Liitto

Kiireinen äänitorvi

HSJ:stä tuli enemmän kuin osiensa summa, sanoo puheenjohtaja Marjaana Varmavuori. Uusia yhdistysfuusioita ei ole juuri näköpiirissä.

Kun Suomen Aikakauslehdentoimittajain liitto ja Helsingin Sanomalehtimiesyhdistys marraskuussa 2016 panivat hynttyyt yhteen, yhdistyksissä pelättiin jäsenkatoa. Toisin kävi.

”Osallistuvien ihmisten määrä ei ole SAL plus HSY, vaan jotain enemmän”, sanoo maaliskuussa Helsingin Seudun Journalistien puheenjohtajaksi valittu Marjaana Varmavuori.

Helsingin Sanomien kaupunkitoimittajana työskentelevän Varmavuoren näkökulmasta sekä yhdistyminen että uuden yhdistyksen toiminta ovat käynnistyneet sutjakkaasti. Koulutuksiin on tunkua ja eri jäsenryhmistä on mukana hyvin ihmisiä.

Hän kuitenkin tietää, että yhdistymisen takana ovat vuosien keskustelut. Otollisen ajan koittamiseen johti myös työnkuvien muutos.

”Raja uutistyön ja aikakauslehtityön välillä on liudentunut”, Varmavuori sanoo.

Identiteettien sijaan työtä yhdistymisessä teetti lopulta yhdistysbyrokratia, jonka hoitamisessa Journalistiliitto auttoi.

 

HSJ on esimerkki onnistuneesta järjestöjen yhdistymisestä, joka lopulta jäi ainoaksi Journalistiliiton kuluneella valtuustokaudella. Myös kaksi RTTL:n yhdistystä, MTV:n Ohjelmatyöntekijät ja Yhdistyneet Mediatyöntekijät pohtivat yhdistymistä, mutta prosessi on kesken.

Odotuksia oli enemmälle: valtuusto perusti vuonna 2015 yhdistysrakenteen uudelleenarviointivaliokunnan, jonka tavoitteena oli taata eri yhdistysten jäsenille samat palvelut.

Yhteistä visiota ei kuitenkaan löytynyt. Liiton valtuusto keskusteli asiasta 17. toukokuuta.

Liiton palvelujohtaja Simon Huldénin mukaan keskustelu uudistuksista jatkuu, mutta hän korostaa, että keskeistä on yhdistysten oma tahto. Hän kääntäisi katseet organisaatiorajoista siihen, millaista toimintaa jäsenet kaipaavat.

Tarkasti liitossa aiotaan seurata, miten Ruotsin liiton organisaation uudistus toteutuu.

”Monella yhdistyksellä on hienoa, aktiivista toimintaa”, Huldén muistuttaa. Niissä resepti on usein riittävä koko ja monipuolinen jäsenistö.

 

Varmavuori haluaa HSJ:n toimivan entistä paremmin jäsentensä äänitorvena.

Pohtimista on muun muassa toimitusosastojen roolissa. Ne luottamusmiesten ohella ratkaisevat, miltä liiton toiminta näyttää työpaikoilla.

”Ihmiset pitää saada tuntemaan liitto omakseen. Siinä yhdistysten ja liiton pitää skarpata.”