Liitto

Yt-rumba kiertää Otavamediassa

Tuomo Lappalainen sanoo, että jatkuvat yt-neuvottelut käyvät raskaiksi työntekijöille.

Otavamediassa on käyty viime kuukausina yt-neuvotteluja mediaperhe kerrallaan.

”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen. Hän on kaksissa neuvotteluissa yhteyshenkilönä, joka toimii pääluottamusmiehen apuna ja arvioi erityisesti neuvottelujen juridista puolta.

Kaikissa kolmissa neuvotteluissa vähennystarve on ollut alle kymmenen henkilöä, jolloin neuvottelut voidaan lain mukaan käydä kahdessa viikossa kuuden sijaan.

18. syyskuuta alkaneet yt:t koskevat Seura-mediaperhettä, ja niiden seurauksena voidaan irtisanoa enintään seitsemän henkilöä. Mediaperheeseen kuuluvat Seura, Kotilääkäri, TV-Maailma ja Viva.

Touko – kesäkuussa käytiin yt-neuvottelut Kodin lehdissä ja elo – syyskuussa yhdistetyssä Outdoor- ja Tekniikan maailma -mediaperheessä. Molemmissa vältyttiin suorilta irtisanomisilta, mutta työt loppuivat yhteensä kahdeksalta henkilöltä, ja yksi tehtävä muutettiin osa-aikaiseksi.

Savolainen sanoo, että neuvotteluaikaa ei saa kiertää pilkkomalla yt-neuvotteluja, mutta neuvottelut voidaan käydä erikseen, jos niiden perusteet ovat erilaisia.

”Juridiikan kannalta olennaisin kysymys on, kuinka erillisiä ja itsenäisiä nämä ovat.”

Savolainen ja Otavamedian pääluottamusmies Tuomo Lappalainen kertovat, että kaksissa ensimmäisissä neuvotteluissa käytiin läpi konkreettisempia ja tarkempia kysymyksiä kuin koko taloa koskeneissa yt-neuvotteluissa vuonna 2011. Esimerkiksi Outdoor- ja Tekniikan maailma -mediaperheen osalta käsiteltiin sitä, kuuluuko toimittajan työhön testaamista.

Lappalainen on ymmärtänyt, että työnantaja toivoo saavansa parempia ratkaisuja, jos keskittyy syvällisesti yhden mediaperheen asioihin kerrallaan. Hän kuitenkin toteaa toimintatavan olevan raskas työntekijöille.

”Pelätään, milloin tämä osuu omalle kohdalle”, Lappalainen kertoo.

Tämä koskee erityisesti niitä kahta mediaperhettä, joissa yt-neuvotteluja ei nyt ole käyty. Toiseen kuuluvat Suomen Kuvalehti, Kanava ja Parnasso, toiseen Anna, Kaksplus ja Koululainen.

Kaikkien kolmien yt-neuvottelujen perusteena on tekemisen uudelleenjärjestely. Lappalainen arvioi, että taustalla on laskeva trendi ilmoitusmyynnissä ja digitekemisen lisääminen.