Liitto

Aho: ”Suomi voi palata ykköseksi sananvapaudessa”

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho uskoo, että Suomella on kaikki mahdollisuudet nousta takaisin lehdistönvapauden ykkösmaaksi.

”Tämä vaatii sitä, että vallanpitäjät kunnioittavat lehdistönvapauttamme.”

Suomi putosi Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosittaisessa lehdistönvapausindeksissä kolmannelle sijalle. Norja ja Ruotsi kiilasivat Suomen edelle. TIR:n mukaan Suomen sijoitus heikkeni pääministeri Juha Sipilän Ylen toimittajiin kohdistuneiden painostuspyrkimysten takia.

Ahon mukaan ei ole yllätys, että Suomi putosi ykkössijalta. Hän muistuttaa, että monissa muissa maissa Sipilä-gaten kaltaiset tapahtumat ovat arkipäivää, mutta Suomessa asiasta syntyy skandaali. Keskustelu on ollut hyvästä.

”Enää Suomessa ei voi olla yhtäkään poliitikkoa, jolle olisi jäänyt epäselväksi, miten median kanssa toimitaan.”

Sipilä-gate ei ollut ainoa huo-lestuttava tapahtuma vuonna 2016, huomauttaa Journalistiliiton kansainvälinen asiamies Juha Rekola.

”Verkon vihapuhe on päästetty karkaamaan käsistä poliitikkojen ja viranomaisten passiivisuudella. Viime keväänä verottaja uhkasi Yleä kotietsinnällä, jos ei saa haluamiaan tietoja Panama-papereista. Syksyllä pääministerin kanslia uhkaili valokuvaajaansa rikosprosessilla, kun tämä oli ottanut tyyliltään tavanomaisesta poikkeavia valokuvia Suomen ylimmistä vallanpitäjistä avoimessa tiedotustilaisuudessa.”