Journalismi

Rohkeampi ja asiallisempi samassa paketissa

Kuopiolainen toimitus tekee kahta kaupunkilehteä, jotka kävivät ennen tiukkaa kisaa. Erilaiset linjat toimivat edelleen, päätoimittaja Aija Pirinen kertoo.

Entiset kilpailijat, täysin erilaiset lehdet ja niiden takana samat toimittajat. Yhtälö kuulostaa mutkikkaalta, mutta Kuopion Kaupunkilehden ja Viikkosavon toimitus on saanut ynnättyä sen menestyksellä.

Kahden kuopiolaisen ilmaisjakelulehden kisa oli ennen niin kova, että Kaupunkilehden slogankin oli ”Se rohkeampi”.

Ja on edelleen: viime vuodenvaihteessa lehdet profiloitiin uusiksi. Idea syntyi Yhdysvaltain presidentinvaaleista ja kansalaisten kahtiajaosta, lehtien päätoimittaja Aija Pirinen kertoo.

Kaupunkilehdestä tuli Trumpin lehti ja Viikkosavosta Clintonin. Se ei tarkoita sisältöjä tai arvoja, vaan ilmaisutyyliä”, hän sanoo.

Viikkosavo tarjoaa keskiviikkona asiallisemmin tietoa, hyötyä ja menovinkkejä. Kaupunkilehti taas lupaa perjantaiksi tarinoita ja tunnetta, räväkästi.

 

Lehtien toimitukset yhdistettiin vuonna 2014. Lukijakunnat ovat edelleen erilaiset, mutta levikkialue sama, ja etenkin Kaupunkilehden jutuista tulee paljon palautetta – kiittävää ja kritisoivaa.

Pirinen uskoo lukijoiden ymmärtävän, että itse kunkin suosikki- ja inhokkilehden takana ovat samat tekijät.

Muutos sisarlehdiksi ei silti ollut helppo toimituksellekaan. Näkemykset lehdenteosta törmäsivät.

”Kilpailutilanteessa taistelimme uutisista ja lehdissä oli omat tapansa tehdä sisältöä. Muutos oli haastava, mutta jälkeenpäin ajatellen järkevä juttu”, Pirinen kertoo.

Syksyllä molemmat lehdet olivat Kansallisessa Mediatutkimuksessa eniten printtilukijoiden määrää kasvattaneiden kaupunkilehtien joukossa. Marraskuussa Kaupunkilehti palkittiin vuoden parhaana kaupunkilehtenä.

”Kyllä meitä jännitti, kärsiikö jompi kumpi lehti, saati molemmat, kun niissä ei olekaan enää kaikkea.”

Yhteistoimitukseen kuuluu Pirisen lisäksi kaksi toimittajaa ja yksi vakifreelancer.

Kaikki kirjoittavat molempiin lehtiin, eikä tilanne tunnu toimittajista skitsofreeniselta.

”Juttuaiheesta tietää kyllä heti, kumpaan se menee”, Pirinen vakuuttaa.