Journalismi

Demokratian kuivassa ytimessä

Viime vuonna valtioneuvoston kanslian pomot halusivat estää Sakari Piippoa julkaisemasta hyvän maun vastaisina pitämiään kuvia. Nyt Piippo pitää kuvista näyttelyn.

Sakari Piippoa jännittää. Valokuvaajayhteisö 11-kollektiivissa jäsenenä oleva valokuvaaja on koostamassa ensimmäistä omaa näyttelyään.

Valokuvanäyttelyn järjestämisessä on omat kipupisteensä, mutta enemmän Piippoa jännittää se, että näyttelyssä on esillä hänen kuviaan, joista nousi viime syksynä suuri kohu.

Valtioneuvoston kanslian pomot halusivat estää Piippoa julkaisemasta hyvän maun vastaisina pitämiään kuvia ja uhkasivat Piippoa jopa oikeustoimilla.

”Minua mietityttää erityisesti se, että valtioneuvoston kanslian viestintäjohtaja [Markku Mantila, joka on jo jättänyt tehtävän] sanoi silloin, että oikeustoimia voidaan vielä jatkaa ’jos ne kuvat vielä jostain putkahtavat esiin’. Kyllähän se mietityttää, että onkohan tämä nyt sitten sellainen putkahdus.

Vnk:lla ei ole vireillä tai suunnitteilla oikeudellisia prosesseja Piippoa vastaan, kansliasta kerrotaan Journalistille.

Kokemukset valtioneuvoston kansliassa innostivat häntä pohtimaan edustuksellisen demokratian piirteitä, sen hienoutta, ja sitä kuinka arkiselta se näyttää.

Kielletyistä kuvista syntynyt kohu kirkasti ajatusta siitä, että että politiikan kuvaamiselle uudesta näkökulmasta on tilausta ja tarvetta. Seurauksena syntyi trilogia, joka on ”läpileikkaus poliittisen vallan toiminnasta ja sen arkisesta olemuksesta Suomessa”.

Kohukuvien lisäksi Piippo on kuvannut kunnanvaltuuston kokouksia ja äänestyspaikkoja.

Häntä mietityttää, miksi edustuksellinen demokratia ei tunnu enää toimivan, miksi niin moni jättää äänestämättä. Kuvien tarkoituksena on näyttää arkisesti ja rehellisesti se, missä ja miten politiikkaa tehdään ja ketkä sitä tekevät.

”Suomen politiikka on pienimuotoista ja kuivakkaa asioiden järjestelyä puuviilupintaisissa kokoushuoneissa. Se koostuu tavallisista ihmisistä harmaissa vaatteissa huolehtimassa yhteisistä asioista. He houkuttelevat äänestäjiä makkaralla, kiistelevät kotikuntansa pyörteistä ja päivähoidosta sekä yrittävät parhaansa vakuuttaa toimittajia hyvistä aikeistaan”, todetaan näyttelyn kutsukirjeessä.

Sakari Piippo: Valokuvanäyttely: Eräitä huomioita Suomen poliittisesta järjestelmästä Galleria Lapinlahti, Helsinki 6.– 24.9.