Nimitys

Sisällön pitää olla priimaa

Noora Susi on aloittanut Sanoma Pron äidinkielen toimituksen kustannuspäällikkönä.

Miten päädyit tehtävääsi?

Olen työskennellyt kustannusalalla pitkään. Esimieheksi hakeminen tuntui luonnolliselta jatkumolta. Arvelin, että sisältöjen tuntijana olisin hyvä vetämään toimitusta.

 

Mitä olet urallasi oppinut oppimateriaalien teosta?

Suomen opettajat ovat laatutietoisia ja kilpailu on kovaa. Siksi sisällön pitää olla priimaa ja tekijöiden huippupedagogeja. Avukseen tekijäryhmää vetävä kustannustoimittaja tarvitsee myös kuvan, videon, äänen ja copyrightien tuntijoita.

 

Miten parhaat pedagogit löytyvät?

Kiertämällä kouluilla tapaamassa opettajia ja seuraamassa opetusta. Järjestämme myös asiakas- ja tuotekehitystilaisuuksia. Nykyiset tekijät vinkkaavat hyvistä tyypeistä.

 

Digimateriaalit lisäävät työtä. Miten tuet alaistesi jaksamista?

Kehittämällä edelleen uusia työtapoja ja työkaluja, jotta samalla työllä syntyisi printti- ja digisisältöä. Pitää myös miettiä, mitä tekemisessä kannattaa priorisoida.

 

Mihin aiot uudessa työssäsi ensimmäiseksi tarttua?

Oppimateriaaliprojekteihin osallistuu opettajia, yliopistoväkeä ja yhä enemmän myös toimittajia. Haluan kehittää yhteistyötä ja sen tuloksia edelleen. Haluan myös viestiä hyvien oppimateriaalien merkityksestä luku- ja kirjoitustaidon kehityksessä.

 

Millaiset materiaalit tukevat lukuintoa?

Esimerkiksi sovellus, jolla oppikirjan tekstit voi kuunnella omalla puhelimella. Toisaalta keskeistä on löytää lukemiselle ja kirjoittamiselle aikaa.

 

Millaisia arvovalintoja äidinkielen materiaaleissa tehdään?

Peruskivi on opetussuunnitelma. Oma tavoitteemme on tehdä materiaalia, joka sopii moneen opetustyyliin ja jonka jokainen oppilas voi kokea auttavan juuri häntä oppimaan.

 

Digistä puhutaan paljon, mutta myynti on murto-osa printistä. Miksi?

Koulujen mahdollisuudet hyödyntää digiä vaihtelevat, ja oppimistapojen muutos on vasta käynnissä. Parasta digiä ovat esimerkiksi tehtävät, joissa oppilas saa edistymisestään heti palautetta. Silti opettajat haluavat harjoituttaa myös perinteistä lukemista ja kirjoittamista.

 

Mikä nyky-oppikirjoissa ihmetyttää 50 vuoden päästä?

Ehkä se, että painetut ja digitaaliset tuoteperheet ovat niin laajat. Kun digi kehittyy, eri ominaisuudet ovat samassa tuotteessa.

 

Mikä koulukirja itsellesi on jäänyt mieleen?

Oma aapiseni, joka oli 1980-luvulla suosittu Aapiskukko. Sen kuvitukset ovat painuneet mieleen yhtä vahvasti kuin lapsuuden suosituimpien satukirjojen kuvat.

 

Mitä teet vapaa-ajalla?

Kuuntelen ja luen kirjoja. Olen lasten kanssa. Viime aikoina olen innostunut outdoor crosstraingista.

Noora Susi, 37, on aloittanut Sanoma Pron äidinkielen toimituksen kustannuspäällikkönä. Hän vastaa perusopetuksen ja lukion äidinkielen ja kirjallisuuden oppimateriaalien sisällöistä. Aiemmin Susi on työskennellyt muun muassa Sanoma Pron äidinkielen toimituksessa tuottajana ja kustannustoimittajana sekä Edita Publishingissa oppimateriaalien kustannustoimittajana. Koulutukseltaan hän on filosofian maisteri Tampereen yliopistosta.