Kustannusala

Kirjasato 2016

Journalisti keräsi kustantamoilta listan tänä vuonna ilmestyneistä journalismia ja mediaa käsittelevistä kirjoista sekä suomalaisten journalistien kirjoittamista teoksista. Luetteloon kertyi satakunta kirjaa.

Martti Ahtisaari, Tapani Ruokanen ja Jaakko Iloniemi: Miten tästä eteenpäin (Docendo)

Presidentti Martti Ahtisaari, ministeri Jaakko Iloniemi ja journalisti-teologi Tapani Ruokanen etsivät tulevaisuuden eväitä.

 

Heikki Aittokoski: Kuolemantanssi (HS Kirjat)

Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski tarkastelee ajankohtaista ja polttavaa nationalismia. Heikki Aittokosken haastattelu ilmestyi Journalistissa 15/2016.

Lue lisää: Villin vuoden kirjuri (15/2016)

 

Janne Arola ja Iikka Hackman: Väliin pudotetut. Miten meistä tehtaillaan yksinyrittäjiä? (Docendo)

Freelancetoimittaja Janne Arola ja kirjoittajaksi ja sekatyöläiseksi esittäytyvä Iikka Hackman luovat katsauksen työmarkkinoiden unohdettuun osapuoleen, itsensä työllistäjiin.

Lue lisää: Yksin ja vähän romuna (15/2016)

 

Martti Backman: Harriet ja Olof – Rakkaus ja kuolema Viipurissa 1918 (Gummerus)

Suomen Kuvalehden ja Iltalehden entinen päätoimittaja Martti Backman on kirjoittanut dekkarin nuoresta jääkäristä Olof Laguksesta, jolla on sotaromanssi kohtalokkaankauniin hoitajattaren Harriet Thesleffin kanssa.

 

Katarina Baer: He olivat natseja (Teos)

Helsingin Sanomien toimittaja Katarina Baerin teos on selonteko menneisyydestä, se taustoittaa nyky-Euroopan kulttuurisia ristiriitoja.

 

Katja Bäcksbacka ja Laura Kaapro: Ruokatorstai kaukomailla (HS Kirjat)

Helsingin Sanomien toimittajien Katja Bäcksbackan ja Laura Kaapron kirjassa esitellään kaukomaiden ruokareseptejä.

 

Henrietta Calyhills: Den blinda fläcken (Vilda Förlag)

Lue lisää: Då ordskogen vissnar

 

Karin Erlandsson: Kuolonkielot (S&S)

Nya Ålandin kulttuuritoimittaja Karin Erlandsson kirjoittaa pieneen paikallislehteen kesätoimittajaksi pestautuneesta Sarasta, joka löytää juhannuskeikalla metsästä ruumiin. Dekkarissa tarkastellaan suljetun yhteisön ihmissuhteiden kiemuroita.

Lue lisää: Kesätoimittaja rikoksen jäljillä (15/2016)

 

Laura Friman: Etenee (Siltala)

Freelancetoimittaja Laura Frimanin kirja kokoaa yhteen JVG:n eli Jaren ja VilleGallen historian.

 

Elina Grundström: Malminetsijät (S&S)

Nykyisin Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajana työskentelevän journalistin kirja resurssitalouden ravintoketjusta. Elina Grundström auttaa pohtimaan, miten seuraava kaivosbuumi olisi Suomen kannalta kestävämpi.

 

Grävgruppen: Amos arv (Förlaget)

Toimittajat Lina Laurent ja Annica Lindström tutkivat reportaasin keinoin mesenaatti Amos Anderssonin perintöä vaalivaa Konstsamfundetia.

 

Mikko Gustafsson ja Jantso Jokelin: Keputabu (Sammakko)

”Toimittajat Mikko Gustafsson ja Jantso Jokelin ottavat Keputabu-kirjassaan pakinoivaan syleilyynsä kysymyksen, miksi kaupunkilaiset kavahtavat keskustaa, vaikka maalaisjuurista ei ole kauan. Samalla pöyhitään toimittajien suhdetta politiikkaan”, kirjoitti Nina Erho Journalistissa 7/2016.

Lue lisää: Matkalla keskustaan (7/2016)

 

Laura Haapala: Joustava työ, epävarma elämä (Like)

Journalisteillekin tutut osa-aikatyö, pätkätyöt, nollatuntisopimukset, apurahatyöt, sijaisuudet ja pakkoyrittäjyys arvioitavana.

 

Heidi Haapalahti ja Teija Tuisku: Makutarhuri (Tammi)

Bloggaaja-toimittaja Heidi Haapalahti ja puutarhatieteilijä-valokuvaaja Teija Tuisku kannustavat viljelemään maukasta.

