Nimitys

Siirto ”pihvin” äärelle

Sakari Ilkka, 26, aloittaa helmikuussa Julkisen sanan neuvoston valmistelevana sihteerinä.

Työskentelet JSN:n hallinto- ja hankesihteerinä. Miksi haluat siirtyä päätösten valmistelijaksi?

Olen tykännyt nykyisestä työstäni, mutta valmistelevan sihteerin työ pyörii neuvoston varsinaisen pihvin ympärillä. JSN on yksi mielenkiintoisimmista organisaatioista olla työssä Suomen mediakentällä. Journalistin ohjeet mahtuvat yhteen vihkoon, ja siksi ne vaativat paljon tulkintaa.

Mikä on vahvuutesi uudessa roolissa?

Olen rauhallinen ja analyyttinen. En lyö kantojani liikkumattomaksi, vaan osaan tarkastella niitä myös kriittisesti.

Entä mikä on vaikeinta?

Tapaukset ovat usein monimutkaisia ja monitulkintaisia. Niistä on helppo ajatella yksioikoisesti, mutta kun asiaa miettii tarkemmin, paljastuu monia sävyjä. Ratkaisujen pitää myös olla linjassa keskenään. Jokainen päätösesitys vaatii paljon työtä.

Luuletko, että toimitustyötä tulee vielä ikävä?

On jo nyt vähän! Toimituksien ajan hermolla elävä ilmapiiri houkuttelee koko ajan, mutta JSN:ssa on hyvä olla.

Mikä on oman toimittajanurasi tiukin paikka?

Tuoreimpana mielessä ovat Turun puukotukset. Olin tapahtumia seuranneena päivänä Aamulehden verkkodeskissä. Silloin piti tehdä paljon valintoja, mitä julkaistaan ja miten aihetta käsitellään. Oli oltava tarkkana, millaisen kuvan paitsi yksittäiset jutut myös Aamulehti.fi kokonaisuutena antoivat. Kyse ei myöskään ollut lyhyestä uutistapahtumasta, vaan se jatkui ja jatkui. Se vaati kestävyyttä.

Miten JSN:n linjauksiin suhtauduttiin toimituksissa, joissa olet työskennellyt?

JSN pyörii koko ajan puheissa, ja sen sivuilla käydään tarkastamassa, miten asioista on linjattu. Kaikki haluavat noudattaa Journalistin ohjeita. Ei niitä kukaan tahallaan riko.

Neuvosto käy kanteluista tiukkaakin keskustelua. Mikä on valttisi siinä?

Työskentelen kunkin keissin parissa tuntikausia. Neuvostossa herääviä kysymyksiä on todennäköisesti tullut miettineeksi jo valmistelussa. Ratkaisun tekeminen on silti neuvoston jäsenten tehtävä. Ei minun ole tarkoituskaan niitä päättää.

Jännittääkö päätösten julkinen jälkipuinti?

Ei. Keskustelu kuuluu asiaan. Neuvosto ei toimi tyhjiössä.

Viimeistelet graduasi työmarkkinapolitiikan käsittelystä pääkirjoituksissa. Miltä näyttää?

Minulla on aineistona Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat ja Aamulehti. Niiden välillä ei ole mitään dramaattisia eroja.

Yleisesti annetaan tukea sille, että järjestöt neuvottelevat asioista. Niiden työn tuloksia ja käytännön toimia arvioidaan taas välillä hyvinkin kriittisesti.

Sakari Ilkka, 26, aloittaa helmikuussa Julkisen sanan neuvoston valmistelevana sihteerinä. Hän siirtyy tehtävään JSN:n hallinto- ja hankesihteerin paikalta. Aiemmin Ilkka on työskennellyt muun muassa Aamulehdessä ja Iltalehdessä. Hän on opiskellut valtio-oppia Tampereen yliopistossa ja journalismia Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa.