Sananvapaus

Valtakoneisto vaatii uskollisuutta

”Kremlin mielestä mielipiteitä saa ilmaista niin kauan kuin mielipiteet eivät vaikuta poliittiseen tai yhteiskunnalliseen elämään”, sanoo politiikan toimittajana työskentelevä freelancer Konstantin von Eggert.

“Itsesensuuri on läsnä venäläistoimittajien arjessa. On aiheita, joista on parempi olla raportoimatta. Pidän vaarallisimpina teemoina presidentti Putinin henkilöä käsitteleviä arvostelevia juttuja sekä Krimiin liittyviä aiheita.

Länsivastaisuus on Venäjän uuden ideologisen narratiivin avainsana. Viimeaikoina on ilmaantunut uusia vaikeita aiheita, kuten Syyria ja Ukraina. Toimittajan on oltava entistä varovaisempi, kiinnitettävä yhä enemmän huomiota terminologiaan ja nyansseihin.

Jopa kaupallisia viestimiä edustavien toimittajien on osoitettava uskollisuutensa valtakoneistolle. Se aiheuttaa psykologista stressiä. Pelko on lisääntynyt venäläisessä mediassa.

Suosituksi noussut kaupallisen Kommersant FM -radiokanavan ohjelmani lopetettiin kyseenalaisin perustein. Minut haluttiin pois radioaalloilta.

Tapani käsitellä asioita ei miellyttänyt kanavan omistajia ja heitä lähellä olevia tahoja. Ohjelmani rakentui Kremliä myötäilevien ja vastustavien tahojen vuoropuhelulle. Puhuin kuitenkin johdonmukaisesti esimerkiksi Krimin valtaamisesta enkä yhdistymisestä Venäjään. Minulla oli ongelmia saada kutsua haastateltavaksi oppositiopoliitikkoja. Taannoista Aleksei Navalnyin haastatteluani ei annettu anteeksi.

Ohjelmani suosion kasvaessa sanomisillani alkoi olla yhä enemmän merkitystä. Tässä piilee myös paradoksi. Menestyvät journalistiset tuotteet osoittautuvat helposti vaarallisiksi, ja niistä on luovuttava.

Kremlin mielestä mielipiteitä saa ilmaista niin kauan kuin mielipiteet eivät vaikuta poliittiseen tai yhteiskunnalliseen elämään.”

Lue myös:

Suomi: Vapaan sanani rajat

Yhdysvallat: Valtio väijyy vuotajia

Somalia: Aseistettu vartija turvana

Viro: Yleinen mielipide rajoittaa

Turkki: Olemme äärimmäisen huolellisia 

Ruotsi: Ongelmana viestintäosastot 

Puola: Itsesensuuri pahin uhka 

Italia: Painostusta oikeusjutuilla

Valko-Venäjä: Itsesensuuri rajoittaa 

Brasilia: Toimituksen linja rajoittaa

Hongkong: Vapaustaistelija