 

Heikki Haapavaara ja Jarmo Vehkakoski: Luoteisväylä (Docendo)

Journalisti ja tietokirjailija Heikki Haapavaara ja valokuvaaja Jarmo Vehkakoski matkasivat syystalvella 2015 läpi hyytävän Luoteisväylän Tyynenmeren Aleuteilta Atlantille ja Grönlantiin

 

Anna-Kaari Hakkarainen: Kristallipalatsi (Tammi)

Toimittaja ja kirjailija, taiteen maisteri Anna-Kaari Hakkarainen kertoo romaanissaan identiteetin monimutkaisuudesta ja pettävyydestä. Se on virtuaalisen ajan tulkinta Narkissoksen tarinasta. Hakkarainen kertoi kirjoittamisen vaikeudesta Journalistissa 15/2016.

Lue lisää: Kynnyksen ylittänyt (15/2016)

 

Heidi Hammarsten (toim.): Mediakirja 2016. (Viestinnän Keskusliitto ym.)

Työnantaja- ja kustantajajärjestöjen julkaisema teops media-alan tilasta ja tulevaisuuden näkymistä.

 

Jari Hanska ja Teemu Muhonen: Eläketurma (Vastapaino)

Voima-lehdessä tavanneiden toimittajien kirja siitä, miten suomalainen eläkejärjestelmä toimii. Hanska ja Muhonen kertoivat työstään työparina Journalistissa 15/2016. 

Lue lisää: Eläkesaarnaajat (15/2016)

 

Hannu Hautala ja Seppo Parkkinen: Kotka (Docendo)

Toimittaja ja tietokirjailija Seppo Parkkinen johdattelee lukijan kotkien maailmaan. Kirjan päähenkilö Hannu Hautala, jonka parittelevia kotkia esittävä kuva valittiin vuoden lehtikuvaksi 1973. Se antoi vauhtia Hautalan vuosikymmeniä kestäneelle uralle suomalaisen luonnonvalokuvauksen kärkinimenä.

 

Mikko-Pekka Heikkinen: Poromafia (Johnny Kniga)

Helsingin Sanomien toimittaja Mikko-Pekka Heikkinen iskee romaanissaan tarinaa Nelihangan suvusta, joka on hallinnut Utsjokea rautaisin ottein kauemmin kuin kukaan jaksaa muistaa.

 

Susan Heikkinen: Sketsofrenia (SKS)

Suomen Kuvalehden toimittaja Susan Heikkinen tarkastelee tietokirjassaan, mitä sketsihahmot paljastavat ihmisyydestä – ja suomalaisuudesta.

 

Sari Helin ja Leena Hattunen: Huonon Äidin seksikirja (Tammi)

Huono Äiti -blogin kirjoittaja, toimittaja Sari Helin ja seksologi-psykoterapeutti Leena Hattunen kehottavat antamaan seksuaalisuudelle mahdollisuuden elämää sulostuttavana voimana.

 

Vesa Heikkinen ja Tapio Pajunen: Kansalaistaito (Teos)

Journalistin kielikolumnisti, suomen kielen dosentti ja tietokirjailija Vesa Heikkinen ja ja Yleisradion politiikantoimittaja Tapio Pajunen tarjoavat kättä pitempää tähän puheiden ja tekstien ymmärtämisen yritykseen.

Lue lisää: Politiikan kielen kiemuroissa (15/2016)

 

Timo Hellenberg ja Nina Leinonen: Silminnäkijät – Taistelu Ukrainasta (Docendo)

Suomalainen kansainväliseen kriisinhallintaan erikoistunut asiantuntija, VTT Timo Hellenberg ja Iltalehden toimittaja Nina Leinonen luotaavat Ukrainan tilannetta: tuhansia kuolleita, kymmeniä tuhansia haavoittuneita, yli miljoona kodistaan paennutta, raunioituneita kaupunkeja ja kyliä vain muutaman tunnin matkan päässä Helsingistä.

Lue lisää: Maidan ja sitten sota (15/2016)

 

Antti Hietalahti: Talvisodan salainen strategia (Otava)

Toimittaja Antti Hietalahti kyseenalaistaa käsityksen, jonka mukaan Suomi joutui talvisodassa suurvaltapolitiikan riepoteltavaksi tahtomattaan.

 

Pekka Hiltunen: Onni (WSOY)

Toimittaja ja kirjailija, matkailulehti Mondon toimituspäällikkönä työskentelevä Pekka Hiltunen on kirjoittanu aikalaisromaanin työstä, journalismista ja sisäisestä rauhasta. Päähenkilö rakastaa toimittajan työtään mutta vihaa ammattinsa kurjistumista ja koko työelämän nykyistä hulluutta. Hiltunen kirjoitti journalismin tulevaisuudesta Journalistissa 13/2016.

