Anna hyvän kiertää

Kohti keskustelua

Radio Dein päätoimittaja Kirsi Rostamo ei käy Facebook-keskusteluja muuttaakseen muiden mielipiteitä.

”Radio Dei on suuri tehtäväni ja kutsumukseni. Perustin sen, kun olin itse löytänyt elämääni voimaa uskosta ja halusin auttaa muita”, sanoo marraskuussa kaksikymmentä vuotta täyttävän kanavan päätoimittaja Kirsi Rostamo.

”Kanavan ydinsanoja ovat toivo, yhteys ja evankeliumi. Yhteys on käytännössä esimerkiksi sitä, että ohjelmia tehdään yhteistyössä noin kahdeksankymmenen kristillisen yhteisön kanssa. Kanavan Facebookissa juontajat keskustelevat kuuntelijoiden kanssa. Omassa profiilissani esitän samoja mielipiteitä kuin Päivän blogi -ohjelmassa radiossa, jotta niistä voidaan keskustella.

En käy Facebook-keskusteluja siksi, että yrittäisin muuttaa toisten mielipiteitä, koska ne eivät muutu, kuten eivät omanikaan. Tavoitteeni on kohtaaminen ja paremman keskustelun rakentaminen. Opin itsekin koko ajan siitä, miten seistä mielipiteensä takana loukkaamatta muita.

Hesarissa puhuttiin taannoin Radio Dein kristillisestä kuplasta, mutta ’kuplassamme’ on keskenään erilaisia ihmisiä ympäri maan. Välillä hämmentää se, miten vähän usko lopulta yhdistää ihmisiä eettisissä asioissa.

Värikkäimmät FB-keskusteluni olen käynyt Donald Trumpista, johon suhtaudun kriittisesti, mutta joka on toisille ’valittu’. Sukupuolineutraaliin avioliittoon en ole ottanut kantaa, jolloin sekä kannattajat että vastustajat ajattelevat, että olen väärällä puolella. Monesti asetun asioissa sen puolelle, jota haukutaan.

Välillä somessa tuntuu kuin kurkkisi ihmisten vessaan, jossa päästellään vihaa ja oksennusta. Kun se alkaa turhauttaa, käyn lepäämässä samoin ajattelevien seinillä tai suljen koneen. En loukkaannu, jos joku ajattelee minun olevan naiivi tai tyhmä esimerkiksi siksi, että puolustan pakolaisia. Siitä en pidä, että haukut kirjoitetaan someen sellaisenaan.

Facebookissa saan harvoin viestejä, että kiitos Kirsi näistä mielipiteistä, nyt vihdoin ymmärrän. Toisenlaista palautetta tulee Radio Dein ohjelmista. Kun ihmiset kertovat kanavan olevan tärkeä, jaksan taas ja muistan, että antaessaan aina saa.”

Kirsi Rostamo, 57

Radio Dein perustaja, päätoimittaja ja toimitusjohtaja vuodesta 1997.

Aiemmin atk-suunnittelija Finnpapilla, markkinointipäällikkö Rolate Electronics Oy:llä, toimitusjohtaja Rolate Oy:llä. 1990-luvulla toimittajan töitä.

Saanut Kirkon tiedonvälityspalkinnon ja Yhdysvaltojen National Religious Broadcastersin Individual Achievement -palkinnon.

Wilhelm Kvistin valinta

Hbl:n musiikkitoimittaja Wilhelm Kvist valitsi esiteltäväksi Radio Dein päätoimittajan Kirsi Rostamon sometyön kanavan kuuntelijoiden parissa.
”Olen tiennyt Kirsi Rostamon olevan osaava ja aikaansaava, mutta erityistä kunnioitusta hän on viime aikoina herättänyt kommunikoinnillaan sosiaalisessa mediassa. Rostamo osoittaa harvinaista kärsivällisyyttä toisinajattelijoiden suhteen, ja arvostan tätä erityi-
sesti, kun yhteiskuntakeskustelu on monissa asioissa niin polarisoitunut.
Kun Helsingin Sanomat halusi taannoin sulkea Radio Dein 200 000 kuuntelijaa samaan kristilliseen kuplaan, ajattelin, että Rostamo itse asiassa rikkoo näitä kuplia törmäyttämällä eri lailla ajattelevia ihmisiä keskenään.”