Akrobatiaa hevosen selässä

Verkkotoimittaja Viivi Aaltovesi valmentaa vikellystä. Entinen kilpaurheilija tietää, miten kokonaisuuksia hallitaan ja erilaisia ihmisiä johdetaan – siitä on hyötyä myös toimittajan työssä.

Hevonen laukkaa ympyrää juoksuttajan pitäessä kiinni köydestä. Pian hevosen rinnalla juoksee nainen, joka tarraa kiinni hevosen vyöhön ja nostaa itsensä ratsun selkään.

Hän nousee seisomaan hevosen selässä, polvistuu sen kaulalle, laskee hetkeksi jalkansa maahan ja ponnistaa taas takaisin. Jos olisi kilpailuohjelma, taustalla soisi vielä musiikki.

Vikellys näyttää vaaralliselta tanssilta. Tai ainakin todella rohkealta tai vaikealta. Jotain mitä vain Peppi Pitkätossu voisi tehdä.

”Tätä luullaan usein vaaralliseksi lajiksi, mutta se ei ole. Pahin juttu, mitä minulle on tapahtunut, oli, kun reväytin lihaksen kerran venytellessä”, Viivi Aaltovesi, 26, kertoo.

”Ehkä olen ollut onnekas, en tiedä”, hän hymyilee.

Vikellys on Suomessa pieni ja kansainvälisestikin niin erikoinen laji, ettei siinä kilpailla esimerkiksi olympialaisissa.

Me Naisten verkkotoimittajana työskentelevästä Aaltovedestä tuli hevostyttö kuusivuotiaana. Kymmenenvuotiaaksi hän ratsasti, mutta vaihtoi sen jälkeen vikellykseen.

Aaltovesi, omaa sukuaan Koivu, kilpaurheili lajissa aina parikymppiseksi asti. Sitten hän pääsi opiskelemaan Tampereen yliopiston tiedotusoppia. Hän oli tehnyt toimituksessa töitä tet-harjoittelijana ja päätti hakea alalle.

”Silloin ajattelin, että ehkä tämä oli nyt tässä. Olin vähän itku silmässä.”

Toinen vaihe luopumista tapahtui, kun Aaltovesi vakinaistettiin viime vuonna Me Naisten toimitukseen. Silloin piti muuttaa lopullisesti pois Tampereelta, jossa hän valmensi 6 – 20-vuotiaita vikeltäjiä.

Nyt Aaltovesi valmentaa noin kerran kuukaudessa Kangasalla.

Hän painottaa kuitenkin, että on edelleen vahvasti identiteetiltään vikeltäjä.

”Instagram-tililläni on enemmän vikellykseen kuin toimittamiseen liittyviä juttuja.”

Kaikesta kokemuksesta on hyötyä nyt kun työstä on tullut suurempi osa elämää.

Kilpaurheilu-ura on opettanut Aaltovedelle paljon liikunnasta ja hyvinvoinnista. Siitä on paljon hyötyä silloin, kun hän kirjoittaa terveysjuttuja verkkoon.

Valmentamisessa on tullut opittua kokonaisuudenhallintaa ja johtamistaitoja.

”Voi olla, että joskus teen esimiestöitä. Vikellystä valmentaessa on joutunut oppimaan, miten tullaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa.”

Viivi Aaltovesi

26-vuotias Me Naisten verkkotoimittaja. Asuu Helsingissä.

Kotoisin Järvenpäästä.

Opiskellut tiedotusoppia Tampereen yliopistossa. Valmistui maisteriksi 2016.

Työskennellyt aiemmin Aamulehdessä ja Morossa.

Harrastaa tanssia, muun muassa twerkkausta ja dancehall queen styleä.