Lue lisää: Uutta suuntaa etsimässä (13/2016)

 

Pekka Holopainen: Tahto – Aino-Kaisa Saarisen kahdet kasvot (Teos)

Ilta-Sanomien urheilutoimittaja Pekka Holopainen kertoo hiihtäjä Aino-Kaisa Saarisen menestyksistä ja karvaista pettymyksistä.

 

Laura Honkasalo: Pöytä yhdelle (Kirjapaja)

Kirjailija ja toimittaja Laura Honkasalo pohtii yksinäisyyden ulottuvuuksia.

 

Karo Hämäläinen ja Jukka Oksaharju: Sijoita kuin guru (Nordnet)

Parnasson tuottaja ja kirjailija Karo Hämäläisen ja osakestrategi-bloggaaja Jukka Oksaharju esittelevät sijoitusfilosofioita sadan viime vuoden ajalta.

 

Ville Hänninen: Keskipäivän miehiä (Arthouse)

Kuvituksiin, kirjallisuuteen ja sarjakuvaan erikoistunut freelancetoimittaja-kirjailija Ville Hänninen kirjoittaa elämänsä keskivaiheen taiteilijoista ja heidän kohtaloistaan: piirtäjistä, maalareista, heraldikoista ja kirjankuvittajista. Esiin piirtyy erilainen kuva Suomen kansakunnan historiasta: tämä kansa ei ole vain kirjallinen vaan myös kuvallinen.

 

Mikko Häyrynen: Metsäviestintä nyt (Metsäkustannus)

Metsälehden toimittajan Mikko Häyrysen kirja antaa vinkkejä metsäviestintään.

 

Jorma Hyvönen: Vintti täynnä tavaraa (omakustanne)

Toimittaja Jorma Hyvösen runoteoksessa vaikeasti loukkaantunut mies lojuu rotkon pohjalla käyden sekavassa järjestyksessä läpi elämänsä tapahtumia. 

 

Hannu Jauhiainen: Metsäverokirja (Metsäkustannus)

Metsälehden Rovaniemen aluetoimittaja Hannu Jauhiainen, lehden veroasiantuntija, on laatinut ajantasaisen käsikirjan metsäammattilaisille.

 

Ulla Järvi ja Tuukka Tammi (toim.): Maito tappaa ja muita outoja tiedeuutisia (Vastapaino)

Kokeneet tiedetoimittaja Ulla Järvi ja Tuukka Tammi ovat koonneet eloonjäämisoppaaa tiedemedian seuraajalle. Kirja sisältää kaiken nähneiden ammattilaisten oudoimmat ja hauskimmat tiedetarinat.

Lue lisää: Tarkasti tiedejournalismista (15/2016)

 

Madis Jürgen: Sotakuvaaja Ivar Heinmaa – Missä helvetissä sinä taas kävit? (Pilgrim Books)

Suomalaisille journalisteille tuttu yhteistyökumppani, virolainen sotakuvaaja Ivar Heinmaa on Rauli Virtasen sanoin ”aina etulinjassa”.

Lue lisää: Kaiken nähnyt kuvaaja (15/2016)

 

Juhani Karila: Omenakrokotiilin kuolema (Siltala)

Muun muassa Helsingin Sanomien kulttuuritoimittajana työskennellyt Juhani Karila on koonnut novellikokoelmaksi sarjan tarinoita pienten ja suurten maailmojen törmäämisestä.

 

Juha Kauppinen ja Sampsa Oinaala: Talvivaaran vangit (Siltala)

Tutkivat journalistit Juha Kauppinen ja Sampsa Oinaala Talvivaaran kaivoksen salaisuuksien äärellä.”Aihe vangitsi tekijänsä, kuten se teki kaikille asianosaisille – ja luonnolle. Sankareita kertomuksessa ei ole, elleivät heitä ole tavalliset ihmiset”, tekijät toteavat Journalistissa 5/2016.

Lue lisää: Sankariton tarina (5/2016)

 

Helmi Kekkonen: Vieraat (Siltala)

Kirjailija ja toimittaja Helmi Kekkonen esittelee lukijalle joukon ihmisiä, eri tavoin elämänsä risteyskohtaan saapuneita, joiden päätöksillä on arvaamattomia ja peruuttamattomia seurauksia.

 

Jaana Kivi: Bryssel myyty (Into)

Freelancejournalisti Jaana Kiven kirja lobbauksesta vallan keskipisteessä. Kiveä haastatateltiin Journalistissa 3/2015.

