Journalismi

”Taas joku mies tekee vuoden jotain”

Timo Korpi aloitti päästöpaaston, jotta ilmastokriisi saisi paikan Uutisten ja Urheiluruudun välistä.

Timo Korven Toyota Corolla ’98 -farmari seisoo parkkihallissa, eikä liiku vuoteen jollei romuttamolle. Autoilusta – ja työpaikkaruokailuista ja lämpimistä suihkuista luopuminen ovat osa vuoden päästöpaastoa, jonka Korpi aloitti 13. syyskuuta.

Tällä hetkellä Yle Kioskille työskentelevä Korpi esiintyy taiteilijanimellä Timo Wilderness. Hän on tehnyt pahvikulisseja myöten itse Ilmastouutiset, jossa yrittää rajata päästönsä kahteen hiilidioksiditonniin. Se on alle viidennes keskivertosuomalaisen päästöistä.

Henkilökohtaisuuteen Korpi päätyi, koska se on hänen vahvuutensa videontekijänä. Esikuvat aidosti kestävästä elämäntavasta ovat sitä paitsi harvassa.

”Jonkun täytyy testata, onko se mahdollista”, Korpi sanoo.

 

Korpi haluaa pitää ohjelmansa helposti lähestyttävänä performanssina. Videoilla hän heiluu kokohaalarissa ja leikkaa väliin Kummelia. Tavoite on, että joskus Ilmastouutiset esitettäisiin puoli yhdeksän uutisten ja Urheiluruudun välissä.

Se on vähän vitsi, vaikka on hyvä kysymys, miksei niin ole jo nyt. Korven mielestä ilmastonmuutos tarvitsisi omat lehtisivunsa ja ruutupaikkansa.

”On tietysti se peruste, että ilmastonäkökulman pitäisi lävistää kaikki aiheet”, Korpi sanoo.

Sitä ovat ehdottaneet ainakin Long Playn ja Vihreän Langan päätoimittajat, Hanna Nikkanen ja Riikka Suominen.

Toisaalta Korpi on pohtinut, voiko journalisti kampanjoida ilmastokriisin torjumiseksi. Hän ei silti halua viisastella aiheesta.

”En halua sanoa journalismista mitään painavaa, koska minua pelottavat isot, oikeat toimittajat.”

Korpi itse tulee kentän ulkopuolelta, videoblogien maailmasta. Timo Wilderness -nimellä Korpi on vlogannut muun muassa satunnaisesti tapaamistaan suomalaisista ja naapureistaan.

Kaksi videoista on tehty yhteistyössä matkailua edistävien viranomaisten kanssa. Ne ja Korven omat aiemmat matkailuvideot ovat ristiriidassa ilmastokriisin torjumisen kanssa, hän myöntää. Hän tunnustaa heti tehneensä myös Finavialle kirjoitushommia.

”Siitä on ehkä pahin syyllisyys.”

 

Hankkeena Korven ”toimittaja testaa” ei ole ainutlaatuinen. Katastrofin aineksia -dokumentissaan John Webster pyrki minimoimaan öljyn kulutuksensa. Petri Luukkainen vei elokuvassaan kaikki tavaransa varastoon ja haki yhden päivässä. Mikko Peltolallakin on takanaan Peltsin kova vuosi.

”Taas joku mies tekee vuoden ajan jotain”, Korpi päivitti Facebookissa paaston aluksi.

Itseironiasta huolimatta Korpi on tosissaan. Hän aikoo seurata ilmastoasioita lopun ikäänsä.

”Tämä on vuoden viihteellinen johdatus siihen.”


Keskustelua ilmastojournalismista myös Journalismin päivässä 12.  lokakuuta.

Timo Korpi

30-vuotias freelancer, joka käyttää taiteilijanimeä Timo Wilderness.

Tehnyt muun muassa Welcome to Finland -sarjan Youtubeen ja Alaston matka -tv-sarjan Ylelle.

Palkittiin Tubeconissa 2018 Travel Near -videostaan.

Ilmastouutiset Kioskin Youtube-kanavalla ja Facebookissa joka toinen torstai.