja seuraamme sitä analytiikan avulla. Olemme kehittäneet otsikointia, julkaisseet verkossa enemmän juttuja ja miettineet julkaisuajankohtia.

 

Mitä ajattelet Keskipohjanmaan ja paikallisen Ylen työnjaosta?

Totta kai se mietityttää, miten lähellä Yle voi olla samoja apajia. Mutta kilpailijamme ei ole vain paikallinen Yle. Täällä ilmestyy myös Österbottens Tiding, ja ihmisten ajasta kilpailevat muutkin mediat ja sisällöt.

 

Mikä on linjasi päätoimittajana?

Jatkan kehittämistyötä toimituksen kanssa. Pysyvää on ajatus, että journalismilla on yhä enemmän merkitystä tässä sekavassa maailmassa ja että on demokratian kannalta tärkeää, että eri puolilla Suomea on laadukasta journalismia. Minulle ovat tärkeitä journalismin perusasiat: laatu, etiikka, rohkeus selvittää ja julkaista asioita.

 

Miten Keskipohjanmaa näkyy somessa?

Eniten Facebookissa, mutta myös Twitterissä ja Instagramissa. Markkinoimme juttuja ja teemme uutistyötäkin esimerkiksi valtuustosta. Saimme syksyllä Googlelta apurahan podcastien kehittämiseen.

 

Pohjanmaalla keskustellaan väkevästi muun muassa uskonnosta, kielistä ja maahanmuutosta. Viisastenkivesi niiden käsittelyyn?

Haluan edistää moniarvoista yhteiskuntaa, jossa kunnioitetaan erilaisia ihmisiä, ja sen tulee näkyä myös lehden journalismissa. Emme julkaise sisältöjä, jotka loukkaavat jotain ryhmää. Kaikkien kanssa ei tarvitse olla samaa mieltä, mutta vaatii sensitiivisyyttä tuoda esiin eri näkökulmia.

 

Olet työskennellyt vuoroin Itä- ja Länsi-Suomessa. Miten siirrät sydämesi kulloisellekin puolelle?

Olen kotoisin Savonlinnasta, eli sydän on idässä, mutta on se myös täällä, koska en ole aikuisena asunut missään niin kauan kuin Kokkolassa.

 

Parhaat ominaisuutesi esimiehenä?

En ole erkaantunut työn arjesta. Edellytän hyviä tuloksia tilausten saamisessa ja journalismissa mutta ajattelen myös, että päätoimittajan tärkein tehtävä on auttaa porukkaansa onnistumaan.

 

Mitä teet vapaa-ajalla?

Istun sohvalla takkatulen ääressä ja luen, katselen elokuvia, silitän koiriamme. Lenkkeilen, olen mökillä. Nautin siitä, että vapaa-aikaa on. Kahden lehden päätoimittajana sitä ei juuri ollut.

Tiina Ojutkangas, 56, aloittaa tammikuussa Kokkolassa ilmestyvän Keskipohjanmaan päätoimittajana. Toistaiseksi hän työskentelee kehittämispäällikkönä Keskipohjanmaata kustantavan KPK Yhtiöiden palveluksessa. Sitä ennen hän on toiminut muun muassa Itä-Savon ja Länsi-Savon päätoimittajana, Keskipohjanmaan toimituspäällikkönä ja Yle Keski-Pohjanmaan tuottajana ja toimittajana.