Työelämä

Kullanruskea unelma

Toimittaja Petri Burtsov koukuttui kahviin Italiassa ja Ugandassa. Itse käsityönä uutetusta espressosta tuli päivittäinen rituaali.

Kun toimittaja Petri Burtsov asui Roomassa, italialaiset kummastelivat hänen manuaalista espressokonettaan. Miksi ihmeessä suomalainen veivasi itse aamukahvinsa? Moisenhan sai kahvilasta alle eurolla!

Burtsov selitti, että kyseessä oli hänen aamurituaalinsa, tapa käynnistää päivä.

Neljä Rooman-vuotta tekivät kahvista Burtsovin intohimon. Freelancetoimittaja oli kiinnostunut siitä jo aiemmin asuessaan Ugandassa, jossa hän tutustui kahvin tuottajiin ja viljelyyn.

Nautiskelu syveni, kun Italiasta löytyi edullinen La Pavoni -ammattilaisespressokone. Aromikas espresso oli aina viehättänyt Burtsovia suodatinkahvin sijaan.

Roomassa sitä sai lähes joka kadunkulmassa. Laatuespresso maksoi 60–70 senttiä, cappuccino euron. Paikalliset piipahtivat kahvilla useasti päivässä, niin myös Burtsov.

”Italia on kahvin pyhä maa. Harrastus puhkesi uusiin ulottuvuuksiin. Se, mitä olin pitänyt erikoiskahvina, oli normaalikahvi. Kahvi tarkoitti espressoa”, Burtsov kertoo.

Sitä paitsi kahviloissa hoidettiin sosiaalisia suhteita. Espressolle oli mentävä, kun halusi jututtaa tietolähteitä tai tutustua kuvaajiin. Myös kommentteja ja kuvituskuvaa Burtsov hankki juttuihinsa kahviloista.

Italiassa kahvit nautittiin vikkelästi tiskillä seisten. Vain turistit istuivat tai tilasivat maitokahvia vielä iltapäivällä, mikä huvitti paikallisia.

 

Burtsov muutti vuodenvaihteessa Suomeen kuuden ulkomaanvuoden jälkeen. Espressokone on vielä muuttolaatikossa, ja käytössä ovat mutteripannu ja papujen käsijauhin.

Matkustellessaan toimittaja on selvittänyt kohdekaupunkien ykköskahvilat etukäteen. Nyt edessä on suomalaisten suosikkien metsästys.

”Helsingissä ei voi luottaa siihen, että joka kadunkulmassa olisi hyvä kahvila. Pitää löytää paahtimoita, joista saa italialaistyyppistä kahvia”, hän sanoo.

”Hipsterikahviloissa trendi on tehdä kahvista kirpeää, hedelmäistä ja pistävää. Se on makuuni liian karkeaa. Lempikahvini on paahteinen, nahkainen, vahva ja aromikas.”

Tavallisesti Burtsov käynnistää espressokoneensa heti herättyään. Sen lämmetessä hän käy suihkussa ja jauhattaa pavut myllyssään.

Espresson puristaminen on hienovaraista puuhaa: laatuun vaikuttavat esimerkiksi papujen tuoreus, kahvin jauhatus- ja tiiviysaste sekä vivun laskupaine.

Pahimmillaan kahvi valuu kuppiin mustana ja vetisenä. Mutta kun päälle laskeutuu kuparisen kullanruskeaa vaahtoa, Burtsovin tekee mieli tuulettaa. Täydellinen crema!

Hyvässä espressossa kupin reunat jäävät kullanruskeiksi, Burtsov tietää.

”Italialaiskuvaajani totesi, että kahvini on yhtä hyvää kuin kahvilassa. Jos syntyperäinen roomalainen sanoo niin, jotain teen oikein.”

Petri Burtsov

36-vuotias freelancetoimittaja.

Palasi juuri Roomasta, jossa työskenteli Ylelle neljä vuotta. Sitä ennen freelancetoimittajana Itä-Afrikassa. Kesätoimittajana Ylessä useasti. Avustanut myös Al Jazeeraa ja Monoclea.

Valmistunut Helsingin yliopistosta maisteriksi pääaineenaan valtiotiede ja Sussexin yliopistosta kandiksi kansainvälisestä politiikasta.

Ennen toimittajanuraansa työskenteli tutkijana muun muassa Ulkopoliittisessa instituutissa.

Harrastaa myös lenkkeilyä, uintia, taidenäyttelyjä ja konsertteja.