Lue lisää: Pelottavampi kuin hammaslääkäri (3/2015) 

 

Kalle Kniivilä: Neuvostomaan lapset (Into)

Tietokirjailija ja Malmössä ilmestyvän Sydsvenska Dagbladetin Venäjään erikoistunut toimittaja Kalle Kniivilä piirtää kuvaa Baltian venäjänkielisen väestön elämästä.

 

Ira Koivu: Vapaa viinistä (Viisas Elämä)

Toimittaja Ira Koivu on kirjoittanut kirjan, joka antaa intoa ja luottamusta siihen, että alkoholin otteesta voi päästä irti. Koivun haastattelu ilmestyi Journalistissa 10/2016.

Lue lisää: Viinistä vapautunut (10/2016)

 

Laura Kolbe: Nykyajan nainen (Kirjapaja)

Professori Laura Kolbe kirjoittaa äidistään, toimittaja Pirkko Kolbesta, joka tunnettiin Helsingin Sanomien teräväkynäisenä Piinä.

Lue lisää: Toimittajaäitiä muistellen (15/2016)

 

Juuso Koponen, Jonatan Hildén ja Tapio Vapaasalo: Tieto näkyväksi (Aalto-yliopisto)

Ensimmäinen suomenkielinen perusteos tiedon kuvallisen esittämisen tavoista.

 

Mari Koppinen: Jari Sillanpää – Paljaana (Tammi)

Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja Mari Koppinen on laatinut henkilökuvan Suomen viihdemaailman kiintotähdestä, jonka polulla on ollut onnenhelmiä ja surun säikeitä.

 

Johanna Korhonen: Mikä niitä riivaa? (Kirjapaja)

Journalisti Johanna Korhonen erittelee suomalaista julkista keskustelua, jonka yleisimmät tyylilajit ovat huuto ja höpötys.

 

Jyrki Koulumies: Kaikki ajoi Ladalla (Siltala)

Entinen Moskovan ja Lontoon kirjeenvaihtaja, pitkään Ylessä työskennellyt journalisti Jyrki Koulumies avaan idänkaupan myyttejä ja väärinkäsityksiä.

 

Verna Kovanen: Näkymättömät (Vernace Production)

Freelancekuvaaja Verna Kovasen dokumentaarinen kuvateos lasten mielikuvitusystävistä.

 

Emilia Kukkala ja Pontus Purokuru: Luokkavallan vahtikoirat (Into)

Kansan Uutisten toimittajan Emilia Kukkalan ja lehden bloggaajan Pontus Purokurun kirja toimittajien vallankäyttöön liittyvistä kokemuksia. ”Kirja nojaa kirjoittajien omaan mediakritiikkiin”, toteaa Marja Honkonen Journalistissa 5/2016.

Lue lisää: Kiinni jäitte, elitistit (5/2016) 

 

Pertti Kultalahti: Kaikessa soi blues (Kesuura)

Tuusulalaisen kirjailija, toimittaja Pertti Kultalahden (1949 – 2019) romaani Kaikessa soi blues kertoo löyhästi tosiasioihin perustuvan mielikuvituksellisen tarinan siitä, miten Järvenpään pikkukaupungista tuli suuri blues-city. 

 

Markku Kähkönen (toim.) ja Anna Autio (kuvat): Olin ennen pakolainen (S&S)

Markku Kähkösen toimittama ja freelancekuvaaja Anna Aution kuvittama pakolaskirja, jonka tarkoituksena on osoittaa, että pakolaiset eivät ole yhteiskunnalle pelkkiä lukuja paperilla tai menoerä valtion taloudessa.

 

Juha Laaksonen, Riku Lumiaro: Utelias kettu (Tammi)

Ylen luontotoimittaja Juha Laaksosen ja Suomen luonnonsuojeluliiton suurpetoasiantuntijan Riku Lumiaron elämyksellinen koko perheen eläinkirja.

 

Juha Laaksonen: Tarkka haukka ja muita lintuja (Tammi)

Luontotoimittaja Juha Laaksonen kertoo tarinoita höyhenpukuisista siivekkäistä.

 

Pekka Laine: Silakkakirja (Gummerus)

Journalistiliiton entisen puheenjohtajan Pekka Laineen tieto- ja keittokirja kertoo Itämeren arvosaaliista ja kalapöytien herkusta. Journalisti-tietokirjailija Laine kertoo ”kaiken silakasta”, sen elämästä luonnossa ja hienosta historiasta kansantaloussa. Silakkaa on pyydetty isosti tuhat vuotta, ja satoja vuosia se oli Pohjois-Euroopan ulkomaankaupan tärkeimpiä artikkeleita. Saalismäärältään silakka on edelleen Suomen tärkein kala. Ja mikä tärkeintä, siitä saa maittavia ruokia, joita kirja esittelee hyvän otoksen.

