Liitto

Oikeustaistelija

Mia Stenroos irtisanottiin viisi vuotta sitten. Viime syksynä hän sai viimein oikeutta, kun hovioikeus tuomitsi hänen entisen työnantajansa MTV:n vahingonkorvauksiin.

Marraskuun 5. päivä 2012 Mia Stenroosin maailma romahti. Ei ehkä ihan täysin yllättäen, mutta pahemmin kuin hän oli kuvitellut. Hänet irtisanottiin Maikkarilta 14 vuoden työuran jälkeen.

Hän masentui, lamaantui ja linnoittautui kotiinsa pariksi kuukaudeksi. Ystävien tuella hän pääsi ajan myötä ylös pahimman murheen keskeltä.

Työnantaja perusteli potkuja töiden vähentymisellä, kun MTV Sisällöt Oy:ksi muuttunut yhtiö oli siirtynyt loppuvuonna 2012 käyttämään alihankinta- ja vuokratyövoimaa sisällöntuotannossa.

Stenroos ei uskonut työnantajan selitystä. Hän oli edellisen kesän aikana opastanut uuden työntekijän tekemään omia töitään. Hänen lähtönsä jälkeen uusi työntekijä sai pitää paikkansa.

Syksyllä, kun yt-neuvottelut alkoivat, Stenroos epäili, että työnantaja haluaa vaihtaa hänet pienempipalkkaiseen työntekijään rikkoen lojaliteettivelvoitettaan. Pääluottamusmiehen kannustamana hän päätti selvittää asian ja haastoi työnantajansa oikeuteen.

 

Reilut viisi vuotta myöhemmin hän huokaisee. Hän lopulta sai mitä lähti hakemaankin: oikeutta ja oikeudenmukaisuutta. Hovioikeus katsoi viime syksynä antamassaan tuomiossa, että MTV oli irtisanonut hänet perusteetta ja tuomitsi yhtiön maksamaan hänelle seitsemän kuukauden palkkaa vastaavan summan.

Oikeuden saaminen on ottanut koville.

”Kokonaisuutena tämä oli pitkä ja henkisesti raskas prosessi. Enkä todellakaan osannut aavistaa, että se venyisi näin pitkäksi. Yksi ystävä kysyi, että lähtisitkö uudestaan. Sanoin, että kyllä lähtisin”, Stenroos sanoo.

Tuomiosta ja vahingonkorvauksista huolimatta Stenroos on surullinen. Potkut käytännössä katkaisivat hänen pitkään jatkuneen työuransa ja elämältä putosi pohja pois.

Hän sai pian irtisanomisen jälkeen kahden vuoden määräaikaisen verkkopäätoimittajan pestin, mutta sen jälkeen uutta työtä ei ole löytynyt lukuisista työhakemuksista huolimatta. Hän tietää, että työstä toiseen on helpompi vaihtaa kuin saada työttömänä töitä.

”En ajatellut vielä ruveta oloneuvokseksi, mutta edes haastatteluun en ole päässyt. Kuka muka palkkaisi työttömän viisikymppisen naisen”, Stenroos sanoo.

 

Stenroos ei ole ainoa MTV:stä tai sen alihankkijayrityksestä potkut saanut. Viime viikolla uutisoitiin, että MTV:n entinen urheilutoimittaja Panu Markkanen voitti hovioikeudessa MTV:n samantapaisessa jutussa kuin Stenroos. Oikeusprosessissa on näiden lisäksi neljä tapausta.

”Siksihän minäkin tähän lähdin. Kyse on paljon suuremmasta asiasta kuin vain minun irtisanomisestani. Tämä alihankintakuvio on tässä se oleellinen asia.”

Lue lisää: Työriidoista yli puolet päätyy oikeuteen

Mia Stenroos, 49

Työskenteli MTV:ssä web-koordinaattorina ja vuodesta 2003 lähtien online-tuottajana vuodet 1998 – 2012.

MTV Sisällöt Oy irtisanoi hänen työsopimuksensa 5.11.2012 tuotannollistaloudellisilla syillä.

Helsingin hovioikeus totesi tuomiossaan 21.9.2017 irtisanomisen perusteettomaksi ja tuomitsi MTV Sisällöt Oy:n maksamaan Stenroosille seitsemän kuukauden palkkaa vastaavan rahasumman ja oikeudenkäyntikulut korkoineen.