Journalismi

Sote siivittää Kuntalehteä

Päätoimittaja Marja Honkakorpi johtaa virtuaalitoimitusta, jonka asiantuntemusta arvostetaan.

Kuntalehti elää toiveikkaita aikoja. Printtilehden levikki on vain lievässä laskussa, verkkokävijämäärät kasvavat ja ilmoitusmyynti vetää kohtuullisesti.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus (sote) on kunta-alaa koskevia asioita seuraavalle lehdelle sekä journalistinen että taloudellinen runsaudensarvi. Pitkään väännetty soteuudistus on tuonut lehdelle paljon yksityisiä sote-ilmoittajia, jotka tavoittavat lehden kautta liiketoimintansa kannalta tärkeitä kuntapäättäjiä.

Kuntalehden asemasta ja asiantuntemuksesta kertoo, että sen tietoja siteerataan paljon myös muissa medioissa.

”Olemme saaneet poliitikoilta ja kuntajohtajilta palautetta, että meillä on koko ajan ajantasainen ja oikea tieto sotesta”, sanoo päätoimittaja Marja Honkakorpi.

”Olennaista on tiedostaa, että me emme ole Kuntaliiton asiakas- tai jäsenlehti, vaan mediabisneksessä riippumattomana toimijana mukana oleva ammattilehti.”

Kuntalehti ilmestyy paperisena 12 kertaa vuodessa. Viimevuotisen lukijatutkimuksen mukaan kuntien luottamushenkilöt lukevat printtilehteä, kun taas viranhaltijat suosivat lehden digikanavia. Viime aikoina lehti onkin panostanut digitaalisuuteen ja julkaissut maksumuurin takana olevia artikkeleita myös verkossa.

Kuntalehdellä ole omaa toimitusta, vaan tuottaja ja toimittajat ovat freelance-suhteessa lehteen. Verkkojuttuja tekee neljä toimittajaa kukin viikon kerrallaan.

”Malli on toiminut hyvin. Meillä on vakiintunut ja tiivis porukka, jossa on hyvä henki.”

Honkakorpi itse toimii päätoimittajuuden lisäksi Kuntalehteä ja Kuntatekniikkaa kustantavan KL-Kustannuksen toimitusjohtajana. Hän aloitti tehtävässä noin kolme vuotta sitten.

Honkakorven mukaan hänen työnantajansa on ymmärtänyt lehden journalistisen itsenäisyyden arvon, eikä puutu lehden sisältöihin.

”Luontainen palomuuri on sekin, että freelancetoimittajiamme on ympäri Suomea. Minä olen ainoa vaikutuksille altis täällä Kuntatalossa.”

EDIT: Oikaisu 8.11.2018: Korjattu päätoimittajan sitaattia, jossa luki virheellisesti lehden saaneen palautetta kustantajilta. Todellisuudessa palautetta tuli kuntajohtajilta. Lehden verkkoringissä työskentelee viisi toimittajaa, ei neljä.