Sananvapaus

Pitkän prosessin ensimmäinen päätös

Toimittaja Linda Pelkonen on tyytyväinen, että käräjäoikeus tuomitsi häntä uhkailleen miehen.

Toimittaja Linda Pelkonen kirjoitti marraskuussa 2015 uutisen Uuteen Suomeen. Uutinen oli rutiinijuttu Kempeleellä tapahtuneesta raiskauksesta. Tapahtumat jutun julkaisun jälkeen ovat olleet kaikkea muuta kuin rutiinia.

Seuraavana päivänä hän sai useita viestejä ja puheluita, joissa häntä uhkailtiin monin sanakääntein. Hän teki rikosilmoituksen, mutta tapaus eteni vasta sitten, kun silloinen valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen otti asiaan kantaa maaliskuussa 2016.

Tällä viikolla prosessi tuli yhteen päätepisteeseen, kun Helsingin käräjäoikeus tuomitsi uhkailuviestejä lähettäneen miehen sakkorangaistukseen ja vahingonkorvauksiin kunnianloukkauksesta.

Toisen miehen syytteet laittomasta uhkauksesta kaatuivat. Uhkauspuheluista tehty nauhoite ei riittänyt todisteeksi oikeudessa, vaikka puhelut oli soitettu miehen puhelimesta ja keskusrikospoliisin tekemien äänianalyysien havaintojen perusteella kyse oli samasta henkilöstä.

Kolmas mies saa tuomionsa toukokuussa.

”Onhan tämä prosessi ollut paljon raskaampi kuin ajattelin. Olen pettynyt tämän toisen syytteen kaatumisesta. Kuvittelin, että äänitetty puhelu on aika hyvä todiste. Ja kun soitetaan tietystä numerosta, niin olisi ollut helppo selvittää, kuka soittaja on. Olin todella yllättynyt, että tätä ei sitten oikeudessa pystyttykään todistamaan.

Asian jatkuva käsittely on vaatinut paljon Pelkosen aikaa. Lisäksi hän on altistanut itsensä uusille uhkausviesteille, kun tapauksen vaiheista on uutisoitu.

Kollegat ovat kannustaneet, mutta monet, jotka eivät ymmärrä asian merkitystä, ovat vähätelleet tapausta.

”Jopa tutuilta on tullut sellaista palautetta, että oletko liian herkkänahkainen.”

Pelkonen pitää oikeuden tuomiota tärkeänä. Hän muistuttaa joutuneensa tilanteeseen nimenomaan työtehtäviensä takia. Hän pitää uhkailuja vaientamisyrityksenä, joka koskee muitakin kuin toimittajia. Tuomiolla on laaja yhteiskunnallinen merkitys.

”Se vain on väärin, että työnsä takia joutuu viharyöppyjen kohteeksi. Hyvä, että oikeus on nyt selvästi määritellyt mitä on kunnianloukkaus. Uskon, että asian käsittely oikeudessa ja tuomio kunnianloukkauksesta voi hyödyttää tulevien tapausten käsittelyssä”, Pelkonen sanoo.