Nimitys

Ulkopaikkakuntalainen haastettiin heti

Heidi Ekdahl on aloittanut Kymen Sanomien päätoimittajana.

Miksi halusit Kymen Sanomiin?

Tarjoutui ainutlaatuinen tilaisuus päästä palvelemaan yleisöönsä sitoutunutta toimitusta ja oppimaan itse uutta. Saan työskennellä toimituksen esimiehenä, mutta pääsen osallistumaan myös koko Kaakon Viestinnän liiketoiminnan kehittämiseen. Yhtiössä on oppimishaluinen, innovatiivinen ilmapiiri.

 

Työskentelit STT:ssa yli kymmenen vuotta. Jääkö taakse uppoava laiva?

En luonnehtisi näin. STT:n paikka suomalaisella mediakentällä on ainutlaatuinen. Siellä on ammattitaitoista ja asiantuntevaa porukkaa, jolla on todella korkea työmoraali. Se on perusta, jolle on hyvä rakentaa.

 

Kuvasit nimitysuutisessasi Kymärin lukijasuhdetta ”juurevaksi”. Mitä se tarkoittaa?

Toimitus kokee lehden, sen levikkialueen ja lukijat hyvin omakseen. Tästä porukasta löytyy aitoa kotiseuturakkautta.

Kun tulin tänne, ulkopaikkakuntalaista päätoimittajaa osattiin heti hyvällä tavallaan haastaa siitä, miten hän aikoo päästä sisälle alueeseen.

 

Miten aiot sen tehdä?

Aion tavata levikkialueen kuntien johtajat ja valtuustoryhmien puheenjohtajat. Istun toreilla ja kahviloissa, ja olen jo ottanut jututettavaksi erilaisia ihmisiä, tilaajia ja ei-tilaajia. Alusta saakka tiesin myös, että minun on asetuttava tänne juurtumaan. On hankittava asunto, käytävä kaupassa ja herättävä Kotkan aamuun – oltava osa yhteisöä.

 

Mitä tarkoittaa, että luvassa on ”entistäkin elävämpi verkkomedia”?

Hyvä verkkojournalismi ei tarkoita hetkessä hätiköintiä, vaan huolellista suunnittelua, järjestelmällistä ideointia ja ennakointia. Verkossa on mahtava haaste se, että voi olla kokeellinen – ja palaute tulee välittömästi. Jokaisen jutun ja kuvan pitää lunastaa itsensä. Tavoitteet ovat vahvasti verkossa, joka muuttuu maksulliseksi kevään aikana.

 

Saman konsernin Itä-Savo luopuu sunnuntainumerosta. Onko sama luvassa Kymärissä?

Ei näillä näkymin. Jatkamme normaalin rytmin mukaan.

 

Mikä tekee sinusta hyvän pomon?

Olen saanut palautetta, että olen inspiroiva ja kannustava esimies. Kuuntelen ja pystyn antamaan tilaa kullekin työntekijälle löytää omat vahvuutensa. Olen myös hyvin tavoitteellinen, ja saavutan tuloksia ilman, että johdan numeroilla.

 

Pitääkö paikallisjournalistin puolustaa aina alueensa etua?

On tärkeää olla omasta seudusta ylpeä, mutta journalistin tehtävä ei ole olla alueellinen edunvalvoja. Toimittajan tehtävä on palvella lukijaa. Oman alueen etuja on tarvittaessa voitava nostaa myös kriittiseen valoon.

Heidi Ekdahl, 39, aloitti 29. tammikuuta Kymen Sanomien päätoimittajana. Hän on työskennellyt aiemmin STT Viestintäpalveluiden liiketoimintapäällikkönä ja muun muassa STT:n uutistoimittajana, tuottajana ja media-analyytikkona. Hänellä on MBA- ja yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinnot. Ekdahl asuu Kotkassa ja Espoossa.