”Kremlin mielestä mielipiteitä saa ilmaista niin kauan kuin mielipiteet eivät vaikuta poliittiseen tai yhteiskunnalliseen elämään”, sanoo politiikan toimittajana työskentelevä freelancer Konstantin von Eggert.
”Itsesensuuri on läsnä venäläistoimittajien arjessa. On aiheita, joista on parempi olla raportoimatta. Pidän vaarallisimpina teemoina presidentti Putinin henkilöä käsitteleviä arvostelevia juttuja sekä Krimiin liittyviä aiheita.
Länsivastaisuus on Venäjän uuden ideologisen narratiivin avainsana. Viimeaikoina on ilmaantunut uusia vaikeita aiheita, kuten Syyria ja Ukraina. Toimittajan on oltava entistä varovaisempi, kiinnitettävä yhä enemmän huomiota terminologiaan ja nyansseihin.
Jopa kaupallisia viestimiä edustavien toimittajien on osoitettava uskollisuutensa valtakoneistolle. Se aiheuttaa psykologista stressiä. Pelko on lisääntynyt venäläisessä mediassa.
Suosituksi noussut kaupallisen Kommersant FM -radiokanavan ohjelmani lopetettiin kyseenalaisin perustein. Minut haluttiin pois radioaalloilta.
Tapani käsitellä asioita ei miellyttänyt kanavan omistajia ja heitä lähellä olevia tahoja. Ohjelmani rakentui Kremliä myötäilevien ja vastustavien tahojen vuoropuhelulle. Puhuin kuitenkin johdonmukaisesti esimerkiksi Krimin valtaamisesta enkä yhdistymisestä Venäjään. Minulla oli ongelmia saada kutsua haastateltavaksi oppositiopoliitikkoja. Taannoista Aleksei Navalnyin haastatteluani ei annettu anteeksi.
Ohjelmani suosion kasvaessa sanomisillani alkoi olla yhä enemmän merkitystä. Tässä piilee myös paradoksi. Menestyvät journalistiset tuotteet osoittautuvat helposti vaarallisiksi, ja niistä on luovuttava.
Kremlin mielestä mielipiteitä saa ilmaista niin kauan kuin mielipiteet eivät vaikuta poliittiseen tai yhteiskunnalliseen elämään.”
Lue myös:
Suomi: Vapaan sanani rajat
Yhdysvallat: Valtio väijyy vuotajia
Somalia: Aseistettu vartija turvana
Viro: Yleinen mielipide rajoittaa
Turkki: Olemme äärimmäisen huolellisia
Ruotsi: Ongelmana viestintäosastot
Puola: Itsesensuuri pahin uhka
Italia: Painostusta oikeusjutuilla
Valko-Venäjä: Itsesensuuri rajoittaa
Brasilia: Toimituksen linja rajoittaa
Hongkong: Vapaustaistelija

Uusimmassa lehdessä
- Mediasta yritettiin kesällä tehdä ”osapuoli”, joka haluaa vahingoittaa hallitusta. Poliitikot syyttivät rivijournalisteja, kuten Ida Erämaata.
- Kun työehtoja yritetään heikentää, työntekijöiden pitää tukea toisiaan
- Kalle Grönroos tar över Studentbladet – tidningen tvingas spara