Journalisten

Två svenska bidrag i Snöspade-final

Yle-redaktören Annvi Garbergs reportage om silvervatten och Hbl-redaktören Maria Gestrin-Hagners bevakning av Svenska Folkskolans Vänners (SFV) lyxbostad tävlar om utmärkelsen Snöspaden.

Yle-redaktören Annvi Garbergs reportage om silvervatten och Hbl-redaktören Maria Gestrin-Hagners bevakning av Svenska Folkskolans Vänners (SFV) lyxbostad tävlar om utmärkelsen Snöspaden. Priset delas ut av av Föreningen för grävande journalistik för årets bästa granskning 2017.

”Jag är jätteglad för nomineringen. Dels är det en erkänsla för mitt jobb, dels lyfter den fram Hbl. Det handlar också om en nyhet som fick stor uppmärksamhet på svenska men som inte nådde över den finska nyhetströskeln”, säger Gestrin-Hagner.

Gardberg säger att hon under sina 20 år på Yle aldrig fått lika mycket uppmärksamhet för ett program som Spotlight-programmet om silvervatten.

”Jag kunde aldrig ana att det skulle få så stor genomslagskraft. Det ledde till en bred diskussion i samhället och till att myndigheterna ingrep kraftigt mot de företag som sålde silvervatten.”

”Jag känner mig hedrad över att finnas med bland så många skickliga och erfarna finalister.”

Föreningen för grävande journalistik fick över 40 förslag på vem eller vilka som skulle få Snöspaden för 2017. Styrelsen nominerade fem helheter. Priset delas ut på grävkonferensen Tutki fredagen 20 april.