Nimitys

Ylen ja yleisön välissä

Sami Koivisto on aloittanut Yleisradion vuorovaikutuspäällikkönä, tuttavallisemmin Yle-tyyppinä.

Sinut nimitettiin yleisöasiamieheksi, mutta nyt olet vuorovaikutuspäällikkö. Miksi?

Jo rekrytointivaiheessa oli puhe, että vanhanaikainen titteli muutetaan. Kysyimme ehdotuksia yleisöltä, koska koen, että sukupuolineutraaleista titteleistä on parempi keskustella kuin pakkosyöttää niitä.

 

Miksi Yle tarvitsi yleisöasiahenkilön?

Tehtäväni on lisätä journalismin läpinäkyvyyttä ja auttaa Yleä kuuntelemaan kansalaisia vielä paremmin. JSN:n ja päätoimittajien julkinen rooli on usein kommentoida, kun journalismissa menee joku pieleen. Itse haluaisin avata yleisölle myös oikein menevän journalismin tekemistä.

 

Mitä käytännön työ on?

Esimerkiksi läpinäkyvyyden sparraamista toimitusten kanssa ja palautteeseen liittyvien kysymysten ratkomista. Työ muotoutuu yleisön ja Ylen tarpeiden mukaan.

 

Liittyykö tehtäväsi Yle-gateen?

Varmasti gatekin herätteli huomaamaan läpinäkyvyyden ja yleisödialogin tarpeen kasvua. Some ja vastamediat lisäävät läpinäkyvyyden tarvetta myös etiikkaan sitoutuneissa medioissa.

Miten jaksat kriittisen palautteen keskellä?

Yritän oppia siitä. Saan silloin tällöin puheluita iäkkäiltä kansalaisilta, jotka kokevat tulevansa unohdetuksi, kun kaikki tapahtuu verkossa. Sometoimittajana kohtaamaani raivoon verrattuna kohteliaiden soittajien kanssa on levollista keskustella. Kovankin kritiikin taustalla on yleensä yhteinen pyrkimys hyvään.

Miten seulot palautetulvaa?

Poimin kysymykset, joihin vastaamisesta julkisesti on eniten hyötyä. Jos vastaan trollille, vastaan silloinkin muille. Median on tärkeää puolustaa julkisesti etiikkaansa.

Jos tekijä ja yleisö ovat eri mieltä, kummalle olet lojaali?

Molemmille. Kaikesta palautteesta pitää yrittää nähdä, mitä sen taustalla on ja mitä opittavaa siitä on. En silti kyseenalaista päätoimittajien päätöksiä vaan yritän avata, miksi ratkaisuihin päädyttiin ja luoda rakentavaa keskustelua.

 

Miten olisit hoitanut Sanna Ukkola -gaten?

Kriiseissä on tärkeää kertoa heti avoimesti, mitä on tapahtunut. Jos joku on tehnyt virheen, se kannattaa heti myöntää ja pyytää anteeksi. Ukkolan tapauksessa on käyty montaa eri keskustelua. Silloin kannattaa hahmottaa, mikä on kokonaisuudessa tärkeintä. Tässä sitä olivat keskustelu alkuperäiskansojen pyhän kuvaston käytöstä ja keskustelu toimittajalle sopivasta käytöksestä.

 

Mitä teet vapaa-aikanasi?

Ulkoilen whippet-koirani Sulon kanssa, soitan 70-luvun rokkia The Innocent Victims -bändissä, uin sekä teen puutarhatöitä puolisoni kanssa.

Sami Koivisto, 46, on aloittanut Yleisradion vuorovaikutuspäällikkönä, tuttavallisemmin Yle-tyyppinä. Hän siirtyi tehtävään Yle Uutisista, missä hän on työskennellyt sosiaalisen median toimittajana. Aiemmin hän on työskennellyt toimittajana muun muassa Ilta-Sanomien mielipide- ja verkkotoimituksissa.