 

Hannele Lampela: Prinsessa pikkuriikki (Otava)

Toimittaja Hannele Lampelan Prinsessa Pikkiriikki on kaikkien tuhmuroijien vastustamaton sankari, joka pistää tuulemaan. Kirjan on kuvittanut kuvataitelija Ninka Reittu.

 

Hanne Lampela: Täydellinen vaatekaappi tuhlaamatta (Gummerus)

Toimittaja Hannele Lampelan tietokirja Täydellinen vaatekaappi tuhlaamatta opastaa onnelliseen ostamiseen.

 

Leena Lehtolainen, Elina Paasonen, Kaisa Viitanen: Jään lumo (Tammi)

Kirjailija Leena Lehtolainen, kuvaaja Elina Paasonen ja freelancetoimittaja Kaisa Viitanen tutkivat taitoluistelun syvintä olemusta.

 

Pekka Lehtonen: Tehtävä Tallinnassa (Into)

Eläkkeellä oleva toimittaja kertoo ajastaan neuvostoaikaisen Tallinnan radion suomenkielisessä toimituksessa. Hän teki Suomeen suunnattua propagandaa 1960-luvulla ja raportoi lopulta Viron itsenäistymisestä – pelonsekaisista toivon päivistä.

 

Markus Leikola: Uuden maailman katu (WSOY)

Toimittaja, kirjailija, kommentaattori ym. Markus Leikola pohtii maagisen realismin keinoin sitä, miten tähän on tultu sadan vuoden aikana. Leikolan haastattelu ilmestyi Journalistissa 13/2015.

Lue lisää: Ripityksen hetki (13/2015)

 

Piia Leino: Ruma kassa (Johnny Kniga)

STT:n toimittaja Piia Leino kertoo tiedotusopin luvut keskeyttäneestä Sariannasta, joka tekee töitä valintamyymälän kassana. Ruma kassa on myös yllättävien käänteiden kertomus.

 

Marko Lempinen: Läpi helvetin (Otava)

Ilta-Sanomien toimittajan Marko Lempisen tositarina jääkiekkoilija Marko Jantusen vaiheikkaasta peliurasta, päihteiden sävyttämästä elämästä ja viimeisestä toivosta.

 

Carl-Gustav Lindén: Nokian valtakunta – Raportti hulluilta vuosilta (Gaudeamus)

Talousjournalisti Carl-Gustav Lindén kaivautuu Nokian ”hullujen vuosien” ytimeen ja selvittää, miten koko Suomi viritettiin suuryhtiön taajuudelle taloudessa, politiikassa ja hallinnossa.

 

Pia Lindroos ja Päivi Lipponen: Naisen 9 työelämää (Kirjapaja)

Toimittaja ja tietokirjailija Pia Lindroos ja ex-kansanedustaja Päivi Lipponen avaavat teoksessaan työelämän myllerrystä ja sitä, miten yksilö voi muutoksen keskellä toimia.

 

Helena Lylyharju ja Kari Martiala: Parasta kalasta (Karisto)

Keittiömestari Helena Lylyharju ja ruokatoimittaja Kari Martiala ovat koonneet yksiin kansiin parhaat kalareseptit eri puolilta Suomea.

 

Jere Malinen ja Veli-Matti Väänänen: Suomalainen metsästys (Metsäkustannus)

Freelancetoimittaja Jere Malinen ja biologi Veli-Matti Väänänen kertovat perusasiat metsästyksestä suomalaiselle metsästäjälle tai sellaiseksi aikovalle.

 

Mari Manninen: Yhden lapsen kansa (Atena)

Kiinassa viime vuodet asunut toimittaja Mari Manninen kertoo, miksi maassa on tätä nykyä paljon yksinäisiä ja hemmoteltuja lapsia, mutta myös suurin odotuksin stressattuja ainokaisia. Vuoden 2016 Tieto-Finlandia-voittaja. Mari Mannista haastatateltiin Journalistissa 15/2016.

Lue lisää: Yhden lapsen kansan ääni (15/2016)

 

Maria Manner ja Teivo Teivainen: Brasilia (Siltala)

Helsingin Sanomien kirjeenvaihtajana Etelä-Amerikassa toiminut Maria Manner ja maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen sukeltavat 2000-luvun Brasiliaan. Kirja kertoo jättiläisvaltion murroksesta ja kasvukivuista sekä kansan toiveista ja pettymyksistä.

