Journalismi

Tarkkailija taivaalla

Kuvauskopterit ovat yleistyneet ja hinnat laskeneet. Suomessa kopterijournalismia rajoittaa lähinnä uutistyön arki, sanoo valokuvaaja Mika Ranta.

Journalistinen lisäarvo ja se, että voi ottaa ”siistejä” kuvia – eivät ne ole kauhean kaukana toisistaan.

Niin ajattelee Helsingin Sanomien valokuvaaja Mika Ranta, joka tekee työkseen ilmakuvia ja -videoita sekä muun muassa 360°- ja aikaviivevideoita.

”Jos ne päästävät yleisön näkemään jonkun paikan tai tilan eri tavalla kuin aiemmin, siinä on journalistinen peruste valmiina. Niillä on mahdollista välittää informaatiota tehokkaammin ja tuottaa elämyksiä”, Ranta sanoo.

 

Kuvauskopterit ja niillä tehtävä ”droonijournalismi” ovat yleistyneet Suomessa ilman suurempaa huolta yksityisyyden suojasta. Esimerkiksi Yhdysvalloissa teema on hallinnut keskustelua.

Ranta pitää hyvänä, ettei tirkistelypelkoon ole täällä takerruttu. Salakatselulaki pätee, vaikka välineet muuttuvat, hän muistuttaa.

Maailmalla koptereiden käyttöä on kiellettykin kriittisten äänien tukahduttamiseksi. Kopterilla pääsee paikkoihin ja tilanteisiin, joihin jalan on vaikeaa tai vaarallista mennä.

Suomen lainsäädäntö taas asettaa kopterijournalisteille vain vähän rajoitteita. Rajoittavinta on uutistyön arki, Ranta sanoo.

Kuvausta pitäisi pystyä suunnittelemaan etukäteen, mutta kuvaaja ei välttämättä töihin mennessään tiedä, mitä vuoron aikana on luvassa. Myös sade tulee helposti ilmakuvausaikeiden tielle.

”Uutistyössä ei useinkaan ole mahdollista suunnitella kuvausta hyvän sään aikana.”

 

Ranta on kuvannut Helsingin Sanomille ilmakuvia ja -videoita muutaman vuoden ajan. Hänellä on journalistikollegojen Teppo Moision, Teemu Kuusimurron ja Sami Keron kanssa myös oma alan yritys.

Ensimmäiset kuvauskopterinsa Ranta rakensi itse viitisen vuotta sitten. Nyt hinnat ovat laskeneet, eivätkä kopterit ole pelkkien tekniikkaniilojen juttu. Lupakäytäntöihin on toki tutustuttava, ja kopteria pitäisi osata lennättää.

”Ei siihen kuitenkaan paljon osaamista nykyään tarvitse”, Ranta sanoo.

Ranta itse käyttää kopteria eniten kaavoitukseen liittyviin aiheisiin. Esimerkiksi Helsingin Kruunusiltojen reitin ilmakuvavideoon liitettiin myös grafiikkaa.

”Ilmakuvalla pystyy kertomaan nopeasti, kuinka iso joku asia on tai kuinka laajalle se levittäytyy. Se on erittäin tehokasta.”

Mika Rannan vinkit kopterikuvaajalle

Mieti, mitä haluat saavuttaa. Millaista journalistista lisäarvoa kopterikuvasta syntyy?

Varmista turvallisuus. Mieti etukäteen, mitä teet, jos vastaan tulee tekninen ongelma. Mihin suuntaan voit esimerkiksi tehdä pakkolaskun?

Tee ilmoitus Trafille. Ilmoituksen kauko-ohjatun ilma-aluksen käyttämisestä voi tehdä nettilomakkeella.

Anna mennä. ”Kun edellä mainitut asiat ovat kunnossa, voi lähteä ilottelemaan ja löytämään uusia juttuja.”