Kuolleita

Aikakauslehdistön voimanainen

Kuolleita: Maire Varhela

Päätoimittaja Maire Varhela (o.s. Raitasalo) kuoli äkillisesti 15. heinäkuuta Espoossa 88-vuotiaana keuhkokuumeeseen. Hän oli syntynyt 8. tammikuuta 1929 Helsingissä.

Varhelan toimittajan ura alkoi Ilta-Sanomissa 1952 ja jatkui Helsingin Sanomissa vuoteen 1967. Helsingin Sanomiin hän loi perhe-, ruoka- ja kuluttajasivut. Hän oli kuluttaja- ja palvelujournalismin uranuurtaja ja vaikutti Suomen kuluttajansuojalakien kehittymiseen.

Hän perusti Mannerheimin Lastensuojeluliiton jäsenlehden pohjalta vuonna 1967 Kodin Kuvalehden sekä vuonna 1974 Suuri Käsityökerho -lehden. Varhela johti lehtiä yhtä aikaa kymmenen vuotta ja Kodin Kuvalehteä 17 vuotta.

Hän vetäytyi 55-vuotiaana eläkkeelle 1984, mutta jatkoi loppuun asti puhujana, freelancekirjoittajana ja järjestöaktiivina. Varhelalta ilmestyi alan klassikko Lihakirja 1970 ja eläkkeellä kolme keittokirjaa.

Varhela toimi myös journalistiyhdistysten hallituksissa. Hän oli perustamassa Aikakauslehtien päätoimittajien yhdistystä 1979, toimi sen ensimmäisenä puheenjohtajana ja oli yksi yhdistyksen Julius-palkinnon saajista.