 

Kai Merilä: Luottotoimittaja (Johnny Kniga)

Seiskan viihdetoimittajana työskennelleen Kai Merilän muisteluksia, sukellus kohuotsikoiden ja lööppien kulisseihin ja kansaa puhutelleiden tarinoiden syntylähteille.

Lue lisää: Ihmiskokeen käsikirjoitus (15/2016)

 

Virpi Mikkonen: Kiitos hyvää (Otava)

Freelancetoimittaja ja bloggaaja Virpi Mikkonen yhdistää kirjassaan hyvinvoinnin ja herkuttelun. Vaikka syö terveellisesti, ei tarvitse luopua makeista nautinnoista.

 

Salla Nazarenko: Ihana kiihko (Into)

Journalisti ja järjestöaktivisti Salla Nazarenkon kirjassa puhutaan seksistä sen oikealla nimellä. Siitä, miksi seksuaalisuuttaan ei pidä haudata. Siitä, miksi seksi kaataa valtakuntia ja hajottaa perheitä. Nazarenkon haastattelu ilmestyi Journalistissa 7/2016.

Lue lisää: Kiimakirjailija (7/2016) 

 

Veikko Neuvonen: I.K. Inha toiveiden mailla (Maahenki)

Ylen Luontoillan pitkäaikainen vetäjä, toimittaja Veikko Neuvonen tutustuttaa lukijat valokuvaaja I.K. Inhan ajatuksiin luonnonsuojelusta. Inha liikkui ja valokuvasi Padasjoella ja Päijänteellä 1890-luvun alussa ja kesällä 1913.

 

Paula Noronen ja Oili Kokkonen: Tagli ja Telle, tehtävä sirkussaarella (Tammi)

Freelancetoimittaja Paula Noronen ja kuvittaja Oili Kokkonen ovat luoneet lasten dekkarisarjan, jonka päähenkilöinä seikkailevat Tagli ja Telle. Sisarukset asuvat ison kauppakeskus Muhkun yläkerrassa. 

 

Lotta Nuotio: Yksi miljoonista (Otava)

Freelancetoimittaja Lotta Nuotio kertoo tositarinan nuoren lääkärin pakomatkasta Syyrian sisällissodan keskeltä Ruotsiin.

 

Tuomas Nyholm: Omiensa luo (Teos)

Ilta-Sanomien jääkiekkotoimittaja ja kirjailija Tuomas Nyholm kertoo romaanissaan tarinan, joka etenee kauas outoihin, eksyttäviin maisemiin ja etäälle ajan päällekkäisiin kerroksiin.

 

Kimmo Ohtonen: Karhu – voimaeläin (Docendo)

Ylen toimittaja Kimmo Ohtonen on koonnut yksiin kansiin elämänsä mittaisen seikkailun karhun maailmassa. Ohtosen haastattelu ilmestyi Journalistissa 15/2016.

Lue lisää: Kojun henkisessä tilassa (15/2016)

 

Leeni Peltonen: Valvomo (Otava)

Journalisti ja viestintäalan yrittäjä Leeni Peltonen kertoo, miltä valvominen tuntuu ja kokeilee erilaisia keinoja sen hoitoon.

 

Leeni Peltonen ja Juha Metso: Finland in 50 Stories (Otava)

Valokuvaaja Juha Metso ja journalisti Leeni Peltonen kertovat kuvallisia tarinoita Suomesta, joka on ainutlaatuinen ja todellinen.

 

J. P. Pulkkinen: Puhu Eevalle (Teos)

Ylen toimittaja ja kirjailija J.P. Pulkkinen puhuu romaanissaan pienistä päätöksistä, joista tulee ratkaisevia. Teos kertoo matkasta ja poissaolosta, lähellä olevan kadottamisesta. Se kertoo muistista, rakkaudesta ja kuolemasta. 

 

Tiina Raevaara: Tajuaako kukaan? (Vastapaino)

Kirjailija ja tiedetoimittaja Tiina Raevaara uskoo, että tiedejutut taipuvat parhaimmillaan runouden tai romaanien kaltaiseksi sanataiteeksi. ”Tiede vaatii tavallista enemmän pohjatyötä, ymmärrystä ja suhteuttamista. Se kärsii median kiireestä poikkeuksellisen paljon”, hän sanoo Journalistissa 14/2016.

Lue lisää: Sanataiteilija (14/2016) 

 

Antero Raevuori: Tuho taivaalta – Talvisodan pommitukset 1939–1940 (Otava)

Toimittaja ja tietokirjailija Antero Raevuori kirjoittaa talvisodan pommituksista. Neuvostoliiton ilmavoimat pommittivat talvisodan aikana lähes kaikkia Suomen kaupunkeja ja useita kauppaloita. Noin tuhat siviiliä kuoli ja parituhatta haavoittui.

