Nimitys

Lisää digitaalista läsnäoloa

Petri Hakala, 56, aloittaa Hämeen Sanomien ja Forssan Lehden vastaavana päätoimittajana 1. toukokuuta.

Siirryt päätoimittajaksi Iltalehdestä kahteen maakuntalehteen. Mitä opittavaa lehdillä on iltapäivälehdiltä?

Iltapäivälehdet ovat hyvin ajan hermolla, mitkä aiheet nousevat päivän puheenaiheiksi. Sosiaalinen media vahvistaa tietoa siitä, mitkä aiheet ihmisiä kiinnostavat. Maakuntalehtien vahvuuksia ovat paikallisuus ja yhteisöllisyys, joita voidaan vielä vahvistaa digitaalisella läsnäololla. Hämeen Sanomat ja Forssan Lehti kuuluvat Lännen Mediaan, jonka pitää pystyä tuottamaan laadukasta aineistoa myös digitaalisesti hyödynnettäväksi, jotta lehdiltä vapautuu resursseja hoitaa paikallisuutisia.

Mitä iltapäivälehdistä ei kannata tuoda maakuntalehtiin?

Iltapäivälehdet hoitavat viihdepuolen uutisoinnin hyvin, mutta maakuntalehdessä ei ole tarpeen seurata esimerkiksi tosi-tv-ohjelmia yhtä intensiivisesti. Klikkiotsikot poistuivat medioista jo viitisen vuotta sitten, kun huomattiin, ettei huijaamalla kannata houkutella lukijoita sisältöjen pariin.

Sinusta tulee marraskuussa myös Hämeen Sanomat Oy:n toimitusjohtaja. Kuinka kaksoisroolin hoitaminen onnistuu?

Olin myös Satakunnan Kansassa päätoimittaja ja toimitusjohtaja. Se on luonteva malli, joka vahvistaa sekä lehden liiketoimintaa että sisältötekemistä. Yrittäjät ja kumppanit ymmärtävät, että mainonnan ja journalismin välillä on raja-aidat. Aion viettää paljon iltoja ja viikonloppuja Hämeenlinnassa, koska päätoimittajan on oltava läsnä lukijoiden arjessa.

Mikä on ollut vaikein paikka päätoimittajaurallasi?

1990-luvun lopussa Iltalehti oli vaikeassa taloudellisessa tilanteessa. Luovuimme kiiltävästä paperista ja hajautimme painon, mikä pelasti lehden. Viime aikoina suuret uutistapahtumat, kuten Turun puukotus, ovat jääneet mieleen. Uutisorganisaatio syttyy uutistilanteeseen. Ammattitaitoinen porukka hoitaa uutistapahtumat, silloin päätoimittaja on enemmän tiellä. Asioiden jälkipuinti jää päätoimittajan vastuulle. Tarvittaessa on pystyttävä tarjoamaan myös ammattiauttajien apua jälkihoitoon.

Olet työskennellyt urheilutoimittajana ja pelaat itsekin jääkiekkoa. Korostuuko urheilujournalismi uudessa tehtävässäsi?

Urheilu tuottaa kaupungeissa puheenaiheita pitkän talven aikana. Urheiluun liittyy paljon intohimoja ja tunteita, mikä on hyvä asia. Se tarjoaa itsellenikin tunteita vapaa-ajalla työn tasapainoksi. Itsenäinen urheilujournalismi on tärkeää, mutta sitä ei tehdä muun journalismin kustannuksella. Hämeen Sanomat voisi vielä vahvistaa nykyisestä esimerkiksi kulttuurijournalismia.

Petri Hakala, 56, aloittaa Hämeen Sanomien ja Forssan Lehden vastaavana päätoimittajana 1. toukokuuta. Hänestä tulee lisäksi Hämeen Sanomat Oy:n toimitusjohtaja. Hän on ollut päätoimittaja Iltalehdessä 1995 – 2010 ja 2013 – 2017 sekä Satakunnan Kansassa 2010 – 2013. Hakala on valmistunut toimittajaksi Tampereen yliopistosta.