Olli Seurin mielestä enää ei voi ajatella, että journalistinen työ päättyy jutun julkaisuun.
Vuoden journalistina palkittu Ylen Ykkösaamun juontaja Olli Seuri haastoi juhlapuheessaan kirkastamaan journalismin perustehtäviä ja erottautumaan muusta sisällöntuotannosta. Mitä se siis tarkoittaa?
Ainakin avoimuutta ja läpinäkyvyyttä, Seuri sanoo Journalistille. Siis esimerkiksi arvopohjan avaamista, sen mukaan toimimista, virheiden myöntämistä ja niiden korjaamista.
”Journalistien pitäisi käydä keskustelua yleisön kanssa”, hän sanoo.
”Sen, että juttujen taustoja avataan, pitäisi olla itsestäänselvää. Mutta näinhän se ei ole.”
Seurin mielestä median rooli portinvartijana oli luonteva ennen digiaikaa. Enää ei kuitenkaan voi ajatella, että journalistinen työ päättyy jutun julkaisuun.
Seuri uskoo, että hänen valinnallaan haluttiin palkita paitsi Ykkösaamun syventävä ja asiapitoinen journalismi myös suoran radiolähetyksen tapa luoda tilaa aidolle keskustelulle. Polarisoitumisen sijaan argumentit kohtaavat toisensa ja esimerkiksi tutkijat pääsevät rauhassa kertomaan näkökantansa.
”Ehkä tämä aika jollain tapaa kaipaa sellaisia tiloja”, Seuri sanoo.
Suuret journalistipalkinnot jaettiin 14. maaliskuuta. Vuoden jutun palkinnon voittivat Turun Sanomien ja STT:n toimittajat koululaisiin kohdistunutta seksuaalista häirintää käsitelleistä jutuista. Helsingin Sanomien toimittajien Minna Passin ja Susanna Reinbothin Keisari Aarnio palkittiin vuoden kirjana ja lehden Musta Laatikko -esitysten sarja vuoden journalistisena tekona.
Päivää myöhemmin palkintoja sateli Aikakausmedian Edit-gaalassa. Siellä palkittiin muun muassa vuoden aikakauslehtitoimittajana Kodin Kuvalehden toimittaja Anna Sillanpää.
Visuaalisen journalismin Timantti-palkinnon sai maaliskuun alussa Helsingin Sanomien reportaasisarja Kuvia Suomesta.