 

Miska Rantanen (toim.): Kivaan kipuun (S&S)

Helsingin Sanomien toimittaja Miska Rantanen on koonnut mediamokien kavalkadin.

 

Kaisa Rautaheimo ja Ann-Mari Huhtanen: Pojat (Omakustanne)

Valokuvaaja Kaisa Rautaheimo ja toimittaja Ann-Mari Huhtanen ovat seuranneet yli kahden vuoden ajan hyvinvointiyhteiskunnan laidalla eläviä nuoria miehiä, jotka etsivät elämälleen suuntaa ja merkitystä – ja siinä samalla itseään. Pojat-kirja on toteutettu joukkorahoituksen tuella. Journalisti haastattelu Rautaheimoa numerossaan 3/2016.

Lue lisää: Poikien näköinen aika (3/2016)

 

Paula Ritanen-Närhi: Suomalainen Puutarhakirja (Otava)

Toimittaja Paula Ritanen-Närhi vie lukijansa yksityispuutarhoihin eri puolilla Suomea: Kemijoen rannalta eteläiseen Suomeen.

 

Ina Ruokolainen ja Mari Manninen: Suomalaisia sienruokia kiinalaisella otteella (Nemo)

Toimittajat Mari Manninen ja Ina Ruokolainen yhteisellä tutkimusmatkalla sieniruokien maailmassa, kiinalaisesti.

 

Laura Saarikoski ja Saska Saarikoski: Trump – mies kuin Amerikka (HS Kirjat)

Toimittajat Laura ja Saska Saarikoski pohtivat Yhdysvaltojen presidentiksi valitun Donald Trumpin suosion salaisuuksia. Kirjan uudistettu  painos ilmestyi joulukuussa.

Lue lisää: Edelleen ajankohtainen (15/2016)

 

Pentti Sainio: Armeijan hukatut miljardit (Into)

Freelancetoimittaja Pentti Sainio kaivaa Suomen sotakalushankintojen taustoja.

 

Matti Salminen: Toisinajattelijoiden Suomi (Into)

Toimittaja ja tietokirjailija Matti Salminen kertoo ihmisistä, jotka ajattelevat vallitsevan mielipiteen vastaisesti.

 

Tiina Sarja: Kuka oikein tietää – Kun mielipide haastoi tieteen (Docendo)

Vapaa kirjoittaja Tiina Sarja tutkii kirjassaan, mitä eroa on tieteellisellä kiistalla ja median luomalla valekiistalla.

 

Pirkko Soininen ja Eppu Nuotio: Nainen parvekkeella (Otava)

Toimittaja Pirkko Soininen ja kirjailija Eppu Nuotio ovat taidemysteerin jäljillä. Romaanin keskiössä on Albert Edelfeltin taulu Nainen parvekkeella.

 

Yrsa Stenius: Orden i min makt (Förlaget) – Yrsa Stenius: Sanojen valtias (Teos)

Journalisti ja kirjailija Yrsa Stenius kertoo ammatillisen tarinansa 1960-luvun Helsingistä 2000-luvun alun Tukholmaan: Studentbladetista Aftonbladetiin ja siitä Ruotsin lehdistöasiamieheksi. Matkan varrella hän tuli tavanneeksi Kekkosen, Koiviston, Palmen ja monta muuta suurta nimeä.

 

Michael Sundstén: Jäähän kohdistunut rakkaus (Bazar)

Freelancetoimittaja Michael Sundstén on kerännyt 20 suomalaisen kiekkosuuruuden tarinat pihajäiltä parrasvaloihin heidän itsensä kertomana.

 

Eveliina Talvitie: Miten helvetissä minusta tuli feministi? (WSOY)

Kirjailija ja toimittaja Elina Talvitien kertomus siitä, miten porilaisen lähiön lapsesta kasvaa pikkuhiljaa feministi. Sisältää satakuntalaista huumoria.

 

J. K. Tamminen: Pasilan mies (Minerva)

Freelancetoimittaja J. K. Tammisen rikosromaani tarkastelee poliisin erikoisyksikön toimintaa. Kirja on ilmestynyt myös Virossa nimellä Mees Pasilast.

 

J. K. Tamminen: Konkursseja ja muita konnuuksia (Minerva)

Freelancetoimittaja J. K. Tammisen muistelmat kertovat eri tavoin toteutetuista vedätyksistä ja kieroin keinoin kerätyistä suurista voitoista.

