Työelämä

Uutiskilpailusta metsäpolulle

Vaikka työpäivän jälkeen ei huvittaisi urheilla, on rikostoimittaja Lasse Kerkelällä aina juoksulenkiltä kotiin palattuaan hyvä fiilis. Askeleet metsäpolulla palauttavat energian ja laukaisevat stressin.

Muutama vuosi sitten polkujuoksukisat alkoivat yleistyä pääkaupunkiseudulla, ja toimittaja Lasse Kerkelä kiinnostui lajista heti.

Siinä missä maastojuoksussa juostaan maastoon rakennetuilla pururadoilla, ovat polkujuoksun reittejä luonnollisesti ajan saatossa muokkautuneet polut.

”Laji kiinnosti hyvin paljon, koska minulla on suunnistus- ja juoksutaustaa. Menin suoraan Helsinki City Trail -kilpailuun kokeilematta lajia etukäteen kertaakaan.”

Juoksu metsäpoluilla tuntui niin hyvältä, että toimittajasta tuli heti lajin ystävä.

Polkujuoksureitillä voi olla paljon kiviä, juuria, mutaa ja lätäköitä, mikä tekee juoksusta hidasta, mutta Kerkelän mukaan kilpailun ajalla ei hänelle ole merkitystä, vaan onnistumista määrittelee paljon enemmän oma fiilis.

Ennen polkujuoksun löytämistä Kerkelä mittasi juoksukilpailuissa minuutteja ja halusi aina entistä paremman ajan. Maratonilla ennätykseksi tuli 3.58, puolikkaalla 1.38. Puolimaratoneja hänellä on takana yli kymmenen, täysimittaisia maratoneja neljä.

Urheilua Kerkelä harrastaa palautuakseen työelämän rasituksesta ja stressistä.

”Uutiskilpailu on kovaa. Isoissa uutisaiheissa kaikki mediat ovat saman aiheen kimpussa yhtä aikaa, ja silloin kilpaillaan aivan sekunti sekunnilta siitä, kuka kertoo minkäkin asian ensimmäisenä.”

Hektisen uutiskisan lisäksi Kerkelän työ edellyttää pitkäjänteisyyttä ja järjestelmällisyyttä.

”Rikostapahtumia seurataan epäilystä lainvoimaiseen tuomioon saakka, mikä tarkoittaa usein vuosien mittaista prosessia.”

Nyt Kerkelällä on muutaman toimittajakaverinsa kanssa meneillään kisa siitä, kuka saa vuodessa kasaan eniten juoksukilometrejä. Meneillään on kolmas vuosikisa.

Mukana ovat Kerkelän lisäksi Helsingin Sanomien uutispäällikkö Teppo Moisio sekä datadeskin esimies Juhani Saarinen ja Etelä-Suomen Sanomien päätoimittaja Perttu Kauppinen. Voittaja saa häviäjiltä palkinnoksi viinapullon mieheen. Voittoon on tähän saakka ylletty noin 2 300 – 2 400 juoksukilometrillä vuodessa.

Voitontavoittelu meni edellisvuoden kisassa niin pitkälle, että sekä Kerkelä että Kauppinen juoksivat kummatkin vielä uudenvuodenaattona yli 30 kilometriä. Lopulta Kerkelä korjasi voiton 1,7 kilometrin erolla.

”Tänä vuonna jään selvästikin viimeiseksi, kilometrejä on kasassa vasta vajaa tonni.”

Lasse Kerkelä

Helsingissä asuva 39-vuotias toimittaja. Kotoisin Kajaanista.

Työskentelee Helsingin Sanomien rikos- ja oikeustoimittajana. Aloitti Helsingin Sanomissa kotimaantoimittajana 2002, sitä ennen neljä vuotta Etelä-Suomen Sanomien kotimaantoimittajana.

Aloitti uransa toimitusharjoittelijana kaupunkilehti Koti-Kajaanissa. Sen jälkeen opiskeli vuoden mittaisen journalismin linjan Lahden kansanopistossa.

Harrastaa liikuntaa 3 – 6 kertaa viikossa: polkujuoksua, merimelontaa, hiihtoa, pyöräilyä ja kuntosalia.