Kuolleita

Taistolaislehden työmyyrä

Kuolleita: Erkki Susi

Tiedonantaja-lehden entinen päätoimittaja Erkki Susi kuoli 5. helmikuuta Helsingissä. Hän oli syntynyt 27. tammikuuta 1947 Nurmossa.

Poliittista historiaa opiskellut Susi liittyi varhain Suomen Kommunistisen Puolueen vähemmistöön. Gradu jäi tekemättä, kun hän pestautui Tiedonantajan toimittajaksi 1971. Kolmesti viikossa ilmestyneen lehden levikki nousi noihin aikoihin kohisten, 25 000–30 000:een asti.

Susi omistautui lehdenteolle kokonaan, usein yöpyenkin toimituksen sohvalla. Hän erikoistui aate- ja historiateemoihin, jotka ideologista kirkkautta vaalivassa lehdessä olivat korkealla sijalla. Hänen kynästään lähtivät myös Aleksandrovitsh-nimimerkin pakinat.

Kun Urho Jokinen jäi eläkkeelle 1984, päätoimittajaksi valittiin Susi. Tiedonantajaa teki entistä heterogeenisempi joukko, eikä Susikaan pyrkinyt miksikään ylimmäksi linjanvetäjäksi. Neuvostovaltion loppu oli luja isku lehdelle. Päätoimittaja luotsasi kerran viikossa julkaistavaa Tiedonantajaa hupenevin, mutta sitkein resurssein.

Erkki Susi oli lempiaiheisiinsa paneutuva artikkelitoimittaja. Jäätyään 2012 eläkkeelle hän avusti yhä Tiedonantajaa. Hän kuului myös pienen SKP:n johtoelimiin.