 

Arto Teronen ja Jouko Vuolle: Syntymälahjana Suomi – Itsenäisyyden lapsia (Kirjapaja)

Kokeneet urheilutoimittajat kartoittavat vuonna 1917 syntyneiden ikäluokkaa, joka sai syntymälahjakseen itsenäisyyden.

 

Arttu Toivonen ja Kimmo Taskinen: Tyyliä teille (Tammi)

Toimittaja Arttu Toivonen ja valokuvaaja Kimmo Taskinen esittelevät suomalaisia urheiluautoja ja vierailevat alan tapahtumissa.

 

Sofia Torvalds: Luoksein jää (S&S)

Toimittaja Sofia Torvalds tutkii teoksessaan sukua, perhettä ja yksilöä, itseään. Taustalla laulaa kuolleiden äitien kuoro.

 

Maarit Tyrkkö: Presidentti ja toimittaja (WSOY)

Toimittaja Maarit Tyrkkö oli pitkään presidentti Urho Kekkosen läheinen ystävä. Elämä valtiomiehen rinnalla ei ollut yksinkertaista. Journalisti haastatteli Maarit Tyrkköä tämän ensimmäisen Kekkos-kirjan ilmestyttyä syksyllä 2014.

Lue lisää: Hyvä kuuntelija kertoo (10/2014)

 

Tuula Vainikainen: Kumppanina muistisairaus (Kirjapaja)

Lääketieteen toimittaja ja tietokirjailija Tuula Vainikainen jakaa teoksessaan muistisairauteen liittyvää tietoa, tukea ja kokemuksia.

 

Anu Vallinkoski ja Wilma Hurskainen: Lasten eka keittokirja (Otava)

Freelancetoimittaja Anu Vallinkoski ja valokuvaja Wilma Hurskainen näyttävät, että herkullisen ja värikkään arkiruuan valmistus sujuu jo nuoriltakin kokeilta.

 

Johanna Vehkoo: Autiopaikoilla (Teos)

Freelancejournalisti Johanna Vehkoo on koonnu reportaasikirjan hylättyihin paikkoihin tekemistään matkoista.

 

Kaisa Viitanen ja Katja Tähjä: Karkotetut (S&S)

Toimittaja Kaisa Viitanen ja valokuvaaja Katja Tähjä näyttävät, mitä tapahtuu niille ulkomaalaisille, jotka saavat häädön Euroopasta. ”Siirtolaisia on helppo demonisoida mediassa, mutta kun antaa heidän itse jakaa arkeaan lukijalle, samaistuminen on helpompaa”, Kaisa Viitanen sanoo Journalistissa 13/2015.

Lue lisää: Ääni karkotetuile (13/2015) 

 

Seppo Vuokko: Latva pilviä piirtää (Maahenki)

Tietokirjailija ja freelancetoimittaja Seppo Vuokko on koonnut kirjan puusta, metsän perusyksiköstä. Metsä antaa ihmiselle lämpöä, ruokaa, suojaa ja mielen virkistystä. Vuokko piirtää myös kuvaa niistä lukemattomista tavoista, joilla yksittäinen puu vaikuttaa ympäristöönsä.

 

Katariina Vuori: Joulumerkkikodin lapset (Like)

Oululainen tietokirjailija ja toimittaja Katariina Vuori palaa aikaan, jolloin Suomessa kuoli yksi ihminen tunnissa tuberkuloosiin eikä tautiin ollut parantavaa hoitoa.

 

Esa Väliverronen: Julkinen tiede (Vastapaino)

Helsingin yliopiston viestinnän professori Esa Väliverronen käsittelee tieteen roolia yhteiskunnassa ja mediassa. Väliverronen kertoi kirjansa synnystä Journalistissa 6/2016.

Lue lisää: Tuloksen merkitys esiin (6/2016)

 

Peppe Öhman: Livet & patriarkatet (Schildts & Söderströms)

Journalisti ja bloggaaja Peppe Öhman tarkastelee feminismin ulottuvuuksia.

Näin lista kerättiin

Journalisti-lehti pyysi kotimaisia kustantamoja listamaan tänä vuonna julkaistut journalismia ja mediaa käsittelevät kirjat sekä ne teokset, jotka ovat suomalaisten journalistien kirjoittamia. Listaa myös täydennettiin muuta kautta toimituksen tietoon tulleilla kirjoilla.

Listasta löydät linkit Journalistin kirjanumerossa 15/2016 julkaistuihin sekä aiemmin ilmestyneisiin juttuihin, jotka käsittelevät listassa mainittuja kirjoja ja niiden tekijöitä.

Puuttuuko omasi tai muu tärkeä kirja listasta? Ilmoita siitä meille osoitteeseen journalisti@journalistiliitto.fi

Lue lisää aiheista: