Journalisten

Endast professor ser ett jävsproblem

Enligt SPT:s styrelse är äktenskapet mellan en styrelseledamot och vd:n, samt tillträdande chefredaktören, inget problem. Johan Bärlund, professor i juridik och nyvald rektor för Svenska social- och kommunalhögskolan, är av annan åsikt.

Sedan Svensk Presstjänst Ab på styrelseordförande Patrik Stenvalls initiativ valde Pär Landor till ny vd har Pär Landor både hunnit utses till blivande chefredaktör och gifta sig med Hufvudstadsbladets chefredaktör Susanna Landor (tidigare Ilmoni).

Hon sitter kvar i bolagets styrelse, som en av KSF Medias två representanter.

Och det föreligger inga problem i det, säger samtliga medlemmar i styrelsen.

”Styrelsen har ett bra spelöga och om den behöver reagera så gör den det. Jag tror inte vi hamnar i en sådan situation och då är det ändå HSS Media som borde vara mest oroliga. Det är vi alltså inte”, säger Niklas Nyberg, chefredaktör för Vasabladet.

Susanna Landor säger att hon vare sig ser en jävsproblematik eller att det kan uppstå intressekonflikter.

”SPT:s uppdrag är att serva sina kunder och vi är ju dessutom ägare. SPT:s existens bygger ju naturligtvis på att hålla oss och övriga ägare och kunder nöjda så jag förstår inte varför det skulle vara en intressekonflikt, tvärtom.”

 

Då Pär Landor utsågs till vd jävade hans blivande hustru sig.

Någon utförligare diskussion om eventuell jävsproblematik har inte först, enligt styrelseordförande Patrik Stenvall. Han anser inte heller att det behövs.

”Om det uppstår (en jävsproblematik) så måste man hantera det. Det kan det ju uppstå i andra sammanhang också. Men eftersom jag har rekryterat Pär har jag svårt att se att den ena skulle måsta stiga åt sidan, eller att Pär inte skulle ha kunnat komma ifråga på grund av ett förhållande.”

 

KSF Media representeras utöver Susanna Landor också av vd Anna Hellerstedt i SPT:s styre.

Inte heller hon anser att det föreligger ett problem.

”Nej. Då skulle vi ha agerat. Vi har hela tiden haft en öppen diskussion om detta från både vårt och SPT:s håll. Samtliga styrelsemedlemmar sitter där för att de har kompetens och nätverk som kan bidra till en bra utveckling av SPT och det är där fokus ska ligga.”

Av den anledningen har det heller aldrig varit aktuellt att byta ut Susanna Landor mot någon annan representant inom KSF Media.

 

”SPT handlar om business och innehåll så jag ser inte automatiskt att här finns något problem. Dyker det upp så tar man det från fall till fall. Lite som en kommunal nämndefråga”, säger Stefan Holmström, som representerar Åbo Underrättelser i styrelsen.

Det är också korrekt att äktenskap i sig inte automatiskt innebär att det uppstår en jävsproblematik i någon högre grad än vad god vänskap eller öppet fiendeskap gör det, säger Johan Bärlund, professor i nordisk rätt och nyvald rektor för Svenska social- och kommunalhögskolan.

Men det är lika klart att risken för jäv finns då två parter exempelvis är gifta.

”Föreligger det risk för att någon kan ha personliga intressen i något finns det en risk för jäv. De här frågorna är aldrig irrelevanta. De är sådana som alla beslutsfattare alltid behöver hålla i bakhuvudet och självmant fundera på.”


Läs mer: 

Rivstart för nya SPT  – byrån söker sin form

Motsvarar SPT:s ansökan om presstöd verkligheten?

Styrelsen För Svensk Presstjänst Ab

Ordförande Patrik Stenvall (HSS Media, från juli 2013).

Övriga medlemmar: Anna Hellerstedt (KSF Media, juni 2018), Stefan Holmström (ÅU, juni 2018), Susanna Landor (KSF Media, juni 2016), Niklas Nyberg (HSS Media, juni 2016)